Cum alegi materialul potrivit pentru pavarea aleilor și parcării din curte

27.06.2019  |  13 min

Casa este locul unde îți dorești să te simți confortabil și să te bucuri în fiecare zi alături de cei dragi. Pentru ca micul tău univers să fie așa cum ai visat dintotdeauna, aspectul spațiului exterior este foarte important, căci primul lucru pe care-l observi când ajungi acasă este curtea, cu aleile sale, parcarea și grădina pe care te-ai străduit atât de mult să le amenajezi. O pavare în curte făcută la întâmplare strică tot ansamblul și creează o imagine neîngrijită.

De ce este esențial să alegi materialul potrivit

Frumusețea împrejurimilor, stilul arhitectural și concepția peisagistică sunt importante atunci când vrei ca locul tău drag să arate senzațional. Dar mai este un lucru esențial în realizarea unui proiect de succes în amenajări exterioare: alegerea materialului potrivit pentru elementele componente: zona de alei din curte, locurile pentru parcare din curte și mai ales gama de materiale pentru pavaj în curte.

Acordă atenție pregătirii terenului, îndepărtează stratul vegetal, materiile organice din săpătură, asigură nivelarea pământului şi panta de scurgere. Acoperă compact și uniform cu straturi suport, ca să beneficiezi de toate condițiile pentru pavarea curții într-o manieră ușoară și rapidă.

Recomandările specialiștilor noștri

Astfel, când te gândești să-ți amenajezi sau să refaci aleile, parcarea sau terasa din curte, ai la dispoziție mai multe variante. Cele mai populare dintre acestea sunt: asfalt, beton simplu turnat, beton amprentat, pietriș, pavele prefabricate din beton și piatră naturală cubică.

Alte opțiuni mai puțin utilizate sunt pavaje din piatră compozită, pavaje din cărămidă, pavele din marmură, pavele verzi care permit creșterea gazonului în rosturi și spații perforate.

Ca să alegi cea mai potrivită variantă de pavare curte, îți prezentăm în continuare variantele cel mai des utilizate. Să le luăm pe rând, cu bune și cu rele.

 

Asfalt

Asfaltul reprezintă cea mai comodă alegere pentru aleea și platforma din fața garajului, pentru că asigură calea de rulare, este o metodă ușoară de pavare curte și are costuri mai mici în comparație cu alte materiale.

Marea problemă a asfaltului este impermeabilitatea, pentru că nu permite drenarea apei de ploaie și rămân bălți inestetice și incomode. Trebuie realizată o pantă, iar la capătul acesteia un sistem colector capabil să conducă toată apa de pe suprafață la canalizare.

Dacă luăm în calcul prețul pentru materiale și execuție, alături de implicațiile unor eventuale reparații (asfaltul crăpat nu se poate repara local decât prin tăiere și plombare, iar asfaltul denivelat se repară prin înlocuire sau refacere), rezultă că asfaltul nu reprezintă o investiție bună, cel puțin nu pentru pavare în curte. Ca să nu mai amintim de criblură, acea piatră dură, spartă mărunt, folosită la lucrări de asfaltare, ce reprezintă un adevărat pericol pentru geamurile mașinilor.

Există și soluții de utilizare a unor asfalturi colorate și imprimate, care să fie combinate cu pietriș sau piatră naturală, pentru rezolvarea problemei de drenaj, dar se justifică mai curând la amenajări rezidențiale și la clădirile publice de mari dimensiuni.

Beton simplu, turnat

Printr-o simplă turnare de placă de beton pe pământ se rezolvă repede problema, dar este una dintre cele mai neinspirate idei de pavare curte.

Chiar dacă este ieftină și rapidă, prezintă multe dezavantaje: betonul turnat impermeabilizează suprafețele pe care le acoperă de aceea, ca și în cazul asfaltului, este nevoie de sisteme de colectare și evacuare a apei. În plus, în urma ciclurilor repetate de îngheț-dezgheț betonul se exfoliază rapid, apar crăpături și deteriorări ale suprafeței pavate.

La nivel estetic nu este recomandat pentru amenajări exterioare gen grădini, peluze sau scuaruri verzi, pentru că dă senzația de șantier, curtea va arăta mereu ca o zonă de lucru și nu ca un spațiu de recreere. Poate fi utilizat punctual, pe suprafața din fața garajului sau în zone cu trafic intens.

Beton amprentat

În gama de opțiuni pentru betonare curte s-au remarcat în uItima vreme pavările cu beton amprentat, pentru care se folosesc diferite materiale aditive ce se încorporează în beton pentru colorare, texturare și tratarea în vederea unei rezistențe cât mai bune. Se adaugă în beton praf întăritor colorant, praf antilipire, lac protector și fibre de polipropilenă.

Spre deosebire de betonul simplu, care este turnat uniform, fără întreruperi, betonul amprentat este disponibil nu doar ca o suprafață continuă imprimată cu modelul ales, ci și sub formă de pavele (cu dimensiuni și contururi variante), care după montaj vor păstra între ele niște rosturi prin care apele meteorice se pot drena natural în substrat.

Fiind considerat o alternativă superioară la pavajul clasic, are totuși câteva dezavantaje, dintre care cel mai important este durabilitatea. Apar frecvent în betonul amprentat crăpături și exfolieri din cauza ciclurilor de îngheț-dezgheț sau a neomogenității materialului. Reparațiile se fac spărgând zona stricată și turnând din nou beton amprentat, ceea ce duce la peticiri inestetice.

Durabilitatea betonului amprentat se poate îmbunătăți prin armarea unui substrat de beton continuu, dar acest lucru crește costul final și prelungește timpul de execuție. Stratul folosit pentru protecția culorii crește riscul de alunecare pe timp ploios, în plus trebuie aplicat din nou după 2-3 ani de la montare, ceea ce presupune costuri suplimentare de întreținere. În afara acestor dezavantaje trebuie amintit și aspectul artificial pe care-l are o pavare cu beton amprentat.

Pietriș

Este una dintre cele mai “sănătoase” opțiuni din punctul de vedere al drenării suprafețelor. Pietrișul se montează ușor, este minimal ca intervenție și manoperă. Se compactează solul, se aplică o membrană de geotextil și se asigură stabilitatea printr-o succesiune de sorturi care să susțină împănarea. Astfel se realizează durabilitatea acestui finisaj, evitând afundarea pietrișului în pământ.

Problemele la pietriș apar în momentul utilizării. Nu poți circula ușor cu bicicleta, cu rolele sau cu un cărucior. Mașinile vor crea inevitabil tasări inegale și vor subția stratul de pietriș pe șanțurile de rulare. De asemenea, nefiind posibilă stabilizarea în plan orizontal a pietrișului, conturul lui se va deforma în timp și destule pietricele se vor regăsi aruncate dincolo de marginile bordurate.

 

Piatra naturală cubică


Pentru multe proiecte peisagistice sunt alese lucrări cu piatră pentru pavaj curte. Este o soluție durabilă, conferă amenajării un aer relaxat, familiar și inspiră o siguranță. Mai mult, piatra cubică “îmbătrânește” frumos, capătă o patină plăcută, mai ales când este completată de apariția mușchiului verde în rosturi.

Tehnic, piatra cubică are aceleași avantaje ca pavelele vibropresate: durabilitate, ușurință în montare și reparații, caracter neinvaziv, întreținere minimală, asigurarea drenării.

Dezavantajul la piatra cubică îl reprezintă costul investiției inițiale. Este nevoie de piatră naturală vulcanică (andezit, bazalt) sau plutonică (granit). Pe termen lung costurile sunt amortizate prin durabilitate și calitate, piatra fiind mult mai rezistentă decât asfaltul. Trebuie însă realizat un montaj corect, atât la nivel tehnic, cât și estetic, ceea ce este destul de dificil, pentru că sunt disponibile mai puține modele la piatra cubică decât la pavele, din cauza muchiilor ascuțite.

Pavele prefabricate din beton

amenajarea unei alei auto

Popularitatea și diversitatea pavelelor se explică prin prefabricarea lor, ceea ce le asigura calitatea și versatilitatea de forme și culori. Spre deosebire de finisajele discutate anterior, pavelele sunt realizate prin vibropresare, respectând întocmai rețetarul de beton care le conferă rezistența. Acest proces de vibropresare asigură omogenizarea materialelor și reduce la minimum punctele slabe în care ar putea ceda.

Există o largă varietate de modele de pavele și dale premium, alături de game diverse de pavele si dale standard pentru pavaj curte, iar montarea lor este facilă, nu necesită turnare sau armare în substrat, astfel că intervențiile ulterioare pentru reparații sunt ușor de realizat. Este nevoie doar de scoaterea pavelelor din zona cu probleme și repunerea lor în același loc la finalul intervenției. Nu se pierde material, nu este nevoie de retușuri, iar aspectul unitar de pavare din curte se păstrează pentru vreme îndelungată.

Pentru că nu au la bază un substrat rigid, pavelele prefabricate sunt permeabile, facilitează drenarea naturală și dispersată a apelor, astfel că se evită formarea bălților.

Se recomandă montarea pavelelor prefabricate din beton pe pat de nisip pentru ca apa să poată pătrunde prin rosturi și să se scurgă direct în pământ. Dacă pavelele se pun peste beton, apa nu se scurge și se infiltrează în pavele sau rămâne la suprafață sub formă de bălți și elimină foarte lent prin evaporare. Din această cauză apar pete albicioase, care strică aspectul de alei pavate și afectează calitatea materialelor utilizate.

 

Avantajele pavelelor vibropresate

Estetic, pavelele prefabricate oferă cea mai largă varietate de forme și culori, așa că găsești întotdeauna modele care să-ți placă. Cromatic, pavelele vibropresate nu imită un alt material și sunt pigmentate în întregime, nu doar vopsite la suprafață, spre deosebire de betonul amprentat. Mai mult, pavajul prefabricat colorat nu necesită un strat protector, deci are o aderență bună indiferent de vreme.

Defectele pavajului din elemente prefabricate apar de cele mai multe ori din cauza manoperei deficitare. Fie tasarea pământului nu s-a realizat corespunzător, fie stratificația substratului lăsa de dorit. Se mai întâmplă ca unele pavele să cedeze la montaj sau să fie livrate cu defecte din cauza transportului. Aceste plăci se pot înlocui ușor, fără a afecta aspectul uniform de pavare în curte. Fabricate întotdeauna după același rețetar și cu aceleași șabloane, vor arăta la fel și dacă sunt montate ulterior.

Pavelele cu grosimi până în 60 mm sunt destinate strict traficului pietonal: pot fi folosite pentru trotuare, alei, curți, parcuri și terase. Pavelele cu grosime de 60 mm sunt destinate traficului auto ușor și zonelor pietonale, de aceea sunt recomandate pentru alei de acces auto sau pietonal, curți, parcuri, piețe, trotuare și terase. Pavelele cu grosime minimă de 80 mm sunt ideale pentru spații cu trafic greu, precum zone de acces auto, drumuri secundare, parcări, zone industriale.

Caracteristicile tehnice și funcționale pentru pavele vibropresate sunt: rezistență la UV, finisaje speciale, rezistență la eflorescență, sistem de protecție împotriva apelor pluviale, paletă largă de culori și texturi.

Montajul corect al pavelelor din beton vibropresat este un alt element important, prin urmare îți recomandăm ca după ce alegi și cumperi dalele care îți plac, să apelezi la o firmă specializată, ca să ai garanția unui montaj profesionist.

Pentru modelul pavelelor alege o variantă care să se potrivească la arhitectura spațiului existent. Pentru case clasice, tip vilă, cu multe forme curbe, poți să optezi pentru modele de pavele rotunde sau ovale și să integrezi chiar și unele modele în spirală, prin jocuri de texturi și culori. În cazul caselor moderne, cu linii drepte și ferestre mari se potrivesc pavelele pătrate sau dreptunghiulare, pe care să le combini în modele de culori îndrăznețe, care să înveselească monotonia sticlei și rigiditatea betonului din construcție.

Folosește-ți creativitatea și combină diferite modele de pavele de nuanțe apropiate ca să obții degradeuri sau utilizează culori complementare, pentru un ansamblu armonios. Ține seama de criteriile pentru pavarea curții: destinația și tipul de trafic al suprafeței, stilul casei, complementaritatea produselor, culoarea pavajului și calitatea dalelor.

Pentru sfaturi de ordin estetic și practic apelează la producătorii de pavaje, precum Elis Pavaje, care pun la dispoziția clienților și alte produse pentru grădină precum borduri, palisade, garduri din beton, jardiniere etc. care reușesc să completeze în același stil amenajarea. Astfel, este mult mai ușoară realizarea unui design unitar pentru curte, alei și grădină.

Este important să știi cum să alegi pavelele potrivite, ca să te bucuri de o curte frumoasă, pe care s-o poți îngriji ușor, fără efort și fără costuri suplimentare. Alege pentru pavare curte pavele vibropresate și punctează zonele verzi cu suprafețe acoperite cu piatră cubică, dacă vrei să ai texturi variate, care să confere un plus de atractivitate amenajării peisagistice.
Elis Pavaje oferă toată gama de pavele vibropresate, dar și piatră cubică de diferite grosimi dintr-un andezit de calitate, alături de toate accesoriile necesare (borduri, bănci din beton, jardiniere, elemente de iluminat ambiental) pentru o amenajare completă, cu care te mândrești. Descoperă produsele Elis Pavaje aici.

Alege inspirat și croiește-ți drum bun către casă, din cele mai bune materiale pentru pavare curte!