O grădină înseamnă, din primăvară până toamna târziu, o explozie de culoare și de viață. De la verdele crud și albul imaculat al ghioceilor, în primele zile de după iarnă, până la portocaliul spre brun al copacilor care se pregătesc să înfrunte din nou frigul, grădinile sunt o încântare pentru ochi, suflet și minte.
Acestă avanlanșă de culori și mirosuri îmbătătoare este susținută de câteva elemente care poate nu-ți atrag imediat atenția, dar care au un rol esențial în organizarea și amplificarea frumuseții naturii.
Ne referim, desigur, la jardiniere, prietenele cuminți ale florilor și partenerele cele mai bune ale arbuștilor ornamentali. Jarnieriele sunt ca niște rame pentru tablourile din petale, ca niște mici scene pe care se desfășoară spectacolul frunzelor, și aduc un plus de farmec și organizare în lumea noastră verde.
Pot fi din lemn, ceramică sau plastic, dar cele mai trainice și cu funcționalitate deosebită sunt cele din beton, aflate în gama Elis Pavaje.
„Imaginează-ți acum o intrare într-o casă fără nicio jardinieră. Pustiu, nu?”
Lavinia Pîrvu, arhitect peisagist și designer, cu o experiență de peste 10 ani în domeniul amenajărilor de grădini, a povestit, pentru blogul Elis Pavaje, cum a folosit jardinierele de-a lungul lucrărilor sale, cum au ajutat-o să rezolve provocări și cum au contribuit la crearea unor spații exterioare cu adevărat speciale.

„Jardinierele de pe terase și balcoane sunt pentru mine niște mini-grădini suspendate şi reprezintă o modalitate ingenioasă prin care pot aduce natura mai aproape chiar și în spațiile restrânse ale unui oraş aglomerat.
Transformarea unui simplu balcon sau a unei terase de la etajul unui bloc într-o oază verde poate oferi un spațiu viu plin de flori, plante aromatice sau chiar legume şi fructe care nu necesită o îngrijire laborioasă (căpşuni, roşii cherry, ceapă verde, usturoi etc.)”, a explicat Lavinia Pîrvu.
Jardinierele pot fi adaptate oricărui stil și spațiu și contribuie la crearea unui ambient relaxant și plăcut, un refugiu verde, dincolo de forfota orașului.
„Imaginează-ți acum o intrare într-o casă fără nicio jardinieră. Pustiu, nu? Ca un castel fără blazon! Şi acum imaginează-ţi că pui acolo, strategic, două jardiniere frumoase, cu impact…. parcă se deschide o poartă spre un tărâm magic, nu-i aşa?! Instant, parcă devine un portal spre o lume primitoare, un bun venit verde, scris cu flori și frunze”.
Lavinia Pîrvu a vorbit și despre capacitatea jardinierelor de a da grandoare chiar și spațiilor mici, căci au puterea uneori să transforme o alee îngustă într-un canion verde, un patio sau o grădiniță într-o grădină suspendată a Semiramidei.
„Sunt ca niște mici minuni arhitecturale, niște oaze de verde într-un deșert de beton”.
Cum poți folosi eficient jardinierele în grădină
Este important să alegi jardinierele potrivite din gama de produse pentru grădină Elis Pavaje, căci pot face diferența dintre o curte banală și un ambient cu adevărat spectaculos.
Alege mai întâi stilul pe care îl dorești, pentru a da coerență amenajării tale: de exemplu: stil clasic /regal, carpatin, nordic sau iberic. Astfel vei avea criteriile de culoare și forme pe care trebuie să le îndeplinească jardinierele, pentru a se potrivi la ansamblul curții și al grădinii.
Din, elementele Antico D6, de dimensiunea unor cărămizi, se pot forma jardiniere cu un aspect retro-chic. Jardinierele Ronda sunt foarte versatile și au linii curbe, ce dau un aer vintage oricărui decor exterior, jardnierele Quadra delimiteaza estetic marginisi sau colțuri de grădină.
Jardinere inedite și trainice pot fi construite și din elementele de gard Siena, cu aspect natural, asemănator cu piatra.
Sau poți alege din jardinierele gata turnate, precum J1,J2, J3 și J4, în trei culori diferite, jardiniera Quadra, ideală pentru spații cu linii geometrice drepte, sau jardiniera Combi, pentru spații generoase.
Jardinierele pot să ghideze privirea și pașii prin grădină
Pentru Lavinia Pîrvu, jardinierele sunt întotdeauna elemente versatile. Le-a folosit pentru a accentua punctele focale, precum o statuie sau un arbore, prin plasarea strategică în jurul lor.
„Le-am folosit pentru delimitearea vizuală a spațiilor cu funcții diferite, creând zone distincte, chiar şi pentru a separa gazonul de o zonă cu flori.
În alte cazuri jardinierele pot adauga structură, pot să ghideze privirea și pașii prin grădină, mai ales când le-am folosit de-a lungul aleilor sau potecilor”, a explicat arhitecta specializată în peisagistică.
De la simple recipiente pentru flori, jardinierele se pot transformă în elemente cheie care ne ajută să conturăm spații, să aducem natura mai aproape și să ne exprimăm creativitatea. Sunt ca niște pagini albe care ne permit să scriem povești verzi, cu flori colorate, plante parfumate și texturi diverse.