Analiza despre investitia in amenajarea curtii – invitat pe blog: biroul de arhitectura AIOgrafic
Avand o experienta de peste 10 ani in domeniul arhitecturii si de peste 7 ani in domeniul amenajarilor interioare, am observant un interes tot mai mare al clientilor pentru amenajarea curtilor si gradinilor. Motiv pentru care am inceput sa abordam si acest segment, pentru ca in final sa livram proiecte la cheie. Daca pana in urma cu cativa ani proiectul se oprea cand ajungea la faza de amenajari exterioare si peisagistice, acum clientul este mult mai interesat de aceasta etapa a amenajarilor. Vedem multe case frumoase, care din pacate au o gradina stinghera cu gazon si Tuja pe conturul gardului.
In ultimii doi ani, oamenii au devenit mai dispusi sa investeasca consistent in aspectul exterior al curtilor si gradinilor, chiar daca acest lucru il fac abia la un an dupa ce se muta in noua casa. Sfatul meu este ca aceasta etapa sa fie luata in calcul si detaliata inca din faza de proiect si casa la rosu, terasamente si utilitati, altfel unele lucruri nu se mai pot implementa.
Oamenii sunt mai constienti in zilele noastre de importanta armoniei cu mediul inconjurator si din acest motiv arhitectura peisagera este acum privita cu mult mai multa importanta. Plantele si copacii nu produc doar oxigen, ci ele de asemenea absorb poluantii atmosferici. Mai mult, folosirea plantelor la interior, creerea unor zone verzi interioare imbunatatesc calitatea aerului.
Arhitectura peisagera ofera spatii de recreere in aer liber. Traind intr-un oras in dezvoltare in care spatiul verde incepe sa fie tot mai putin, ne dam seama cat de importanta este natura si relatia cu aceasta.
Despre zonele din spatiul curtii
Spatiul curtii se imparte de obicei in patru zone: zona auto, parcare si acces auto in garaj; zona pietonala de acces in casa; zona de terasa/relaxare din spatele casei; zona de spatiu verde amenajat. La acestea se mai poate adauga zona de grill; zona de spatiu de joaca pentru copii; zona de piscina; gradina de zarzavaturi; livada; toate in functie de dimensiunea terenului avut la dispozitie si stilul de viata al utilizatorului. Un rol important il constituie si iluminatul architectural al cladirii si al gradinii pentru a le pune in valoare si pentru a te putea bucura de o atmosfera placuta si dupa apusul soarelui.
Pentru a crea aceste zone si legatura intre ele prin alei, de regula folosim pavelele pentru versatilitatea lor si rezistenta in timp. In functie de stilul architectural al casei, acestea pot pune in valoare volumul. Din experienta mea, Elis Pavaje este optiunea cea mai buna de pe piata in ceea ce priveste varietatea si calitatea materialelor folosite.
In ceea ce priveste serviciile oferite de firma noastra AIOgrafic, oferim consultanta in alegerea terenului, proiectare arhitectura, design interior, amenajari exterioare si urmarire in implementare. Pentru mai multe detalii puteti sa ne contactati la numerele de telefon puse la dispozitie pe site (www.aiografic.ro / facebook.com/AIOgrafic).