Elis Pavaje recomandă: Atenţie la proporţia dintre spaţiile verzi şi pavaj!

O problemă acută a dezvoltării spaţiilor urbane, în zilele noastre, o reprezintă şi reducerea spaţiilor verzi în favoarea spaţiilor de locuit, comerciale sau a căilor de comunicaţie.

“Verde” poate să nu fie primul cuvânt care vine în minte când discutăm despre pavaj. Din mai multe puncte de vedere, pavajul vibropresat reprezinta solutia optima pentru realizarea zonelor de circulatie, atat auto cat si pietonala.

Alegerea pavelelor de tip “grilă” sau “eco”, permite creşterea ierbii în rosturi sau spaţiile perforate şi în acelaşi timp ajută la drenarea apei din precipitaţii înapoi în sol, evitând astfel problemele cauzate de evacuarea acestei ape prin guri de scurgere şi reţele de canalizare.

Folosirea pavajului reprezintă cea mai buna metoda pentru realizarea unor zone în care apa pluvială are posibilitatea de a se întoarce înapoi în sol pe calea cea mai scurtă, prin rosturile de montaj, menţinând astfel umiditatea solului la un nivel care ajută menţinerea spaţiilor verzi.

Utilizarea pavelelor la realizarea unei alei într-un “spaţiu verde” este mult mai indicată şi datorită posibilităţilor de a alege culori care se “potrivesc în peisaj”, spre deosebire de asfalt, care este negru, şi datorită faptului că pavajul, prin rosturile sale permite şi circulaţia aerului în şi din sol.

Specialiştii în amenajare exterioară recomandă întotdeauna o anumită proporţie între zonele verzi şi suprafeţele acoperite cu pavaj. Stabilirea corectă a acestei proporţii este primul şi cel mai important pas în obţinerea unui decor care să se potrivească cu funcţionalitatea şi designul casei.

De ce trebuie să ţinem cont?
Stabilirea proporţiei corecte între spaţiile verzi, gazonate sau plantate cu flori, şi suprafeţele pavate ţine seama de factori precum: suprafaţa totală a gradinii, poziţionarea ei faţă de punctele cardinale (de unde răsare şi unde apune soarele), traseele ideale de circulaţie, punctele cu destinaţie specială şi relaţia faţă de utilităţile casei. În funcţie de toate acestea, se stabileşte cu exactitate care este suprafaţa ce urmează să fie pavată.