6 opțiuni simple de curățare a rosturilor pavajului

14.06.2023  |  4 min
opțiuni curățare pavaj

Odată cu zilele mai lungi și temperaturile mai calde, vin și momentele plăcute petrecute cu cei dragi la soare. Astfel, deși aspectul grădinii noastre este important tot anul, vara este momentul în care ne bucurăm cel mai mult de el.

Pavajele sunt o investiție importantă ce contribuie la un aspect îngrijit pe care vrem să îl oferim locului nostru liniștit în natură. Suntem tentați să le privim drept o opțiune eficientă pentru întreținerea frumuseții spațiului, cu investiție minimă de timp și atenție. Cu toate acestea, nu trebuie să le neglijăm, deoarece, chiar și instalate corect, între acestea se pot strecura cu ușurință pământ, praf sau semințe, care pot duce în timp la apariția firelor de iarbă sau a buruienilor.

Din fericire, ai o varietate de opțiuni pe care le poți adopta cu ușurință în rutina de îngrijire a grădinii. Pe lângă clasicele ierbicide, îți sugerăm trei metode non-invazive și trei invazive prin care poți elimina buruienile crescute între pavaje.

Opțiuni de eliminare a buruienilor, sigure pentru vegetația întregii grădini

Eliminarea de mână

O opțiune la îndemână ce presupune o investiție financiară minimă și un impact negativ redus pentru mediul înconjurător. Chiar dacă extragerea buruienilor din rădăcină este o operațiune migăloasă și care necesită timp, această opțiune este una dintre cele mai eficiente pentru a ne asigura că plantele nu vor reveni. Pentru a-ți ușura munca, îți sugerăm să umezești spațiul de lucru înainte de a te apuca de treabă. Rădăcinile pot fi extrase mai ușor dintr-un sol umed.

Uneltele speciale

Atunci când alegi eliminarea buruienilor, îți poți ușura munca prin folosirea unor unelte speciale destinate spațiilor înguste sau crăpăturilor. Având o varietate de forme potrivite pentru orice suprafețe, acestea sunt eficiente pentru îndepărtarea vegetației cu tot cu rădăcină, ceea ce prelungește perioada de reapariție a acestora.

Apa fierbinte

O altă opțiune simplă, care nu dăunează mediului înconjurător, dar și mult mai eficientă din punctul de vedere al timpului investit este apa fierbinte. Tot ce trebuie să faci este să torni cu atenție apă fierbinte pe plantele nedorite crescute între rosturile pavajelor. Repetă procesul până când plantele mor.

 

Opțiuni de eliminare a buruienilor, care pot afecta celelalte plante din grădină

Sarea

Dacă decizi să îndepărtezi firele de iarbă și buruienile apărute în rosturile pavajului cu ajutorul sării îți sugerăm să aplici, pentru început, o soluție compusă din trei pătrimi apă și o pătrime sare pe zona de lucru. Apoi, atunci când soluția începe să își facă efectul, acoperă zonele cu vegetație nedorită cu un strat de sare.

Trebuie să ții cont că această opțiune necesită mai multă atenție în aplicare. Sarea dăunează oricărei plante cu care intră în contact, iar soluția aplicată sau ploaia o poate dispersa și către alte plante din grădina ta. De asemenea, sarea poate dăuna și pavajul.

Bicarbonatul de sodiu

O altă soluție practică și rapidă implică aplicarea unui strat de bicarbonat de sodiu pe rosturile ce trebuie împrospătate, pe care mai apoi să le cureți cu apă. La fel ca sarea, și bicarbonatul de sodiu poate dăuna oricărei plante cu care intră în contact, crescând riscul de a afecta vegetația grădinii.

Oțetul

În funcție de maturitatea plantei ce trebuie îndepărtată, alege un oțet de concentrație mai mică sau mai mare. Poți apela oricând la diluarea lui cu apă pentru a crea soluția potrivită vegetației tale. Pentru a eficientiza procesul, adaugă și puțin săpun de vase în soluția creată pentru a ajuta oțetul să se fixeze mai bine pe plante.

Dacă alegi să aplici oțet pe buruienile nedorite, îți recomandăm să faci acest lucru într-o zi însorită. Razele și căldura soarelui poate grăbi procesul de uscare a acestora. Chiar dacă este o soluție rapidă, oțetul nu afectează rădăcinile buruienilor, așadar va trebui să reiei procesul în mod repetat pentru a menține rezultatul dorit.

Indiferent de metoda pe care o alegi pentru îndepărtarea buruienilor dintre pavaje, asigură-te că nu afectezi plantele pe care dorești să le păstrezi sănătoase.