Cum intretii corect pavelele iarna

28.02.2018  |  6 min
Cum intretii corect pavelele iarna

Ai ales sa iti pavezi curtea cu pavele vibropresate atras de calitate si de varietatea de modele si culori? Foarte bine, pentru ca este usor sa cureti pavajul, astfel incat sa mentii curtea, terasa si aleile intr-o stare foarte buna! Chiar si iarna!

Pavelele de calitate nu sunt afectate de temperaturile scazute, nici de depunerile de zapada si se bucura de certe calitati antiderapante, datorita tehnologiei de fabricatie: betonul folosit este preparat cu un continut minim de apa, pentru a indeplini cele mai bune caracteristici de rezistenta.

Totusi, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a te asigura de intretinerea lor corecta. Citeste articolul de mai jos pentru a afla care sunt factorii de risc, ce poti face pentru a preveni deteriorarile pavajului si 4 recomandari pentru a mentine pavelele intr-o stare foarte buna pe timpul iernii. 

Factorii de risc

Aspectele de care trebuie sa iei seama sunt frigul si umezeala. Tine minte ca temperaturile extreme pot afecta intr-o oarecare masura orice tip de pavaj. Cand temperaturile sunt insotite de factori precum prezenta ghetii pe suprafata pavajului si umezeala recurenta, insotita de averse recurente si polei, riscul de deteriorare creste.  Prin alternarea temperaturilor inalte cu cele joase, umezela poate eroda in timp pavajul si ii poate reduce astfel durata de viata. 

Masuri de preventie

Pentru a evita problemele legate de umezela si frig poti lua urmatoarele masuri preventive:

  • Afla de la producator ce conditii poate suporta pavajul ales de tine si care este cea mai buna modalitate de intretinere in functie de anotimp;
  • In functie de zona in care locuiesti, poti opta pentru un pavaj sigilat inca de la inceput sau poti recurge la aceasta solutie pe parcurs. Vei avea nevoie de o echipa de profesionisti pentru acest proces. 
  • Asigura-te ca sistemul de drenare este corespunzator. Poti avea in vedere acest aspect in momentul in care montezi pavelele. 

4 recomandari de intretinere 

Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a asigura o durata lunga de folosire pentru pavelele tale. 

1. Cand si cu ce cureti pavelele?

Cel mai bine este sa actionezi rapid si sa cureti pavajul atunci cand zapada este inca proaspat depusa, pufoasa si usor de indepartat. Pentru a indeparta un strat subtire de zapada, o matura lata si deasa este eficienta. Cand ninge abundent si zapada se depune in strat gros, o lopata speciala pentru zapada, cu lama din plastic rezistent este cea mai buna alegere. Daca nu actionezi rapid si zapada ingheata, vei depune un efort sporit si lopata din plastic s-ar putea sa nu mai fie eficienta. 

ATENTIE: Nu folosi lopeti din metal, acestea sunt dure si exista riscul sa zgarii sau sa ciobesti pavelele, daca nu esti atent si depui prea multa forta.

Asadar vom recomanda unelte din plastic industrial pentru curatarea pavelelor. Inclusiv in cadrul plugurilor poti gasi accesorii din materiale alternative, create special pentru a proteja suprafata pavajului. Ai putea folosi una dintre urmatoarele solutii: 

  • Lopeti din plastic industrial pentru deszapeziri. Sunt cea mai comuna, confortabila si ieftina solutie. 
  • Raschetele. Eficiente doar pe suprafete reduse. Recomandabil este sa le folosesti in preajma intrarilor sau langa scurgerile de apa. Pot debarasa gheata foarte usor, doar din cateva miscari. 
  • Spargatoarele de gheata. Doar daca le utilizezi cu foarte mare precautie si nu pe pavaje lucioase ce pot fi ciobite cu usurinta. 
  • Impingatoare de zapada. Cele mai bune sunt cele fabricate din polipropilena. 
  • Impingatoare sanie. Sunt foarte bune in cazul unei zapezi usoare, potrivite pentru o curte de pana la 300 mp. 
  • Unelte profesionale mecanizate de deszapezire. Potrivite doar daca suprafata pe care vrei sa o deszapezesti este mai mare de 300 mp. 
  • Suflanta. Eficienta la indepartarea murdariei si pentru uscarea rapida a pavajului. 

2. Cum eviti riscul de alunecare?

Suprafata pavelelor este relativ poroasa, ceea ce le confera aderenta crescuta. Cand insa zapada se topeste si temperaturile devin brusc negative, apare riscul de aparitie a poleiului. In acest caz este recomandat a se presara nisip cu granulatie 1-4 mm sau un amestec de nisip –criblura, disponibil in magazine de specialitate.

Iniante de a alege o solutie anti-inghet, anti-alunecare sau cu scop degivrant, trebuie sa ne asiguram ca aceasta nu va afceta pavajul, mediul inconjurator sau chiar propria sanatate. Verifica atat indicatiile producatorului in ceea ce priveste ingrijirea pavajului, cat si contraindicatiile substantei pe care urmeaza sa o folosesti. 

Gasesti mai jos o lista de chimicale pe care ai putea sa le folosesti:

  • Sulfatul de amoniu. Acesta este un ingrasamant pentru sol, recomandabil de a fi folosit cu moderatie;
  • Salpetrul (nitratul de amonu), este potrivit impotriva inghetului;
  • Acetatul de potasiu. Previne inghetarea si se foloseste in special pe suprafete mari. 
  • Solutii pe baza de uree. Recomandate pentru spatii mari cu trafic auto.

Exista si cateva materiale cu rol mecanic asupra carora iti poti indrepta atentia: 

  • Nisip. Trebuie indepartat de pe suprafata pavajului dupa dezghet. Nerecomandabil pentru pavajele lucioase sau pavaje cu texturare fina. 
  • Zgura marunta. Potrivita deoarece are un grad de coroziune redus. 
  • Rumegus. Potrivit mai ales pentru spatiile rezidentiale. Este adevarat, solicita mai multa intretinere, dar nu are efecte nocive asupra mediului. 
  • Cenusa. Folosita cu extrem de multa prudenta deoarece poate colora suprafetele cu care intra in contact. 

3. Este buna sarea pentru deszapezire?

Nu, nu folosi sare pentru a topi zapada sau gheata! Aceasta poate afecta in timp atat durabilitatea, cat si aspectul pavelelor. Este foarte important sa protejati pavelele de subtante chimice precum acizi, clor sau saruri. In plus, amestecul rezultat din sare si topirea zapezii este nociv pentru plantele din jur.

Alege, in schimb, produse pentru deszapezire  din magazine specializate, care nu afecteaza nici pavelele, nici mediul inconjurator.

4.Sunt afectate cateva pavele, cum remediez?

Daca ai ciobit din greseala cateva pavele cu o lopata dura, metalica, sau ai folosit sare din abundenta si suprafata pavelelor este afectata, nu te panica. Pavelele deterioritate pot fi scoase si inlocuite usor si rapid, fara a exista riscul diferentelor de aspect. Este bine, asadar, sa iei de la inceput in calcul un mic surplus atunci cand dai comanda de pavele si sa le pastrezi pe cele ramase in conditii optime.

Nota: este posibil ca dupa topirea zapezii sa apara pe suprafata pavata eflorescenta: depuneri temporare de calcar, sub forma de zone sau pete albe, care dispar in timp in urma exploatarii. Aparitia eflorescentei nu constituie o baza de reclamatie, deoarece calitatea produsului nu este afectata.

In concluzie, daca esti beneficiarului unei curti interioare sau terase pavate cu pavele vibropresate, nu trebuie sa iti faci griji pentru intretinere.