Pavează-ți drumul către o grădină cu stil prin hardscaping

03.03.2021  |  4 min
hardscaping

După frigul din sezonul rece, primăvara vine întotdeauna cu un suflu nou și ne readuce pofta de viață și de petrecere a timpului în natură. Viața agitată nu ne permite întotdeauna o escapadă la țară, la munte sau la pădure, însă ne putem bucura zilnic de beneficiile terapeutice ale unei curți și grădini îngrijite, cu flori, plante și elemente decorative. Dacă v-ați propus să vă amenajați curtea pentru sezonul cald, vă recomandăm un nou trend numit hardscaping.

Amenajează după conceptul de hardscaping!

,,Hardscaping” este un concept de amenajare peisagistică ce presupune îmbinarea mai multor elemente – pavaje pentru grădină, scări, piatră naturală decorativă pentru grădină, flori și elemente decorative pentru obținerea unei amenajări unice și armonioase din punct de vedere estetic.

Pașii necesari pentru amenajarea grădinii

1. Imaginează-ți, documentează-te și inspiră-te!

Pornește de la elementele deja existente în curtea ta, spre exemplu – copaci, vegetație decorativă, grătar exterior, piscină sau foișor și gândește-te ce elemente ai putea adăuga pentru a crea continuitate și fluență în ansamblul decorului. Caută cât mai multe surse de inspirație cu diferite modele de amenajări pentru grădini și apoi dă-ți frâu liber imaginației.

2. Folosește combinații de materiale

Drumurile de acces, aleile pavate și potecile sunt elementele principale într-o curte practică și frumos amenajată, deoarece consolidează terenul și delimitează zonele în funcție de rolul și utilitatea lor. Designul tip „hardscape” pune accent pe folosirea combinațiilor de materiale, care să completeze armonios spațiul natural, fără a-i lua din farmec.

Pentru căile de acces îți recomandăm să folosești pavaje de grădină din beton vibropresat. În comparație cu betonul simplu sau cel amprentat, pavajul vibropresat este de calitate superioară, are durabilitate garantată în timp și este rezistent la ciclurile de îngheț-dezgheț. Pavajul poate fi normal sau de tip grilă, cu o formă specială care permite decorarea cu verdeață, îmbinând astfel utilul cu plăcutul. Câteva exemple sunt modelele Frunză, Dreptunghi sau Grilă, pe care le găsești în gama Elis Pavaje.

Pentru amenajarea aleilor și a potecilor, poți alege mai multe combinații creative între piatră naturală decorativă pentru grădină, piatră cubică, lemn, mozaic, travertin, pavaje sau dale cu aspect apropiat de natură. Unele dintre cele mai deosebite modele de pavaj vibropresat de pe piață le poți găsi la Elis Pavaje, de 24 de ani liderul pieței de pavaje din România. Antico, Fantasia, Pietra, Rustic sau Rondo Grande, oricare dintre aceste modele va reda farmec decorului „hardscape”. Le poți găsi aici.

3. Elementele decorative și plantele în prim plan

Elementele decorative și plantele sunt cele care dau o notă aparte și unicitate decorului; de aceea, nu trebuie să lipsească din planul amenajării. În materie de elemente decorative, îți propunem produsele ornamentale realizate din beton, fiind un material ecologic și prietenos cu mediul. Elementele de treaptă, blocheții, palisadele și blocurile de zid reprezintă o soluție rapidă de a rezolva problema diferențelor de nivel ale solului și de a delimita spațiile cu destinații diferite (cum ar fi delimitarea spațiilor verzi de cele destinate circulației). Suprafața lor dă senzația de piatră naturală, un alt beneficiu important fiind montajul ușor și rapid.

Ultimul pas este să presari culori în decor, prin aranjamente de arbuști ornamentali veșnic verzi (ex. conifere, iarbă albastră, iederă sau tuia), în combinație cu jardinierele cu mușchi și flori de primăvară (ex. hortensie, hibiscus, liliac, trandafir, magnolie, azalee, camelie). Cu formele lor plăcute, jardinierele sunt elemente de decor ideale pentru curți, străzi, alei din parcuri sau parcări.

La final, tot ce-ți rămâne de făcut este să te bucuri întreg sezonul de spațiul tău inedit de relaxare! Nu uita să alegi materiale de cea mai bună calitate pentru pavarea grădinii tale și ține cont că pentru amenajarea unei curți ar fi bine să apelezi la ajutorul unor specialiști, care să asigure un montaj profesionist. În acest fel, ai garanția că aleile din grădina ta vor rezista bine în timp și vor arăta impecabil chiar și după mulți ani. Vei economisi timp, bani și nu vei sta cu grija reparațiilor, pentru că nu vor fi necesare.

Ca bonus, îți prezentăm mai jos câteva surse de inspirație pentru decorurile tip “hardscape”, care îți vor fi de ajutor în cazul în care vrei să-ți amenajezi și tu grădina conform acestui nou trend.