Metode de inlaturare a lichenilor si muschilor din rosturile pavajelor

29.07.2011  |  7 min
Metode de inlaturare a lichenilor si muschilor din rosturile pavajelor

Aspectul curții și al grădinii depinde în mare măsură de pavaje, pentru că acestea acoperă suprafețe mari, care sunt vizibile atât din stradă, cât și de la fereastra casei. O zi liniștită la aer liber poate fi stricată atunci când dai cu ochii de pavele neîngrijite, pline de licheni și mușchi care au crescut în rosturi și arată urât, ca și cum întreaga zonă ar fi părăsită.

Pentru eliminarea acestui inconvenient trebuie aplicate metode de prevenire a apariției vegetației nedorite și de înlăturare licheni, mușchi și alte ciuperci din ciment pentru că afectează peisajul din curte.

Vă prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre plantele care strică aspectul de pavele și dale premium și detaliem metodele specifice prin care să înlăturați toate tipurile de buruieni, ca să redați frumusețea spațiului exterior.

Ce sunt lichenii

Lichenii sunt un grup aparte de organisme, rezultate în urma convieţuirii permanente dintre o ciupercă şi o algă verde sau albastră. Aceştia apar pe pavajele puţin circulate, iar rădăcinile lor, numite hife, sunt capabile de a forţa drumul lor în substrat.

Adaptarea lichenilor la zonele stâncoase a determinat ca rădăcinile acestora să fie puternice și adânci, astfel că îndepărtarea lichenilor este un proces dificil. Curăţarea lor se face prin periere cu o perie dură, în cazuri extreme cu o perie de sârmă. Acest tratament va aduce inevitabil câteva zgârieturi pe suprafaţa pavelelor. Lichenii pot modifica chimic pavajul prin eliminarea mineralelor care au contribuit la pigmentare.

Îndepărtarea lichenilor se poate face şi cu înălbitor foarte puternic, nediluat prin tratamente repetate, sau folosind un jet puternic de apă fierbinte cu detergenţi puternici. Protecţia împotriva lichenilor se face prin sigilarea pavelelor cu un sigilant de foarte bună calitate.

lichenii

Ce sunt mușchii

Muşchii sunt o plantă mai avansată decât algele şi lichenii şi se găsesc în zonele cu umiditate ridicată. În cazul pavajului, muşchii se formează în rosturile și teșiturile acestuia. Se creează astfel locul ideal pentru colectarea de material organic, în timp ce nisipul din rosturi reprezintă o sursă excelentă de umiditate.

De cele mai multe ori muşchii pot fi îndepărtaţi prin măturare şi/sau răzuire. Spre deosebire de alge şi licheni, ei nu tind să pătrundă în suprafaţa pavajului. În cazul folosirii unui erbicid, există riscul de decolorare. Pentru a fi ţinuţi la distanţă, suprafaţa poate fi tratată cu soluţie de înălbitor de 2 ori pe lună.

pavele

De ce trebuie îndepărtați mușchii și lichenii dintre rosturi

Curtea și grădina sunt spații cu multe flori, verdeață, arbori, iar vegetația care înfrumusețează spațiul exterior este deseori însoțită de floră spontană, plante dăunătoare, alge, mușchi, licheni și altele.

Acestea trebuie îndepărtate pentru că strică aspectul curții, dăunează structurii pavelelor și împiedică dezvoltarea normală a straturilor de flori. Din această cauză combaterea buruienilor dintre pavele trebuie să fie o preocupare constantă în programul de grădinărit.

 

Cum pot fi eliminați mușchii și lichenii

Folosirea produsului Antimus

Bineinteles, spălatul și periatul nu rezolvă întreaga problemă a depunerii mușchilor și lichenilor pe pavaje. În general, succesul îndepărtării manuale a buruienilor depinde de cât de mult acestea au invadat dalele și pavelele.

Pentru curățarea eficientă a pavajului de mușchi și licheni se impune utilizarea unor produse speciale de curățare. Un produs eficient pentru îndepărtarea vegetației nedorite este Antimus, care conține o substanță activă specială pentru înlăturare licheni și mușchi.

Se recomandă prepararea unei soluții de Antimus cu apă în proporție de 3% (300 de grame de substanță la 10 litri de apă) pentru tratarea zonelor afectate, apoi trebuie clătită bine toată suprafața curții.

Un alt produs recomandat este Rebanit A, care are avantajul că nu atacă plantele ce sunt sădite în vecinătatea pavelelor.

Alte metode pentru înlăturarea lichenilor și mușchilor

În cazul mușchilor, se recomandă mai întâi măturarea pavajului și frecarea locurilor invadate cu o perie mai dură. Spre deosebire de licheni, mușchii cresc numai în rosturi și nu pătrund în suprafața pavajului. Din această cauză ei pot fi curățați ușor prin metoda manuală.

În schimb lichenii pătrund și în suprafața dalelor și pavelelor, le modifică aspectul, textura și rezistența. Sunt mai greu de curățat, de aceea se impune utilizarea unei perii mult mai dure, dar aceasta va zgâria pavajul, ceea ce nu este de dorit. O metodă des utilizată este curățarea cu un înălbitor puternic, care trebuie aplicat direct, fără să fie diluat.

 

Cum poate fi prevenită apariția acestora printre rosturi

Se recomandă tratarea dalelor cu soluții speciale curățare în fiecare primăvară, pentru asigurarea unei rezistențe optime a pavajului și păstrarea unui aspect îngrijit, care să arate ca nou multă vreme.

Apelați la soluții profesionale de curățare și îngrijire, pe care să le alegeți în funcție de tipul betonului din care sunt produse pavelele și dalele din curte. Aplicați aceste substanțe pe suprafețe umede, lăsați-le să acționeze conform indicațiilor de pe etichetă, apoi curățați cu peria și clătiți cu apă din belșug. Dacă aveți aparate de spălat sub presiune este indicat să le utilizați, pentru că sunt foarte eficiente la îndepărtarea porțiunilor de mușchi plantă care nu se văd cu ochiul liber, fiind crescute sub pământ.

O dată la doi ani se recomandă tratarea pavajului cu soluții de impermeabilizare, care mențin strălucirea culorilor și protejează împotriva impregnării cu apă, uleiuri sau murdărie.

Nu confundați fenomenul natural de eflorescență cu petele cauzate de agenți chimici sau alte reziduuri. Petele albe ce apar pe suprafața pavelelor sub formă de eflorescență sunt săruri cristalizate și pot fi înlăturate cu apă sub presiune, soluții pe bază de oțet sau detartrant.

Aplicați recomandările și metodele de înlăturare a lichenilor și mușchilor din rosturile pavajelor, pentru a menține un aspect îngrijit în curte și grădină. Urmați pașii necesari pentru un ambient agreabil: curățarea și spălarea pavajului de praf și murdărie, curățarea petelor, înlăturarea lichenilor și mușchilor, tratarea dalelor cu soluții speciale de curățare și îngrijire, iar la nevoie înlocuirea pavajelor crăpate.

Astfel vă veți bucura pentru o perioadă îndelungată de amenajările exterioare pe care le-ați creat în jurul casei.