Pavarea nu înseamnă eliminarea spațiilor verzi

26.05.2020  |  5 min
pavarea si spatiile verzi

Îți dorești o grădină impecabilă și ai investit mult în amenajarea ei, ai plantat flori, arbuști și copaci, iar gazonul este atent îngrijit. Dar, deși îți place spațiul verde, ai nevoie de alei pietonale, care să-ți permită să te deplasezi prin curte fără să te murdărești de noroi și fără să mai calci pe iarbă. Iar mașina nu vrei s-o mai lași afară, lângă poartă. Ar fi mai în siguranță parcată la tine în curte. 

Și atunci, cum faci să amenajezi câteva alei pavate și un loc de parcare, însă fără să renunți la spațiile verzi? Iată câteva sfaturi de la specialiștii noștri, care te vor ajuta să găsești cea mai bună soluție.

Concepe un plan de amenajare a zonei pavate

Primul lucru pe care trebuie să-l faci, înainte să cumperi materialele pentru pavarea curții, este să-ți faci un plan foarte clar. Astfel, trebuie să stabilești de la bun început:

  • Câte alei pietonale vrei să amenajezi și de câte alei ai nevoie pentru accesul auto;
  • Locul în care vei construi parcarea și cât de mare vrei să fie (mașina poate fi parcată lângă casă sau lângă poartă, caz în care vei avea nevoie de o alee de acces auto mult mai mică);
  • Forma aleilor: acestea pot fi rectangulare, cu pavele de format mare, sau curbate ori circulare (situație în care ar fi mai bine să cumperi pavele conice);
  • Textura și culoarea pavelelor: trebuie să alegi un model care să fie potrivit cu stilul general de amenajare a grădinii (carpatin, iberic, nordic etc.).

Ca să poți stabili mai ușor proporția corectă între spațiul verde (cu gazon și flori) și zonele pavate, trebuie să ții cont de suprafața totală a grădinii tale, de traseele necesare de circulație și de zonele cu o destinație specială, unde accesul trebuie să fie rapid și ușor (foișor, terasă, grătar, magazie etc). În acest fel, te vei asigura că modul în care vei pava curtea nu va reduce prea mult din spațiul verde. 

Curte Pavaj grila 1-11 elis

Pavează o suprafață cât mai mică

Dacă vei amenaja locul de parcare chiar lângă poartă, atunci vei avea nevoie de un drum de acces pe o suprafața mult mai mică, nefiind nevoie să străbați cu mașina toată curtea. Pentru accesul auto și locul de parcare este indicat să folosești pavele autoblocante, care sunt mai rezistente la trafic. 

La rândul lor, aleile pietonale nu trebuie să fie foarte late. Este suficient să poată trece două persoane una pe lângă alta. Dacă ai o curte destul de mică și vrei să te bucuri de cât mai mult spațiu verde, alege varianta minimalistă. Poți să construiești o alee de legătură între poartă, garaj și intrarea în casă și încă una în spatele casei, de la terasă spre zonele în care ai amenajat un foișor, un grătar sau un loc mai deosebit, pentru relaxare.

pavele si dale premium elis pietra 28

Folosește pavele grilă și ecologice

 

Ca să poți păstra în grădina ta cât mai multă verdeață chiar și după ce pavezi aleile, poți alege pavaje Grilă sau pavelele Patrat ECO. Acestea sunt ideale pentru amenajarea locului de parcare și pentru aleile de acces auto, deoarece permit creșterea gazonului printre dalele de beton. 

Aceste pavele sunt prevăzute cu multe goluri ce permit creșterea ierbii, însă au nevoie de mai multă îngrijire: ca să menții gazonul mereu verde, trebuie să uzi frecvent pavajul. Un alt avantaj al acestor pavele este că ajută la consolidarea solului și la întărirea terenurilor aflate în pantă. În plus, îmbină perfect utilul cu plăcutul și asigură un efect estetic deosebit.

pavele si dale premium elis mozaic 5

Există o soluție la fel de bună și pentru aleile pietonale. În loc de pavaje grilă, poți alege dale Mozaic, sau Cortina D7, care pot fi montate sub forma de “pași”,  astfel încât să lase iarba să crească printre ele. Practic, suprafața pavată va fi redusă astfel la strictul necesar, iar zona verde va fi valorificată la maximum. 

De aceea, dacă vrei să câștigi cât mai mult spațiu verde în curte, îți recomandăm să alegi pavele tip „grilă” sau „eco”. Pe lângă aspectul estetic deosebit, aceste modele ajută la drenarea apei de ploaie. În acest fel, vei putea să amenajezi alei pavate la tine în curte fără să reduci prea mult zona verde, care contează atât de mult pentru tine. Printr-o amenajare inspirată, spațiile verzi nu vor fi eliminate, ci vor fi puse și mai mult în valoare de aleile pavate.