Etape de montaj

Etape de montaj

Montajul pavelelor si al bordurilor, pas cu pas

Prima noastra recomandare pentru realizarea unei lucrari de pavaj corecte este sa apelezi la un montator specializat Elis Pavaje. Insa, fiindca interesul tau de a te implica in amenajare merita satisfacut, iti prezentam principalele etape care trebuie parcurse pentru pavarea unei suprafete cu destinatie pentru trafic pietonal sau trafic usor. Prima conditie ce trebuie indeplinita este realizarea proiectului, care trebuie sa tina cont de configuratia terenului, destinatia lucrarii, de criterii functionale, precum si estetice.


Necesar materiale

Necesar materiale
  • Ciocan cauciuc, nivela, tevi cu diametru 3-6 mm, lopata, roaba, sfoara pentru constructii, ruleta, matura;
  • Placa vibranta cu talpa de cauciuc;
  • Ghilotina pentru taierea pavelelor;
  • Pavele / dale - descopera gama de pavele si dale premium sau pavele standard
  • Calculul necesarului de pavele (bucati) se face impartind suprafata de pavat la suprafata de lucru a pavelei: (lungimea pavelei + latimea min. a rostului) x (latimea pavelei + latimea min. a rostului).

Greseli in executie

Greseli in executie
  • Lipsa planeitatii platformei de pavaj;
  • Taieturi necorespunzatoare la imbinarea dintre pavaj si borduri;
  • Montarea pavajului sub cota bordurilor;
  • Randuri de pavaj sau borduri montate stramb;
  • Alinieri gresite;
  • Nisip insuficient intre rosturi.

Executarea terasamentului

Executarea terasamentului

Dupa realizarea masuratorilor, se face delimitarea zonei cu tarusi si sfoara. Se continua cu decopertarea zonei, prin indepartarea stratului de pamant pe o grosime de cca. 10-35 cm. Se urmareste obtinerea unei pante usoare, cu suprafata plana. Infrastructura se realizeaza prin compactarea unui strat de balast sau piatra concasata (min. 20 cm). Compactarea se face in straturi successive, prin folosirea placii vibrante.

Pentru imbunatatirea capacitatii portante a solului si prevenirea patrunderii stratului de pietris in sol se poate aplica un strat de geotextil inaintea plasarii umpluturii pe sol.

Montajul bordurilor

Montajul bordurilor

Bordurile se monteaza inainte de introducerea ultimului strat de nisip, dupa ce in prealabil a avut loc compactarea infrastructurii. Cotele bordurilor vor fi transmise cu ajutorul nivelei, iar aliniamentele cu ajutorul teodolitului.

Bordurile se monteaza pe o fundatie de beton de aproximativ 10x15 cm pentru borduri mici si 10x20 cm pentru borduri carosabile. Ulterior se impaneaza pe lateral pentru a prelua eforturile transmise de platforma.

Nivelarea patului de nisip

Nivelarea patului de nisip

Dupa montarea corecta a bordurilor, se asterne stratul de nisip cu granulatie de 0-4 mm, combinat cu sort cu granulatie de 8-16 mm, in grosime de aproximativ 6 cm. Se trece la compactarea nisipului cu ajutorul placii vibrante si nivelarea stratului suport. Se urmareste asigurarea unei pante de scurgere de minim 1%.

Pentru nivelarea nisipului se folosesc tevi, preferabil cu diametru de 3-6 mm. Tevile se aseaza in paralel si la cota dorita; cu ajutorul unui dreptar se niveleaza nisipul intre ele. Nu se va calca pe suprafata de nisip finala!

Montajul pavelelor

Montajul pavelelor

Asezarea pavelelor se face incepand dintr-un colt de 90 de grade sau de la o linie dreapta, pentru a evita pe cat posibil taierea acestora. Pavelele se aseaza una langa alta pe stratul de nisip, urmarindu-se alinierea si se bat usor cu ciocanul de cauciuc. Taierea pavelelor la margini se face cu ghilotina sau flexul cu disc diamantat.

Dupa asezarea primelor pavele, se verifica cu bolobocul inclinarea planului, pentru a asigura un drenaj corect.

Aplicarea rosturilor

Aplicarea rosturilor

Dupa fixarea pavelelor pe suprafata aleasa, se va presara un strat de nisip fin si uscat, care se imprastie apoi cu matura intre rosturi. Nisipul se asterne pe intreaga suprafata si se lasa sa se usuce, daca e cazul, inainte de maturare. Se matura nisipul ramas pe pavele si apoi se taseaza pavajul cu placa vibranta.

Se presara din nou nisip fin pentru umplerea rosturilor, astfel asigurandu-se o rezistenta mai mare la presiunea exercitata asupra lor, in conditii de trafic. In final, se matura inca o data suprafata pavata. Fixarea si vibrarea pavajului se fac doar pe timp uscat. Rosturile trebuie reumplute periodic!

Film montaj

Urmareste filmul de montaj de mai jos pentru clarificarea tuturor aspectelor. Un pavaj montat corect va avea un aspect uniform, fara denivelari si care se va mentine in timp. Pentru a beneficia de o lucrare de de calitate, iti recomandăm sa apelezi la un montator autorizat, cu experienta.

Iar la finalul lucrarii, solicita certificatul de garantie pentru lucrarea de montaj.

Despre garantia calitatii