Soclul casei: ghid complet pentru construcție și amenajare

06.09.2021  |  9 min
soclul casei

Procesul de construcție și amenajare a unei case cuprinde mai multe etape, care trebuie realizate în mod profesionist, cu materiale de cea mai bună calitate și specialiști cu experiență în fiecare dintre operațiunile necesare pentru o locuință rezistentă și modernă. În ansamblul lucrărilor de construcții, este important soclul casei, atât la nivel funcțional, cât și estetic.

Ce rol are soclul casei?

Știi ce este soclul casei, așa că venim cu precizări care să-ți ducă detalii utile atunci când începi lucrările de construcții: soclul casei, denumit sugestiv și brâul casei, este o plintă folosită ca bază de susținere pentru fundație și ca zonă de protecție pentru fațadă, astfel încât aceasta să fie ferită de precipitații și infiltrații.

Izolarea soclului casei: 3 metode eficiente

Datorită amplasării sale la exterior, este foarte important ce se pune pe soclul casei, ca să asigure izolarea necesară, iar zidăria, tencuiala și pereții să beneficieze de un nivel maxim de protecție.

Cele mai eficiente metode pentru izolarea soclului casei sunt următoarele:

Vopsirea

Cea mai simplă și ieftină metodă este vopsirea, iar mulți oameni preferă această soluție pentru soclul casei, mai ales că au la dispoziție o gamă largă de culori pentru un aspect armonios al fațadei, în concordanță cu stilul arhitectural al casei și cu nuanțele folosite pentru celelalte elemente de design.
Pentru o vopsire profesională a soclului trebuie să respecți următorii pași:

  • Îndepărtează nisipul sau pământul din jurul soclului, ca să poți aplica vopseaua pe întreaga suprafață a soclului, inclusiv 10 cm sub nivelul solului;
  • Protejează cu folie specială ușile și ferestrele care sunt amplasate în apropierea soclului, ca să nu le murdărești de vopsea;
  • Vopsește soclul începând din spatele casei spre față, folosind trafalet mare pentru suprafețele vizibile și trafalet mic pentru locurile mai greu accesibile;
  • Vopsește cât mai uniform, ca să nu rămână urme inestetice și ai grijă să nu vopsești în zilele cu soare foarte puternic, deoarece vopseaua se va usca mai repede decât este normal și vor apărea pete, linii și dâre care strică aspectul exterior al casei.


Alege vopsea pentru soclul casei în funcție de culoarea pereților și de materialele din care sunt realizate elementele de exterior (ferestre, uși, pavaje).

Tencuirea

Dacă te întrebi cu ce se izolează soclul casei în cele mai multe dintre situații, răspunsul este tencuiala decorativă, un material accesibil ca preț și ușor de utilizat, pentru că poate fi aplicat pe o gamă largă de suprafețe, astfel că întâlnim tencuieli var-ciment, ciment-var, gleturi de ipsos, beton, plăci de gips-carton.

Tencuirea asigură o protecție eficientă împotriva mucegaiurilor, igrasiei și condensului și este eficientă în protejarea zidurilor casei în cazul unor șocuri mecanice sau fenomenele meteo extreme.

Se recomandă utilizarea unor amestecuri de tencuială decorativă mozaicată, realizată din rășini acrilice, cuarț, granule de marmură naturală, silicon ori poliuretan și fibre naturale. Datorită efectului de umplere, această tencuială este recomandată pentru suprafețe denivelate și fațade cu defecte structurale.

Placarea

Cea mai bună soluție pentru izolare soclu casă este placarea, iar dacă întrebi cu ce placăm soclul casei, vei obține răspunsuri diverse de la specialiști, constructori și proprietari de case, în funcție de caracteristicile fiecărui proiect de construcție sau renovare.


Cu ce placăm soclul casei: Produse recomandate


Îți dorești soluții pentru soclul casei care să-ți ofere, pe lângă siguranță, izolare optimă și rezistență, un aspect exterior plăcut, care să înfrumusețeze fațada casei și zonele exterioare în ansamblu. Iată cele mai bune idei pentru soclul casei, placare și finisaje:

soclul casei

Piatră naturală

Dacă optezi pentru placarea soclului cu piatră naturală protejezi casa de intemperii, temperaturi extreme și umiditate excesivă. Acest material contribuie la realizarea unui regim termic adecvat pe toată durata anului. În plus, asigură un aspect clasic potrivit pentru case rustice, cabane de munte în stil carpatin, vile și pensiuni de vacanță. Ai la dispoziție o gamă largă de modele și culori de piatră pentru soclul casei, așa că te poți juca în mod creativ, alternând nuanțele și texturile, pentru efecte spectaculoase.

Detaliile fac diferența atunci când vorbim despre placare soclu casă cu piatră naturală: pietrele trebuie să fie așezate cât mai aproape una de cealaltă, iar spațiile dintre ele să fie completate cu ciment, care oprește infiltrarea apei și izolează împotriva umezelii. Pentru modele geometrice și alinieri de colțuri este recomandată utilizarea de piatră cubică, în ton cu nuanțele folosite la soclu.

Pavelele din piatră andezit sunt produse versatile ce sunt realizate pe mai multe dimensiuni și îmbină durabilitatea pietrei naturale cu utilitatea pavelelor din beton. Au un aspect estetic plăcut și nu ai nevoie de eforturi semnificative pentru întreținerea lor. Andezitul Elis Pavaje este o rocă naturală disponibilă în nuanțe ce variază de la gri-verzui deschis până la negru.

soclul casei

 

Cărămidă aparentă

Soclul casei poate fi realizat din materiale cu o greutate mai redusă decât piatra naturală, și anume cărămida aparentă. Aceasta are un aspect uniform și se montează ușor, ca un puzzle.

Este foarte important ca peretele pe care se aplică un soclu de cărămidă aparentă să fie drept, așa că, în cazul unor denivelări sau goluri, este necesară în prealabil operațiunea de gletuire.

Datorită multitudinii de culori, nuanțe, modele, texturi și combinații decorative, placarea cu cărămidă aparentă se potrivește pentru soclu la case clasice sau moderne, boeme sau sobre, de mici dimensiuni sau dimpotrivă, vile somptuoase. Alege pavele și dale premium alături de pavele și dale standard, pentru realizarea unor amenajări exterioare deosebite, care să scoată în evidență aspectul casei.

Siding de soclu

Aceste elemente constructive sunt panouri subțiri, de circa 2 milimetri grosime și foarte ușoare, fiind realizate din materiale pe bază de polimeri. Se recomandă pentru placări rapide și ieftine, dar mai ales precise, pentru că se montează facil. Sunt ignifuge, se curăță ușor cu un aparat de spălare cu presiune și nu necesită vopsirea soclului.

Dezavantajele apar din faptul că nu lasă zidul să respire, iar în cazul unor erori de montaj, apa poate pătrunde între peretele exterior al casei si panoul de siding, iar în timp pot să apară probleme precum igrasie sau mucegai.


Gresie de exterior

Pentru soclul casei este potrivită și placarea cu gresie de exterior, care este un material ceramic cu rezistență bună la precipitații, temperaturi extreme și șocuri mecanice.
Ai la dispoziție plăci ceramice de diferite culori, dimensiuni și texturi, pentru placări de soclu care se potrivesc la toate tipurile de case.

Alege materialul care se potrivește cel mai bine cu proiectul casei tale și când te decizi asupra unei soluții pentru soclu ține seama de următorii factori:

  • durabilitate;
  • impermeabilitate;
  • rezistență la variații de temperatură;
  • aspect (formă, dimensiune, culoare);
  • dificultate de montaj;
  • dificultate în întreținere;
  • raport preț – calitate.


Hidroizolarea soclului casei

Pentru că este un element exterior, soclul casei trebuie să fie bine izolat și încă de la montarea lui este necesară aplicarea unei amorse cu rol hidroizolant. Hidroizolarea construcției se realizează suprafețele clădirii ce se află în contact cu solul. Trebuie aplicată pe suprafața peretelui exterior, unde urmează să fie montat soclul, la o înălțime de aproximativ 30 de centimetri.

De-abia după ce se încheie operațiunile de hidroizolare se poate începe montarea sistemului ales pentru placare și termoizolare.

hidroizolare pentru soclul casei

 

Cum alegi culoarea soclului casei?

Criteriul estetic este cel mai important atunci când alegi culoarea pentru soclul casei, astfel încât să se potrivească la stilul arhitectural al clădirii și la gama cromatică a fațadei, grădinii și alte auxiliare din ansamblul peisagistic al curții.

Reține că soclul în culori deschise (crem, alb, beige, ivory) creează efect de alungire, astfel încât casa va părea mai înaltă. Pe de altă parte, pentru locuințe cu grădini și curți pline de flori și vegetație, un soclu în culori care imită elementele naturale (maro, gri pământiu, verde închis) ajută la integrarea casei în peisajul înconjurător.

Poți alege soclu ton-pe-ton sau soclu contrastant, niciodată amândouă. În funcție de efectul vizual pe care dorești să-l creezi, soclul va fi un element de continuitate cu zidurile casei, gardul grădinii, produse pentru grădină și tencuiala din zona ferestrelor sau, dimpotrivă, poate reprezenta o pată de culoare care să creeze contraste plăcute cu restul suprafețelor.

Dacă îți dorești un soclu original, care să iasă din tiparele cromatice ale acestor elemente constructive, alege modalitatea de placare cu piatră naturală sau pe cea cu cărămidă aparentă. Astfel, vei avea la dispoziție o gamă largă de culori, texturi, forme și mărimi de plăci și subansamble pe care să le montezi în mod creativ, pentru a obține fațade deosebite.