Cum delimităm zonele din curtea mult visată?

07.09.2023  |  3 min

Mai mult decât o extensie a căminului, curtea este o oază de relaxare și un prilej de a aduce natura mai aproape de noi. Pentru a putea profita eficient și pe deplin de spațiul propriu exterior, putem apela la diverse metode și soluții de amenajare, toate bazate pe un echilibru perfect dintre hobby-urile proprii și utilitatea spațiului.

Fie că vorbim despre după-amiezi petrecute cu cei mici sau grădinărit de unul singur, o curte poate fi locul perfect pentru a găzdui activitățile preferate. Însă, pentru a putea păstra acest spațiu ordonat și atrăgător, delimitarea zonelor joacă un rol crucial în realizarea spațiului perfect de petrecere a zilelor însorite.

Indiferent dacă ai la dispoziție o curte spațioasă sau una mai mică, poți alege dintr-o varietate de opțiuni prin care poți crea arii destinate activităților preferate, potrivite pentru nevoile și dorințele personale.

Blocheții sau blocurile de zid

Blocheții sau blocurile de zid pot fi folosite pentru orice proiect în domeniul consolidărilor de teren, în cazul unui teren în pantă, dar pot fi folosiți și pentru a crea arhitecturi spectaculoase. Prin terasare, blocheții pot prelua diferențele de nivel în cazul unui teren în pantă sau din contră, pot crea terase pe nivele diferite, în cazul unui teren plat. Umplerea spațiilor terasate cu vegetație creează un aspect vizual deosebit.

Bordurile sau palisadele

Utilizarea bordurilor sau palisadelor este o altă opțiune prin care poți crea limite clare în curte, ceea ce ajută la organizarea spațiului și implicit, la definirea zonelor exterioare. Acestea pot fi folosite pentru a delimita grădini de legume sau flori, creând, de exemplu, o graniță armonioasă între patul de flori și gazon. Palisadele pot prelua diferențele de nivel, în cazul unui teren în pantă ușoară. De asemenea, acestea pot servi ca margine pentru aleile de acces, oferind orientare vizuală și păstrând designul curții echilibrat.

Pavelele sau piatră andezit

Un alt mod de a diviza spațiul exterior casei este reprezentat de amplasarea pavelelor sau a plăcilor ceramice în diverse zone ale curții. Servind ca ghid vizual al trecerii de la o zonă la alta, aleile din pavele sau piatră andezit nu oferă doar direcție sau delimitarea spațiului, ci creează și un aspect ordonat.

Mobilier de Exterior și elemente decorative

Așa cum în interiorul casei mobilierul și decorațiunile sunt cele care contribuie la diferențierea unei camere de alta, acest lucru poate fi valabil într-o oarecare măsură și în spațiul exterior pe care o casă îl oferă.

Alegerea și aranjarea mobilierului pentru exterior poate transforma fiecare zonă într-un spațiu bine definit și funcțional. De exemplu, banca Resto este combinația perfectă între relaxare și natură, având încorporate două ghivece și poate delimita în mod reușit două zone distincte din curte sau grădină.

Delimitarea zonelor din curte este o modalitate creativă și eficientă de a organiza spațiul într-un mod funcțional și plăcut. Prin gândire atentă și selectarea cu grijă a metodelor, poți transforma fiecare colț al curții tale într-un spațiu unic, potrivit pentru nevoile tale și să reflecte personalitatea ta. Fiecare opțiune contribuie la crearea unui mediu plin de farmec, în care te vei bucura să petreci timp și să te relaxezi.

Trebuie să nu uităm că exteriorul locuinței este la fel de important ca interiorul și trebuie tratat ca o extensie a casei, ca un loc în care mergem să ne relaxăm, un loc care ne aduce liniște. Este colțul nostru de natură.