Suntem în epoca „do it yourself”. Înconjurați de tutoriale, de sfaturi despre ce să faci și ce nu, despre ce este bine și ce este greșit într-o amenajare, credem uneori că nu este chiar așa de complicat dacă ne suflecăm mânecile și ne punem singuri la treabă.
Avântul DIY este dat, poate, și de sentimentul că România nu mai are destul meseriași, iar cei care există ne-ar costa prea mult.
Dar percepția aceasta este, în mare parte, falsă. Există profesioniști în toate domeniile de construcții și amenajări. Iar apelarea la serviciile unui specialist aduce, de fapt, reducerea costurilor finale ale unei lucrări. Faceți economie de bani și de timp.
Lavinia Mihaela Pîrvu este un astfel de profesionist. Arhitect peisagist și desinger, cu o experiență de peste 10 ani, ea știe să facă diferența dintre o grădină plictisitoare, chiar dacă este plină de plante, și una spectaculoasă, în care confortul și funcționalitatea, artificialul și natura se îmbină perfect și durabil.
Am invitat-o pe blogul Elis Pavaje, pentru a ne arăta care sunt avantajele de a apela la un peisagist, atunci când decideți să vă amenajați curtea, grădina sau terasa.
Elis Pavaje: De ce este indicat ca o persoană care vrea să își amenajeze terasa și grădina, acasă sau la o clădire de de birouri, să opteze pentru un arhitect-peisagist? Cât de greu poate fi să plantezi singur câțiva copaci și ceva flori?
Lavinia Mihaela Pîrvu: Un arhitect-peisagist aduce valoare și expertiză unui proiect, din mai multe motive.
În primul rând, planifică și creează un design personalizat: analizează spațiul, înțelege nevoile și creează un design funcțional și estetic.
În al doilea rând, are cunoștințe profesionale: ia în considerare factori precum tipul solului, condițiile climatice, nivelul de întreținere necesar și compatibilitatea plantelor între ele, etc.
Dacă angajezi un peisagist, de fapt faci economie de bani, dar și de timp. Deși pare simplu să plantezi copaci sau flori, fără un plan bine pus la punct poți ajunge să investești mai mult în corectarea greșelilor (plante care nu se adaptează, spațiu folosit ineficient).
Un specialist minimizează astfel de riscuri și optimizează investiția.
În plus, un peisagist creează un design care îmbină estetica cu funcționalitatea, oferind soluții pentru situația din teren și, dacă este cazul, integrează și elemente sustenabile.
Aduce valoare adăugată: un spațiu exterior bine proiectat crește valoarea proprietății, fie că este o locuință sau un spațiu de birouri.
Desigur, poți planta singur câțiva copaci și flori, dar fără un plan profesional, rezultatul final s-ar putea să nu îți ofere confortul, funcționalitatea și estetica dorite.
Un arhitect-peisagist transformă grădina sau terasa într-un spațiu bine organizat și plin de viață, cu poveste, în care te regăsești și îți aduce bucurie.
V-ați specializat în proiecte de gradină la scară reală, cât și în aducerea lor la o scară mai mică. Ce înseamnă aceasta?
Scara mai mică pentru mine înseamnă adaptarea conceptelor și elementelor dintr-un proiect de grădină de mari dimensiuni la un spațiu mai restrâns, precum o terasă, un balcon sau chiar o minigradină.
Este vorba despre maximizarea potențialului unui spațiu limitat, păstrând în același timp funcționalitatea și estetica unui design profesionist.
Ați făcut parte, împreună cu vecina dumneavoastră de bloc, dintr-un proiect care a vizat construirea unei grădini de legume decorativă…
Din fericire, am avut parte de o astfel de experiență. Și asta datorită faptului că vecina mea, care îmi era și prietenă, era pasionată de permacultură. Am îmbinat cunoștiințele noastre și le-am conturat creând o gradină de legume decorativă.
Care sunt recomandările dumneavoastră pentru o grădină confortabilă și atractivă?
Depind de dimensiunea spațiului, bugetul și preferințele personale. Totuși, iată câteva principii generale pe care le urmez și care pot transforma orice grădină într-un loc plăcut și estetic:
– un design bine planificat, care implică compartimentarea spațiului în zone funcționale (loc pentru relaxare, zonă pentru joacă, grădină de legume etc.)
– o selecție a plantelor potrivite: plante adaptate climatului grădinii, plante perene și sezoniere, texturi și culori variate, toate acestea ținând cont de nevoile beneficiarului.
Cum să plantezi copaci sau flori
Cum poate fi integrată o bancă, de exemplu, într-o terasă sau grădină elegantă, dar și prietenoasă în același timp?
Cred că o bancă bine aleasă și bine poziționată poate deveni un element central, care combină eleganța cu funcționalitatea, oferind un loc confortabil pentru relaxare, socializare sau contemplare.
Ce loc au jardinierele în economia unei grădini? Elis Pavaje oferă publicului jardiniere din beton. Cum pot fi integrate acestea în echilibru cu natura?
Jardinierele joacă un rol important în organizarea și estetica unei grădini, contribuind la îmbinarea designului artificial cu natura, într-un mod echilibrat.
Jardinierele din beton, precum cele oferite de Elis Pavaje, pot fi integrate armonios într-o grădină, adăugând un element de durabilitate și versatilitate.
Acestea pot deveni un element central, care îmbogățește estetica grădinii, oferind totodată un spațiu durabil și funcțional pentru plantele tale. Integrate corect, ele reușesc să îmbine elementele artificiale cu frumusețea naturală într-un mod armonios.
CITEȘTE ȘI: Cum evitați ca grădina să se inunde. Câteva soluții simple