Pavajul care duce acasă

04.06.2019  |  8 min
pavajul care duce acasa

Astazi, invitat pe blog: Virgil Mihuț, arhitect al firmei Etaj4

Orice poveste bună are o introducere captivantă. În primele 10 minute ale oricărei prime întâlniri îți formezi subconștient o părere, prin filtrul căreia vei trece tot restul întâlnirii. În nenumărate articole despre afaceri, printre care și recomandări de amenajare a casei și grădinii, ni se povestește despre the elevator pitch și anume cum trebuie să putem să ne prezentăm concret și convingător ideile într-un timp mai scurt decât durata unei călătorii cu liftul.

Lăsând deoparte dramatismul și romantismul acestor comparații, casa merită și ea același tip de atenție, de structură și de prim act introductiv. Vom vorbi aici doar despre casă, deoarece rămâne cel mai răspândit program de arhitectură dar din păcate și programul unde aspectele circulațiilor, al sistematizării pe verticală, al peisagisticii și al organizării parcelei sunt omise sau adesea tratate cu superficialitate.

Necesitatea organizării

Experimentarea unui spațiu arhitectural este intrinsec legată de felul în care ajungem în el. Calitatea monumentală a unui spațiu este simțită mult mai pregnant dacă acel spațiu este la capătul unei secvențe de locuri care îl evocă și care pregătesc senzațiile scontate. Conceperea acestor trasee de alei astfel încât ele prezinte frânturi și componente ale construcției înainte că ea să se dezvăluie în întregime face ca parcursul să merite și ca destinația să fie cu atât mai importantă.

Cu toate acestea, parcelele la noi sunt mici, banii pentru pavarea lor sunt de multe ori insuficienți și prioritatea rămâne definitivarea casei și mutatul în ea cât mai repede. Chiar dacă lucrurile stau astfel, nimeni nu cred că își dorește să rămână naufragiat în propria casă, înconjurat de o mare de noroi, ci majoritatea ar prefera un spațiu în care să regăsim atât pavajele potrivite cât și accesorii de grădină precum bănci, jardiniere, focare, obiecte decorative care să completeze acest peisaj.

Organizarea parcelei poate să fie un proiect do it yourself, dar cel mai bine cade în responsabilitatea unui arhitect, designer sau peisagist.

Împreună, trebuie stabilită și schițată lista componentelor cu care se conectează casa. Gândiți-vă dacă doriți să aveți un grătar, un foișor, bănci din beton, un focar, o casă în copac, un gard deosebit sau un depozit pentru mentenanță. Toate aceste locuri trebuie ierarhizate, conectate, proiectate iar traseul între ele poate să nu fie o linie dreaptă. Nu trebuie să fie doar practic, poate să creeze o experiență pentru utilizator, de fiecare dată când este parcurs.

Foto: Pavarea accesului, parcării, rigole de scurgere.
Sursa : Proiect Etaj4

Alegerea soluțiilor pentru curte și grădină

În acest context, compania Elis Pavaje vine în întâmpinarea proiectelor de amenajare și produce soluții foarte variate pentru o multitudine de scopuri, iar variantele în care pot fi utilizate împreună ramifică suplimentar rezultatele posibile.

Estetica spațiilor exterioare din curte și grădină

Deși construcțiile de azi sunt tot mai dificil încadrabile într-un stil arhitectural specific și rigid, aspectul modern, rustic, clasicist, industrial sau de orice altă factură al unei case poate să fie complementar cu aspectul circulațiilor și teraselor care o deservesc.

Faptul că tipurile de pavaje, de borduri sunt concepute într-o gamă foarte variată de forme, culori pavele, geometrii și pattern-uri ne ajută să putem asocia familia de forme a casei sau anumite detalii ale acesteia cu desenul pavajelor care conduc înspre ea.

Privirea observatorului poate să fie ghidată de anumite linii de ordine, palisade, diferențe de contrast sau de textură, toate fiind obținute prin organizarea premeditată a pavajelor.

Foto: Dalele pot fi potrivite estetic împreună cu aspectul clădirii
Sursa Proiect Etaj4

Cromatica amenajărilor exterioare

Într-o manieră și mai evidentă, cromatica unei construcții poate fi asociată cu suprafețele care o înconjoară. Consecvența cromatică dintre soclul clădirii și pavajul și bordurile adiacente funcționează bine în anumite situații.

Contrastul dintre pavele mai închise la culoare și o construcție albă, minimalistă avantajează punerea în valoare a altor calități, iar “monotonia” unor suprafețe gri aduce o notă de sobrietate acolo unde suprafețele cu culori calde creează o atmosferă solară. Gama produselor este largă, ceea ce ne permite o mare libertate de alegere, care trebuie făcută cu grijă.

Organizarea pe verticală a amenajărilor din curte și grădină

Terenurile în pantă pot adesea să descurajeze și să pară mai dificil de gestionat. În realitate ele oferă oportunități mult mai interesante și mai diversificate de abordare. Terasarea terenului ne poate permite obținerea unor grădini în pantă, spații de dimensiuni, funcțiuni și priveliști diferite, cu pavaje, borduri, garduri, vegetație și iluminat exterior specific fiecărui spațiu în parte.

În acest scenariu blocheții devin o piesă importantă care ne permite realizarea de suprafețe atât planare cât și curbate, cele din urmă fiind cele mai potrivite pentru relaționarea cu terenul care nu lucrează niciodată cu linii drepte.

Foto: Blocheți folosiți pentru ziduri de sprijin și terasări.
Sursa: Elis Pavaje

Gestiunea apelor pluviale din curte și grădină

În multe situații se optează pentru betonarea excesivă în jurul construcției, pe rampa spre garaj sau pe terasa casei. Soluția aceasta de multe ori duce la drenarea defectuoasă a apei în urma ploii și la supraîncălzirea suprafețelor pe timp de vară. Apare și aspectul neîngrijit pe care suprafețele mari de beton nepotrivit tratat îl au în timp, acestea degradându-se după câteva sezoane de îngheț și dezgheț.

Pavarea aleilor, împreună cu utilizarea corectă a rigolelor de drenaj, a căror capace pot fi și ele disimulate în suprafața pavajului folosind soluții din aceeași gamă, ajută la o drenare rapidă și eficientă a apelor de ploaie. Rosturile dintre dalele pavajului permit scurgerea ușoară a apelor pluviale prin patul de nisip folosit ca strat suport.

Foto: Rigolă placată la nivelul superior.
Sursa: Elis Pavaje

Iluminatul exterior în curte și grădină

Un element important pentru orice construcție este lumina, fie ea naturală sau artificială. Iluminatul unei construcții poate să o pună în valoare sau să-i anuleze multe din calități. Marcarea traseelor cu lumini integrate în pavaj are un impact vizual imediat și oferă scenariului de noapte o viață care altfel lipsește cu desăvârșire.

Foto: Soluții de iluminat integrat în pavaj – lampă led solară
Sursa: Elis Pavaje

Dincolo de suprafața superioară a încăperilor și de creșterea numărului lor, mutatul la casă ar trebui să ne permită să avem o relație pozitivă și apropiată cu exteriorul, cu natura, relație imposibilă la apartament.

Sper ca această relație să fie tratată cu tot mai mare prioritate și să nu rămână un gând de fundal pe care îl improvizăm episodic, la mulți ani după ce ne-am mutat în noua casă. Cu ce avem deja la îndemână e foarte simplu să ne aducem natura mai aproape și să aranjăm în cel mai potrivit mod pentru fiecare om, să ne bucurăm de drumul înspre și dinspre casă și de tot timpul petrecut în jurul ei.

Chiar dacă ea rămâne cea mai mare investiție de pe parcelă, merită să investim pentru a o pune în valoare, pentru a o putea folosi optim și pentru a aduce natura din jurul ei mai aproape de noi.

Metafora The Yellow Brick Road se referă la un curs de acțiune pe care o persoană îl ia sperând că va duce la lucruri mai bune. În definitiv și The Yellow Brick Road era tot un pavaj.

Articolul a fost scris de Virgil Mihuț, arhitect al firmei Etaj4. Biroul de proiectare Etaj4 (al cărui portofoliu se poate urmări aici) este un atelier de arhitectură, design interior și vizualizări înființat în Cluj-Napoca.

Pentru noi, arhitectura deschide o paletă largă de experiențe și satisfacții, ne oferă posibilitatea de a observa evoluția orașului și a oamenilor, într-un contextul unei dezvoltări impresionant de accelerată. Responsabilitatea Etaj4 devine astfel găsirea unui dozaj optim al elementelor, astfel încât fiecare proiect să poată contribui într-un mod benefic la conturarea imaginii de ansamblu a peisajului urban.