Combaterea buruienilor dintre pavele: Ghid Complet

10.08.2020  |  6 min
cum combati buruienile dintre pavele

Buruienile care cresc în rosturile dintre pavele pot fi o serioasă bătaie de cap, deoarece strică aspectul impecabil al unei alei sau terase frumos pavate. Aceste buruieni sunt mult mai dificil de îndepărtat decât cele care cresc în grădină, pentru că este complicat să le smulgi din rădăcini, din cauza spațiului foarte mic.

Umplerea rosturilor dintre pavele cu nisip permite creșterea buruienilor care se adaptează foarte ușor, cum sunt papadia, trifoiul și nu-mă-uita. Semințele lor prind foarte ușor rădăcini, chiar și în straturi superficiale sau în praf.

Totuși, există soluții eficiente pe care le poți aplica și tu și despre care poți citi mai jos. În acest fel, vei putea alege metoda care ți se pare cea mai potrivită și vei afla și cum poți preveni creșterea nedorită a ierbii printre pavele.

Metode Eco-Friendly

În primul rând, îți recomandăm să folosești o metodă prietenoasă cu mediul, care nu presupune folosirea unor substanțe chimice. Acestea pot afecta aspectul pavajului, dar și gazonul sau plantele din jur. Metodele eco-friendly sunt foarte eficiente, însă folosirea lor este practică numai atunci când trebuie să scapi doar de câteva buruieni, nu de foarte multe. Iată ce poți încerca:

Smulgerea buruienilor

Smulge din rădăcini firele de iarbă sau buruienile crescute printre pavele! Te poți ajuta de diferite unelte, ca să sapi la rădăcina plantei, astfel încât să poți scoate complet rădăcina. În caz contrar, dacă rădăcina rămâne în pământ, buruiana va crește la loc foarte repede. Ca să poți smulge cât mai ușor planta, trebuie mai întâi să uzi bine solul.

Turnarea de apă fiartă

Toarnă apă fiartă peste buruieni! Căldura foarte intensă va distruge întreaga plantă, inclusiv rădăcina, astfel încât buruienile nu vor mai putea crește la loc.

Arderea buruienilor

Folosește cu arzător cu propan ca să arzi buruienile care au crescut printre dale. Există inclusiv aparate concepute special pentru arderea buruienilor, care îți permit să faci această acțiune stând în picioare, deoarece au un braț lung. Cu ajutorul lor vei putea distruge buruienile rând pe rând, însă trebuie să ai grijă să nu dai foc din greșeală și la iarbă.

Aplicarea unei soluții cu oțet 

Poți face singur, acasă, o soluție eficientă, 100% naturală, pentru eliminarea buruienilor. Trebuie doar să amesteci 1 litru de oțet cu un sfert de cană de sare și 2 linguri de detergent de vase. Amestecă bine soluția astfel obținută, până când sarea se dizolvă complet, apoi pune-o într-o sticlă cu pulverizator și stropește buruienile. Procedura are efect dacă nu va ploua timp de câteva zile, astfel încât soluția să aibă timp să acționeze asupra plantelor.

Utilizarea foliei pentru combaterea buruienilor

Ca să scapi rapid de buruienile care cresc printre cărămizi sau printre dalele de piatră, poți pune în spațiul liber o folie specială sau mulci. Acestea vor sufoca buruienile și nu le vor mai lăsa să crească. Pentru spațiile foarte înguste poți pune nisip polimeric. Trebuie doar să-l uzi și, după ce se va usca, va forma o barieră prin care plantele nu vor putea crește.

Erbicidul: metodă chimică eficientă pentru eliminarea buruienilor

Erbicidul este una dintre cele mai folosite metode pentru a preveni apariţia ierbii între rosturi și pentru a distruge buruienile deja existente. Ține cont însă că este un produs chimic, care nu trebuie ales la întâmplare, pentru că poate distruge inclusiv plantele din afara zonei pavate, în cazul în care ajunge în sol. Totodată, erbicidul  poate decolora pavajul sau îi poate reduce proprietăţile.

Cum alegem erbicidul corespunzător? 

Orice erbicid este toxic pentru mediu, dar dacă vrei să folosești un produs de acest fel ca să scapi de buruienile crescute printre pavele, atunci îți recomandăm să cumperi unul care conține glifosat. Acesta poate distruge toate buruienile, fiind un erbicid total. 

De ce trebuie să ținem cont la aplicarea erbicidului? 

Trebuie să ai mare grijă atunci când folosești un erbicid cu glifosat, pentru că este foarte periculos dacă intră în contact cu pielea sau dacă este inhalat. De aceea, este foarte important să te protejezi cu mască și mănuși speciale atunci când îl aplici și să respecți cu strictețe instrucțiunile de pe produs. Fiind un erbicid total, poate distruge orice plantă cu care intră în contact. Prin urmare, ai grijă să-l aplici doar pe buruieni, fără să ajungă pe flori sau pe gazon.

Sfaturi utile pentru prevenirea apariției buruienilor între rosturile pavelelor

Există mai multe metode prin care putem preveni creșterea buruienilor și a ierbii printre rosturile pavajului. În primul rând, trebuie să întreții și să curăți corect aleile și terasele pavate. Prin urmare, este necesar să respecți următoarele reguli:

  • Să nu intri pe alei cu mașina dacă roțile sunt murdare de pământ. Bucățile de pământ pot conține semințe de plante, din care vor crește buruieni.
  • Să mături regulat pavajul și să-l cureți cu o perie rigidă și cu apă caldă și detergent. După ce ai frecat bine cu peria, trebuie să speli pavajul cu multă apă.

O altă soluție foarte eficientă pentru a preveni creșterea buruienilor este aplicarea între rosturi a unui mortar, în loc de nisip. Acest mortar special costă mai mult, dar nu mai permite creșterea ierbii printre rosturi, prin urmare vei scăpa de această grijă în următorii ani.

Specialiștii mai recomandă și altă metodă: aplicarea unui strat geotextil sub pavaj. Acesta va lăsa solul să respire, dar este eficient în combaterea buruienilor doar dacă este acoperit cu pietriș sau mulci. 

În concluzie, există mai multe soluții eficiente pentru a distruge buruienile crescute printre pavele. Alege metoda care ți se pare mai potrivită și scapă rapid de iarba nedorită și de plantele dăunătoare!