Astazi, il avem invitat pe blog: Andrei Köves, arhitect al firmei Etaj4

Am fost sunat recent de un client mai vechi, caruia i-am facut acum cativa ani proiectul de refatadizare a casei. Urmeaza sa-si reamenajeze curtea, impreuna cu un peisagist si acesta i-a indicat mai multe variante pentru finisarea suprafetelor de circulatie. Punandu-l in contact cu diferiti furnizori, clientul nu stie ce solutie sa aleaga, motiv pentru care imi cere parerea. Tipic, dar si destul de explicabil – e normal ca orice vanzator sa-si laude propriul produs.

Profit de aceasta ocazie sa-mi exprim parerea si experienta profesionala, pentru a-mi ajuta clientul sa faca o alegere informata. Sper ca explicatiile mele vor veni si in intampinarea ta, cititorule si a altora aflati in situatii similare. Astfel, am ales sa abordez cele mai comune solutii si sa pun putin accentul pe dezavantaje si probleme posibile.

Astfel, cand te gandesti sa-ti amenajezi/refaci aleile, parcarea sau terasa din curte, ai la dispozitie mai multe variante. Acestea sunt: asfalt, beton simplu turnat, beton amprentat, pietris, pavele prefabricate din beton si piatra naturala cubica. Sa le luam pe rand, cu bune si cu rele.

1. Asfalt

Aparent, alegerea fireasca pentru zona carosabila – aleea si platforma din fata garajului, parcarile din curtea unei cladiri de birouri, etc. Asfaltul este gandit sa fie suportul ideal pentru orice ruleaza pe roti ori stationeaza. Cam orice configuratie ai avea in vedere, prin finisarea suprafetelor de circulatie din curte, se pune problema drenarii pentru a nu balti apa. Asfaltul insa, este impermeabil. Trebuie realizata o panta, iar la capatul acesteia un sistem colector capabil sa conduca toata apa de pe suprafata la canalizare.

Daca luam in calcul factorii de pret pentru materiale si executie, alaturi de implicatiile unor eventuale reparatii (asfaltul crapat nu se poate repara local decat prin taiere si plombare, iar asfaltul denivelat se repara prin inlocuire, refacere), rezulta ca asfaltul este o investitie care nu se justifica, cel putin nu sub o anumita scara a lucrurilor.

2. Beton simplu, turnat

Dupa parerea mea, cea mai proasta alegere, insa cea mai ieftina optiune. Principalele dezavantaje ale betonului turnat sunt ca impermeabilizeaza suprafetele pe care le acopera. La fel ca asfaltul, avem nevoie de un sistem de colectare si evacuare a apei. De asemenea, din cauza ciclurile de inghet-dezghet, betonul se exfoliaza rapid, crapand si/sau transformandu-se in praf. Asta ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca arata neterminat, iar curtea ta va lasa permanent impresia unui santier nefinalizat. Este destul de probabil ca, dupa ce ai economisit in prima faza niste bani apeland la betonul simplu, sa vrei ulterior sa il finisezi intr-un fel sau altul, cheltuind per total, mai multi bani decat in alte variante.

Betonul simplu nu rezista bine in timp fiind expus la intemperii si inghet-dezghet. Intai apar crapaturi, apoi incepe sa se dezintegreze. Sursa foto: thatsmyoldhouse.com

3. Beton amprentat

Cel mai usor mod de a descrie betonul amprentat este sa spun ca e beton simplu cu cateva operatii estetice. Este, practic, beton simplu caruia i se aplica un tratament la suprafata, capatand o textura mai fina decat betonul obisnuit. Este un model ce imita o textura de piatra sau de pavaj si eventual o cromatica artificiala. Spre deosebire de betonul simplu, care e turnat pe toata suprafata, fara intreruperi, betonul amprentat e disponibil nu doar ca o suprafata continua imprimata cu modelul ales, ci si sub forma unor pavele (de dimensiuni si forme variante), care la montaj vor pastra intre ele niste rosturi prin care apele meteorice se pot drena natural in substrat.

Beton amprentat compromis. Sursa foto: gjx.ro 

Fiind considerat o alternativa la pavajul clasic, are totusi cateva dezavantaje. Cel mai important este factorul durabilitate. Cel mai des la betonul amprentat vedem crapaturi si exfolieri, datorate ciclurilor de inghet-dezghet sau neomogenitatii materialului. Reparatiile se fac spargand zona defecta si turnand din nou beton amprentat, rareori obtinandu-se aspectul initial. E drept, durabilitatea betonului amprentat se poate imbunatati prin armarea unui substrat de beton continuu, dar asta creste costul final si prelungeste timpul de executie. Estetic, betonul amprentat are un vizibil aspect artificial, iar mie personal nu-mi plac imitatiile. As mai mentiona ca stratul de protectie al culorii este recomandat sa fie reaplicat dupa 2-4 ani, ceea ce presupune un cost nou de intretinere si un deranj suplimentar. Chiar si asa, stratul de protectie al culorii are proprietatea de a fi destul de alunecos cand e udat de ploaie.

4. Pietris

Este una dintre cele mai “sanatoase” optiuni din punctul de vedere al drenarii suprafetelor. Pietrisul are calitatea de a fi usor de pus in opera, minimal ca interventie si manopera. Este suficienta compactarea solului, dispunerea unei membrane de geotextil si asigurarea stabilitatii prin alegerea unei succesiuni de sorturi care sa sustina impanarea. Daca sunt facute corect, compactarea solului si dispunerea membranei de geotextil vor asigura durabilitatea acestui finisaj, evitand afundarea pietrisului in pamant pana la “inghitirea” completa.

Problemele la pietris apar in momentul utilizarii. Pe pietris nu poti circula cu bicicleta, cu rolele sau cu un carucior. Seniorii care se ajuta la deplasare de un baston vor fi pusi in dificultate, iar autovehiculele vor crea inevitabil tasari inegale si vor subtia stratul de pietris pe santurile de rulare ale rotilor. De asemenea, nefiind posibila stabilizarea in plan orizontal a pietrisului, conturul acestuia se va deforma in timp si o cantitate considerabila de pietre se vor regasi aruncate dincolo de marginile bordurate.

5. Pavele prefabricate din beton

Raspandirea si diversitatea pavelelor se explica prin prefabricarea lor, ceea ce le asigura calitatea. Spre deosebire de finisajele discutate anterior, pavelele sunt realizate prin vibropresare, respectand intocmai retetarul de beton care le confera rigiditatea. Acest proces de vibropresare reduce la minimum punctele slabe in care materialul ar putea ceda, prin omogenizarea acestuia.

Executia unui pavaj din pavele prefabricate este facila, fara a implica turnari sau armari in substrat, ceea ce face sa fie la fel de usoare eventuale interventii ulterioare. Pavelele se scot pe zona care necesita orice fel de lucrare, se depoziteaza si dupa interventie se dispun la loc, fara a pierde material si recapatand aspectul initial, uniform.

Neavand un substrat rigid, pavajul este permeabil si faciliteaza drenarea naturala si dispersata a apelor, evitand formarea baltilor.

Varietatea de forme, culori si moduri de punere in opera a pavelelor prefabricate i-ar putea suprinde si pe cei mai pretentiosi dintre noi. Sursa foto: elis.ro 

Principalele avantaje ale pavelelor vibropresate:

Estetic, pavelele prefabricate ofera cea mai larga varietate de forme si culori, fiind dificil sa nu gasesti ceva care sa-ti placa. Cromatic, pavelele vibropresate nu imita un alt material si sunt pigmentate in intregime, nu doar vopsite la suprafata, spre deosebire de betonul amprentat. Mai mult, pavajul prefabricat colorat nu necesita un strat protector, pastrandu-si astfel si aderenta corespunzatoare.

Defectele pavajului din elemente prefabricate apar de cele mai multe ori din cauza manoperei deficitare. Fie tasarea pamantului nu s-a facut corespunzator, fie stratificatia substratului lasa de dorit. Se mai intampla si ca unele pavele sa cedeze sau sa se livreze cu defect (de obicei in timpul transportului). Partea buna e ca aceste placi se pot inlocui facil, fara a afecta aspectul uniform. Fabricate intotdeauna dupa acelasi retetar si cu aceleasi sabloane, vor arata la fel si daca sunt dispuse ulterior.

Un alt argument de ordin estetic si practic este ca producatorii de pavaje, precum Elis Pavaje, pun la dispozitia clientilor si alte elemente. Elemente precum borduri, palisade, garduri din beton, jardiniere etc care reusesc sa completeze in acelasi stil amenajarea. Astfel, este mult mai usor sa obtinem un design unitar al curtii noastre.

6. Piatra naturala cubica

Nu degeaba aproape toate centrele istorice europene (si nu numai) sunt pavate intensiv cu piatra cubica. Este o solutie durabila si estetica, da amenajarii un aer relaxat, familiar si in acelasi timp inspira o siguranta statornica. Mai mult, piatra cubica imbatraneste frumos, capata o patina placuta, complimentata in zonele umbrite de aparitia muschiului in rosturi.

Fie ca are o forma mai bruta sau mai curata, piatra cubica are un farmec aparte si exceleaza prin durabilitate. Sursa foto: arhiva ETAJ4

Tehnic, piatra cubica are aceleasi avantaje ca pavelele vibropresate – durabilitate, manopera de executie si de reparatie facila si non-invaziva, intretinere minimala, asigurarea drenarii.

Poate cel mai descurajant aspect al pietrei cubice este costul investitiei initiale. Vorbim de piatra naturala de sorginte vulcanica (andezit, bazalt) sau plutonica (granit). Aceste tipuri de piatra au calitatile necesare pentru a asigura durabilitatea si pastrarea aspectului initial un timp indelungat. Cu toate astea, in general piatra cubica e considerabil mai ieftin de realizat decat asfaltul si in cazul unei manopere corecte, investitia se amortizeaza in timp, deoarece nu necesita interventii. Insa, operatiunile pentru un montaj corect sunt mult mai dificile si gradul de specializare in tara este foarte redus. In aceste conditii, pentru lucrari rezidentiale este o investitie riscanta.

Un dezavantaj care tine de preferinte individuale, este faptul ca desenele care se pot obtine pe un pavaj de piatra cubica sunt mai limitate textural. Totusi, piatra cubica poate completa in mod fericit designul unei amenajari rezidentiale cu pavele din beton vibropresat, in conditiile in care creeaza o rupere de textura.

Concluzie

Daca ai ajuns cu cititul aici, probabil nu te surprinde faptul ca recomandarea mea este alegi intre pavele prefabricate vibropresate si piatra cubica. Sansele de a regreta sunt reduse, daca ai in vedere complicatiile cu care te poti confrunta daca optezi pentru una dintre celelalte variante.

Elis Pavaje ofera cam orice pavaj prefabricat iti poti imagina, dar si piatra cubica de diferite grosimi dintr-un andezit de calitate, alaturi de toate accesoriile necesare (borduri, banci din beton, rigole, jardiniere, focare si chiar elemente de iluminat ambiental) pentru a asigura o amenajare completa, cu care te poti mandri. Descopera produsele Elis Pavaje aici.

Te las, deci, pe maini bune si inchei cu speranta ca te-am ajutat sa ai drum bun si cale batuta.

Articolul a fost scris de Andrei Köves, arhitect al firmei Etaj4. Biroul de proiectare Etaj4 (al cărui portofoliu se poate urmări aici : https://www.facebook.com/etaj4 ) este un atelier de arhitectură, design interior și vizualizări care activează în Cluj-Napoca din 2015. Pentru noi, proiectele de arhitectura creeaza nu doar oportunitati pentru experiențe noi și satisfacții, ci ne oferă si posibilitatea de a ajuta clientul sa ia decizii informate, în contextul unei dezvoltări a pietei imobiliare impresionant de accelerată, caracterizată de multe ori prin haos si hazard. Astfel, una dintre responsabilitatile asumate de Etaj4 devine alegerea optima dpdv tehnic, financiar si estetic a materialelor si a elementelor folosite, asa încât fiecare proiect să poată beneficia cuantificabil de aportul acestora la calitatea vietii.