Amenajarea curții: idei originale pentru un ambient de vis!

16.05.2020  |  11 min
amenajarea curtii

Visezi, probabil, de mult timp să-ți transformi curtea într-un mic paradis, în locul ideal pentru relaxare sau pentru petreceri alături de cei dragi! Amenajarea unei grădini nu este însă o sarcină ușoară, pentru că trebuie să ții cont de multe aspecte, în special de dimensiunea ei și de stilul de design pe care îl alegi. Îți prezentăm în acest articol câteva idei și sfaturi de la experții noștri, astfel încât să găsești cât mai ușor o soluție de amenajare potrivită cu nevoile și gusturile tale.

Idei de amenajarea a unei curți în funcție de dimensiune

Amenajarea unei curți mici

Desigur, amenajarea pentru o curte mică presupune mai multe provocări decât în cazul unei grădini generoase. Totuși, există multe trucuri de amenajare pe care le poți folosi și tu, ca să valorifici din plin spațiul de care dispui și să lași impresia unei curți de dimensiuni mai mari. Iată câteva idei:

  • Amenajează curtea interioară pe mai multe niveluri

Terasarea grădinii este o soluție ideală pentru curțile mici. În acest fel, vei câștiga mai mult spațiu, pentru că vei avea terasa amenajată sus, iar răsadurile de flori și gazonul jos, spre exemplu. Treptele pot fi folosite inclusiv pe post de scaune, atunci când ai mulți musafiri, iar pe marginile zidurilor de suport poți pune jardiniere cu flori.

  • Folosește cârlige și etajere suspendate

Dacă nu ai prea mult spațiu în curte, poți pune jardiniere cu flori și obiecte decorative pe etajere suspendate, pe care le poți fixa pe garduri sau pe ziduri. În plus, te poți folosi de cârlige ca să agăți becuri sau decorațiuni pentru curte.

  • Transformă zidurile în elemente decorative

O soluție foarte practică și simplă este să montezi pe ziduri panouri verticale, de care să agăți tot felul de obiecte sau ghivece cu flori. În acest fel, poți transforma un zid întreg într-un element decorativ esențial, fără să ocupi deloc spațiu în curte.

Amenajarea unei curți mari

O grădină de dimensiuni generoase îți oferă mai multă libertate, astfel încât vei putea să amenajezi mai ușor locul de relaxare pe care ți-l dorești. Totuși, nu trebuie să lași impresia unui spațiu prea gol, nefolosit. Iată câteva idei de amenajare pentru o curte mare, din care te poți inspira:

  • Separă curtea în mai multe zone diferite

Ca să te bucuri din plin de spațiul generos de care dispui, poți să separi mai multe zone din curte și să le conferi diferite funcționalități. Spre exemplu, poți amenaja un spațiu de joacă pentru copii, o terasă cu canapea, masă și fotolii, pentru relaxare, poate chiar o mică grădină de legume. Zonele pot fi delimitate prin ziduri, prin garduri vii, arcade sau elemente decorative.

  • Construiește un foișor

Dacă vrei să poți sta în grădină chiar și atunci când vremea nu este prea bună, poți construi un foișor închis. În acest fel, vei avea o zonă pentru luat masa sau un spațiu de relaxare chiar și atunci când plouă sau este frig, pentru că foișorul poate fi închis cu pereți de sticlă.

  • Amenajează mai multe alei pavate

O curte mare îți permite să amenajezi mai multe zone pavate – alei, locuri de parcare sau terase. În acest fel, tu și musafirii veți putea explora în voie grădina, fără să călcați pe iarbă sau pe flori, ori să mergeți prin noroi. În afara zonelor pavate, poți amenaja un gazon și mai multe spații cu flori, arbuști și pomi.

Amenajarea curții în funcție de stilul preferat 

Înainte să alegi stilul de amenajare pe care ți-l dorești pentru curtea ta, ține cont că acesta trebuie să fie în armonie cu arhitectura casei și potrivit cu dimensiunea grădinii. Iată câteva propuneri de amenajare prezentate de specialiștii noștri:

Curți amenajate în stil regal

Stilul regal, care presupune eleganță, sobrietate și atenție la detalii, este potrivit dacă ai o curte spațioasă și o casă veche sau una construită în stil clasic. Această amenajare asigură o atmosferă romantică, nostalgică și este caracterizată prin linii curbe, geometrice și elemente decorative fine, chiar migăloase.

Pavajele trebuie să fie foarte atent alese, iar vegetația bine structurată. Spre exemplu, poți folosi mai multe jardiniere cu flori, care să fie atent amplasate, pentru a obține forme geometrice clar definite. O curte amenajată în acest stil trebuie să aibă un caracter unitar, coerent, iar diversitatea se poate obține prin jocurile de texturi, tipare și culori.

Amenajarea curții în stil carpatin

Acest stil este unul cu puternice influențe rurale. O curte amenajată în stil carpatin va aminti de casa de la țară a bunicilor, de aceea acest mod de amenajare este recomandat în special pentru casele de vacanță de la munte sau din mediul rural, fiind o reinterpretare a stilului tradițional.

Stilul carpatin se bazează pe elemente naturale, simple, neșlefuite. Spre exemplu, un pavaj care imită piatra naturală este obligatoriu. Tot folosind materiale cu aspect de piatră naturală poți construi terase, un focar, un foișor sau o bucătărie de vară. Alături de piatră sau de materialele care imită piatra naturală, se regăsește și lemnul. Culorile potrivite pentru acest stil sunt cele inspirate de natură: antracit, diferite tonuri de maro, nuanțe de gri, crem sau alb.

Stilul nordic în amenajarea unei curți

Unul dintre cele mai solicitate stiluri de amenajare pentru grădină este stilul nordic. Îți recomandăm să alegi acest dacă îți dorești o amenajare simplă, modernă, urbană și dacă dispui de o curte destul de generoasă. 

Stilul nordic este minimalist și funcțional, fără prea multe elemente decorative, punând accent pe lumină, pe spații cât mai deschise și pavaje cu plăci mari. Culorile predominante sunt tonuri de gri, alb și negru, dar poți obține accente de culoare prin adăugarea unor elemente vechi, revalorificate. Contururile folosite sunt rectangulare, geometrice și sobre.

Amenajarea curții în stil iberic

Stilul iberic sau spaniol este unul plin de culoare, un amestec unic de vechi și nou. Acest stil de amenajare este foarte permisiv, deoarece nu există o geometrie prea elaborată, iar culorile pavajelor sunt plăcute, îndrăznețe. Dacă te atrage acest stil, îl poți folosi fără probleme pentru a-ți amenaja grădina, indiferent dacă ai o casă cu arhitectură clasică sau contemporană.

Formele pe care le vei regăsi în cadrul acestui stil de design sunt cele curbe, iar elementele de decor sunt numeroase: poți folosi ghivece cu flori, obiecte ceramice și decorative. Culoarea de bază este terracotta, dar poți integra în amenajare și diferite variații – nuanțe de bej sau maro, pe care le poți combina. Spre exemplu, poți alege pavele bej și borduri sau palisade maro, deoarece aceste culori se completează reciproc. Stilul iberic este ideal pentru o grădină mică sau de dimensiune medie, mai ales dacă îți dorești să creezi un spațiu intim.

Decorațiuni pentru o curte de vis 

În funcție de stilul de amenajare pe care ți-l dorești, poți include în design diferite elemente de decor. Cele mai folosite decorațiuni pentru grădină sunt jardinierele, palisadele, dar și treptele, zidurile sau gardurile pot deveni elemente de design importante, dacă știi cum să le alegi. Aceste sunt folosite pentru a delimita anumite zone din curte, dar au și rol decorativ.

Blocurile de zid

Poți folosi blocuri de zid în locul clasicelor soluții care presupun beton sau piatră. Aceste elemente se montează mult mai rapid, sunt mai accesibile și rezistă mai bine în timp. În plus, grădina amenajată cu blocuri de zid va arăta mult mai bine. Aceste elemente de decor pot fi folosite pentru a delimita anumite zone din grădină sau pentru terasare, în cazul unei curți în pantă.

Băncile

Poți alege elemente de mobilier exterior care să fie realizate din pavele și lemn. Băncile de acest fel sunt elegante și comode și rezistă perfect indiferent de condițiile meteo. Banca este din lemn, iar stâlpii sunt construiți din pavele și pot fi utilizați pe post de jardiniere.

Alte sfaturi utile pentru amenajarea unei curți de vis

Oricât de frumoase ar fi materialele pe care le-ai ales pentru construcția casei și a curții, amenajarea grădinii poate fi lipsită de viață dacă nu vei avea și zone cu flori și plante ornamentale. 

Folosește o jardinieră din beton vibropresat

Poți folosi o jardinieră originală, care să fie fabricată din beton vibropresat. Ești liber să creezi: tu alegi forma, dimensiunile și culoarea, astfel încât jardiniera să pună în evidență arhitectura casei și să integreze armonios pavelele, treptele, gardul și alte elemente ale curții. 

Aceste jardiniere rezistă mult mai bine în timp comparativ cu jardinierele din lemn sau din ceramică și pot fi utilizate pentru a planta flori, dar și arbuști sau chiar copaci ornamentali de dimensiuni mai mari.

Utilizează blocheții

Impresionează-ți musafirii încă de la intrare, cu forme și texturi elegante și impunătoare. Creează din blocheți zone curbe sau liniare, pline de vegetație, care dau senzația de lux și prospețime.

Estompează unghiurile

Atenuează unghiurile formelor dreptunghiulare din curte sau terasă cu ajutorul zonelor verzi, pentru o amenajare mai plăcută vizual. Spre exemplu, poți să plantezi flori, arbuști ornamentali sau iarbă în jardiniere obținute din blocuri de zid de diverse culori.

Decorează zidurile despărțitoare

Zidurile construite cu rolul de a structura și armoniza diferențele de nivel sunt adesea lipsite de frumusețe și au rol strict de consolidare. Este însă ușor să le transformi în puncte de atracție, cu ajutorul arbuștilor decorativi și al florilor plantate pe mai multe niveluri. Pentru o astfel de amenajare ai nevoie de blocuri de zid premium.

Creează ziduri decorative

Cine spune că un zid este, în mod obligatoriu, o construcție rigidă și lipsită de originalitate? Iată ce ușor este să obții un zid care se transformă rapid în element romantic de decor, cu ajutorul lumânărilor. Pentru amenajarea de mai jos s-au folosit elemente de gard premium Elis Pavaje.

Transformă treptele în elemente de stil

Treptele pot avea forme, culori și texturi diferite. Fii original și conferă eleganță curții tale, transformandu-le în puncte de atracție.

Creează zone de impact vizual

Structurează un spațiu generos, de mari dimensiuni, cu ajutorul jardinierelor din pavele! Beneficiile sunt multiple: sunt la fel de rezistente ca pavelele, au aceeași textură și gamă coloristică și sunt un element original de decor. Poți opta pentru kiturile complete de jardiniere de la Elis Pavaje, care conțin atât pavelele, cat și adezivul necesar montării, în diverse forme și dimensiuni.

Prin urmare, dacă îți dorești un ambient de vis în grădina ta, ține cont de recomandările experților noștri și alege stilul de amenajare potrivit, dar și materiale de calitate pentru pavarea și decorarea curții.