Amenajarea unei curți sau a unei grădini, care îmbină natura cu pavajul modern și durabil, reprezintă o bucurie pentru oricine. Dar dacă nu ești atent, dacă te grăbești sau nu apelezi la o echipă de profesioniști, bucuria se poate transforma în nervi și bani cheltuiți în plus.
Citiți această poveste reală, pentru a nu repeta greșelile făcute de actrița Monica Davidescu și soțul ei, Aurelian Temișan, atunci când au vrut să își îmbunătățească terasa și curtea.
La final, Monica Davidescu are și trei sfaturi utile pentru o lucrare bine făcută.
,Alege-ți oamenii din jurul tău cu mare grijă”, ne sfătuiește Monica Davidescu, după ce ea a nu a urmat această vorbă înțeleaptă și a regretat.
„Un sfat primit de la bunica, dar peste care am trecut de multe ori, din cauza încrederii prea mari pe care o investesc în oameni. Doar că în vara asta am învățat că trebuie să aleg cu mare grijă oamenii cărora să le acord încredere”.
Ce s-a întâmplat
„Pe încrederere, am angajat o echipă care se lăuda că face construcții de 15 ani, că a ridicat case și amenajat curți de la zero.
Membrii echipei mi-au spus că lucrarea de la casa noastră este floare la ureche pentru ei și că… începem în 29 iulie”, a povestit Monica Davidescu.
Ceea ce se anunța ca o treabă simplă s-a transformat rapid într-o aventură consumatoare de bani și nervi.
Monica Davidescu și soțul ei, Aurelian Temișan, au selectat echipa pentru că șeful acesteia întreținea de 10 ani centrala și instalațiile de la casa în care locuiesc. Și în tot acest timp nu au fost probleme.
Dar…
„Nu el a venit la discuții sau măsurători, ci mâna lui dreaptă, despre care am aflat că este un avocat reprofilat în construcții.
Am observat că lua măsurătorile aproximativ și când m-am sfătuit cu el ce să și cât să comand din catalogul Elis Pavaje, pentru care mă decisesem ca furnizor pentru materialele pentru terasa și curtea mea, nu a ținut cont de înălțimi, de grosimi, de material, de schițele de așezare…. lucruri pe care eu nu am de unde să le știu”, ne-a povestit Monica Davidescu.
O echipă pentru a face treaba altei echipe
Când a început lucrul, avocatul-constructor a adus câteva unelte si le-a transmis actriței și soțului ei, Aurelian Temișan, să își aducă alți oameni care să scoată ce era vechi prin curte, ca să poată pune pavaj nou.
Apoi, le-a mai cerut ca aceiași oameni să stea lângă echipa lui, să îi dea la mână pavelele.
„Am găsit o altă echipă, care a demontat curtea în două zile, a dus gunoiul și a cărat materialele pe care le-am cumpărat după indicații. Așa de bune indicații, că am cumpărat în exces și nu întotdeauna materialele cele mai potrivite.
Când au început să le monteze (la o săptămână de când pregătisem curtea), am crezut că totul se va termina repede”.
Din nou, nu a fost așa.
Monica Davidescu a trebuit să se interneze în spital, pentru câteva zile. O situație de care montatorii de ocazie au profitat.
„Când m-am întors, cu toate că veniseră zilnic la muncă, nu înaintaseră deloc. Așa că toată treaba a durat în total cinci săptămâni pentru o curte mică: 63 de metri pătrați, cu șase trepte de urcare în casă și o terasă de 18 metri pătrați”, a explicat Monica Davidescu.
CITEȘTE ȘI: Cum poți construi un focar exterior cu elemente din beton vibropresat
Treabă de mântuială, bani tot mai mulți și nici o garanție
Cinci săptămâni nu au însemnat că lucrarea a fost gata. Din contră.
„Mi-au zis că trebuie să mai mătur nisip, să intre printre pavele, încă două săptămâni. Pe lângă casă nu era nici plintă, nici finisaje, iar modelul de pavaje din catalog… nu exista.
Pietrele erau puse alandala, iar pavajul era în valuri, nu în linie dreaptă. Au zis că ei nu fac finisaje, să angajez altă firmă care să repare pereții pe care i-au stricat.
Aici m-am supărat, l-am chemat pe șef și, după ce am făcut socoteli, am ajuns la concluzia că nu mai merită nici un ban. Căci ei îmi tot cereau bani să vină să termine.”
Nu a contat în tot contextul menționat buna relație anterioară cu cel cu care au discutat inițial, omul cu centrala. Actrița și soțul ei și-au dat seama că tot ce vor el și echipa lui este să îi păcălească, „niște escroci care încearcă să mă jecmănească și care au făcut treaba de mântuială.”
Monica Davidescu s-a trezit nu doar fără echipa de așa ziși montatori, ci și fără omul care-i întreținuse instalațiile din casă timp de 10 ani.
„Au zis să ne luăm gândul de la întreținerea centralei, că ei nu vor mai veni dacă se întâmplă ceva. Ceea ce nu este o pierdere”, a decis actrița.
Cum a lăsat în urmă echipa angajată inițial de famila Davidescu-Temișan
Totul s-a rezolvat abia când a apelat la montatorii profesioniști recomandați de Elis Pavaje.
Lucrurile nu puteau rămâne așa. Curtea și terasa trebuiau terminate. Și terminate bine. A existat o soluție simplă, care ar fi fost și mai simplă dacă s-ar fi apelat la ea de la început.
„Am sunat la Elis Pavaje, am explicat situația și mi-au recomandat o echipă. Au cerut o cheie de la poartă și să nu ne facem griji de program.
Au terminat curtea în două zile: scos pavaje și montat la loc, după model de amenajare recomandat, cu finisajele de rigoare. Apoi, într-o singură zi au reparat și jardiniera.
Mi-au facut un buget, o listă de materiale, o factură, le-am aprobat și nu a trebuit să mai fac nimic. Nu am umblat după materiale, nu am mai angajat o alta echipă pentru scos pavele sau pentru finisaje.
Totul a fost inclus în bugetul inițial discutat. Și a costat mult mai puțin decât cerea prima echipă”, a dezvăluit Monica Davidescu.
Cum a reparat echipa de montatori recomandată de Elis Pavaje
Ce să faceți ca să nu fiți păcăliți
După ce a trecut prin această experiență, Monica Davidescu are mai multe recomandări pentru cei care vor să își amenajaze exterior curtea, grădina sau terasa:
- Nu vă grăbiți. Echipele bune, cum sunt cele recomandate de Elis Pavaje, sunt prinse în lucrări și lucrează cu programare, deci luați în considerare minim 3 săptămâni.
- Cereți un portofoliu de lucrări anterioare. Nu începeți lucrarea decât după ce vă arată fotografii cu lucrările pe care le-au mai făcut, după ce vă prezintă un buget clar și după ce discutați toate detaliile legate de etape de execuție, durată, costuri.
- Semnași un contract, cu date clare, inclusiv penalizări pentru întârziere, și garanție pentru asigurare față de greșeli de execuție.
Alegeți calitatea. E mai ieftin!
CITEȘTE ȘI: Cu ce se curăță cimentul, mortarul și betonul de pe pavele: Sfaturi utile