Pavelele eco – soluția pentru echilibru între spațiile verzi și pavaj

21.01.2021  |  3 min
Curte Pavaj grila 1-11 elis

Elis Pavaje recomandă: Atenţie la proporţia dintre spaţiile verzi şi pavaj! Lipsa spațiilor verzi reprezintă o problemă tot mai des întâlnită în zonele urbane. Se construiesc multe blocuri, locuri de parcare și alei de acces și astfel rămâne prea puțin loc liber pentru vegetație. Totuși, există soluții prin care putem ajunge la un echilibru în raportul dintre zona verde și pavaj: pavelele eco.

Pavajul din beton vibropresat este o soluție foarte bună pentru amenajarea trotuarelor și aleilor din curte. Acest material este foarte rezistent, ușor de montat și de întreținut și are un aspect estetic deosebit. Betonul vibropresat este potrivit atât pentru pavarea curții cu alei pietonale, cât și pentru realizarea unui pavaj auto, necesar în cazul unui loc de parcare și a unui drum de acces pentru mașină.

Pavele eco

Ce este un pavaj verde

Este adevărat că „verde” nu este primul cuvânt care ne vine în minte atunci când discutăm despre pavaj. Există însă pavele verzi, cum sunt cele tip „grilă” sau eco”, pe care le putem folosi atât pentru aleile pietonale, cât și pentru cele rutiere. 

Acest pavaj verde permite creşterea ierbii printre rosturi sau în spaţiile perforate şi totodată ajută la drenarea apei din precipitaţii înapoi în sol. În acest fel, pot fi evitate problemele cauzate de necesitatea evacuării apei prin guri de scurgere şi reţele de canalizare.

Folosirea pavajului verde reprezintă cea mai bună metodă, pentru că astfel apa pluvială are posibilitatea de a se întoarce înapoi în sol pe calea cea mai scurtă, prin rosturile de montaj, menţinând astfel umiditatea solului la un nivel care permite creșterea ierbii. În acest fel, ne putem bucura de mai mult spațiu verde în curte, dar și de alei impecabil pavate. De asemenea, rosturile din pavajul verde permit circulația aerului din sol. 

Pavele eco

Proporția dintre spațiul verde și pavaj

Nu uita că specialiştii în amenajare exterioară recomandă întotdeauna respectarea unei anumite proporţii între zonele verzi şi suprafeţele acoperite cu pavaj. Stabilirea corectă a acestei proporţii este primul şi cel mai important pas în obţinerea unui decor potrivit cu funcţionalitatea şi designul casei.

 

Proporția corectă între spaţiile verzi (acoperite cu gazon sau plantate cu flori) şi suprafeţele pavate se va stabili în funcție de mai mulți factori, precum: suprafaţa totală a grădinii, poziţionarea ei faţă de punctele cardinale (de unde răsare şi unde apune soarele), traseele ideale de circulaţie, punctele cu destinaţie specială şi relaţia faţă de utilităţile casei. 

În funcţie de toate acestea, va fi calculată cu exactitate care este suprafaţa care ar trebui să fie pavată. Nu ezita să ceri sfatul specialiștilor Elis Pavaje, care te vor ajuta cu recomandări, măsurători și, dacă dorești, inclusiv cu montajul pavelelor.