Pavele vibropresate versus beton amprentat: avantaje și dezavantaje

11.10.2019  |  8 min
pavaj din beton vibropresat

Ca să te bucuri pe deplin de frumusețea casei tale, trebuie să-i oferi un ambient pe măsură. De aceea, pavarea curții este foarte importantă pentru aspectul spațiul în care locuiești și pentru confortul familiei tale. Totuși, când te întrebi cum alegi modelul de pavaj pentru curte trebuie să ții cont de felul în care vei utiliza spațiul respectiv. Ai la dispoziție o gamă largă de materiale și soluții constructive, dintre care cele mai utilizate sunt pavelele vibropresate și betonul amprentat sau ștanțat.

Aceste două opțiuni prezintă avantaje și dezavantaje pe care ți le prezentăm în continuare, ca să alegi cea mai bună variantă pentru curtea ta. Așa, vei beneficia de un aspect plăcut și îngrijit al spațiului exterior, vei putea curăța cu ușurință toate zonele din curte, iar suprafețele vor permite scurgerea surplusului de apă, pentru un acces facil și sigur către locuință.

Ce sunt pavelele vibropresate?

Pavelele vibropresate sunt considerate adesea, de către profesioniști din întreaga industrie, cel mai frumos și elegant material de amenajare exterioară. Plus că sunt fabricate pentru a rezista la condiții meteorologice dificile, precum și la sarcini grele. Având stiluri și culori diferite, ele permit diverse variante de amenajare.


Avantajele pavelelor vibropresate

Rezistență

Pavelele vibropresate de la Elis pavaje au rezistență mare la trafic intens și intemperii, inclusiv la ciclurile de îngheț-dezgheț. Nu absorb umezeala și sunt de aproximativ trei ori mai rezistente decât betonul amprentat de exterior sau betonul amprentat interior.

Prin operațiunea de vibropresare, aceste pavele din beton sunt realizate în două straturi (de uzură, respectiv, de rezistență), iar betonul este compactat atât prin vibrare, cât și prin presare. De aceea, au rezistență superioară și, în același timp, prezintă un aspect modern și fiabil, fără să pară masive sau greoaie.

Siguranță

Pavelele de beton oferă un grad ridicat de siguranță, pentru că au suprafața antiderapantă și reduc, astfel, riscul de alunecare pe timpul iernii sau când suprafața este umedă. Această caracteristică le recomandă pentru pavarea suprafețelor din jurul piscinei.


Costuri reduse de montaj, întreținere și reparații

La pavelele vibropresate prețul este mic, în comparație cu alte materiale folosite la pavarea curții. Sunt ușor de reparat, iar modificările se fac rapid, fiindcă piesele se pot scoate una câte una. Apoi, sunt înlocuite doar bucățile afectate, fără să fie necesară intervenția în afara zonei afectate de crăpături sau deteriorări.

Întreținerea este ușoară, iar curățenia se realizează rapid, ambele operațiuni având costuri mici. Pavelele de beton permit o aerisire mai bună a solului și o mai bună drenare a apei, care se scurge direct în pământ. Prin urmare, nu este nevoie de costuri suplimentare pentru îndepărtarea excesului de umiditate.

Achiziționezi pavele vibropresate ieftine la o calitate superioară altor materiale, iar costurile de montaj sunt reduse, pentru că operațiunile pentru pavarea curții cu pavele și borduri vibropresate nu necesită manoperă scumpă.

Flexibilitate


Din pavele de beton vibropresate se pot realiza și alte elemente de ambient: garduri, ziduri, bănci, jardiniere. Acest lucru nu este valabil pentru alte materiale de pavare, de aceea, sunt preferate pavelele din beton.

Varietate

Pavelele din beton pot fi executate într-o largă varietate de forme și culori. Pot fi ușor combinate, pentru modele unice, inclusiv pavaj 3D, și sunt folosite pentru alei, terase, curți, grădini sau suprafețele din jurul piscinelor. Se combină bine și cu pavaj ecologic, ori cu zone cu gazon sau alte materiale de pavare, pentru curți amenajate original, în stil modern.


Aspect estetic

Sunt estetic superioare celorlalte tipuri de materiale pentru pavaje curți. Pot fi combinate ușor în modele unicat, care transformă spațiul exterior într-o amenajare deosbită.


Dezavantajele pavelelor vibropresate

Pentru pavelele vibropresate, ofertele variate permit jocuri de forme și culori, mai puține, însă, decât modelele de beton amprentat.

Un alt posibil inconvenient ar putea fi faptul că, dacă nu se folosește mortar, pot crește buruieni între rosturile unui montaj de pavele vibropresate. De asemenea, există și riscul de deplasare a pavelelor, așa că e nevoie să se folosească nisip între acestea.

Ce este betonul amprentat?

Betonul amprentat denumit și beton ștanțat este unul dintre cele mai populare materiale pentru zone pietonale din întreaga lume. Aspectul „ștampilat” al acestui produs este obținut prin ștanțarea (amprentarea) betonului după ce a fost turnat și înainte de a începe să se întărească. Culoarea materialului este, adesea, amestecată cu betonul în betonieră și este cuprinsă în masa produsului. Pentru betonul amprentat se folosesc matrițe și modele diverse, în funcție de proiectul de amenajări exterioare pentru care urmează să fie folosit.

Avantajele betonului amprentat

  • Betonul amprentat este recomandat atunci când se dorește o replică a materialelor scumpe, pentru că asigură un design plăcut și un aspect natural. Ca preț, betonul amprentat este ușor mai ieftin decât pavelele de beton, iar gama de culori este mai variată.
  • Un avantaj important al betonului amprentat este că permite acoperirea unei suprafețe mari într-un ritm rapid, prin turnare, nu prin operațiuni de montaj.
  • Un alt beneficiu al betonului amprentat este acela că poate fi lăcuit cu o substanță specială care sigilează, practic, suprafața. Aceasta devine, astfel, mult mai rezistentă. Lacul amintit protejează pavajul din beton de temperaturi extreme, precipitații, substanțele chimice utilizate pentru topirea zăpezii sau pentru apa din piscină.


Dezavantajele betonului amprentat

  • Pe cât de simplu se toarnă pe suprafețele din curte, pe atât de greu este de reparat, deoarece trebuie spart cu picamerul.
  • Betonul absoarbe umezeala, nu are rezistență bună la ciclurile de îngheț-dezgheț, astfel că, apar fisuri, pete și alte defecte inestetice. În plus, atunci când este ud, betonul amprentat prezintă risc de alunecare.
  • Crăpăturile sunt vizibile, iar curțile pavate cu beton trebuie să fie sigilate cu lac de protecție la fiecare 2-3 ani.
  • Pentru reducerea acestor dezavantaje se utilizează beton elicopterizat, care este superfinisat prin șlefuire mecanică cu un aparat special.
  • Un alt dezavantaj semnificativ este culoarea neuniformă care apare, deseori, din cauză că, la descărcarea mai multor betoniere, culoarea turnată în amestec cu betonul și consistența amestecului pot să difere de la o tranșă la alta.


Pavele vibropresate versus beton amprentat: cum alegi?

Cum alegi în funcție de design?


Dacă vrei un design deosebit, cu modele, jocuri de forme și culori sau chiar imitații de mozaic, alege pavele vibropresate din beton. Vei beneficia de flexibilitate maximă în realizarea pavajelor pentru curte, terasă sau zona de lângă piscina exterioară.

Dacă optezi pentru un design industrial și agreezi stilul minimalist, betonul amprentat se potrivește pentru un pavaj simplu și fără mari pretenții stilistice.

Cum alegi în funcție de întreținere?


Chiar dacă alegi o grosime de beton amprentat mai mare decât cea standard, nu scapi de riscul de crăpături, fisuri și deteriorări ale suprafețelor în urma iernilor grele sau a ploilor abundente. Vei avea o sarcină mai grea în întreținerea unor pavaje de beton, iar opțiunea de pavele vibropresate este mai bună.

Dacă vrei să pavezi o curte cu trafic greu, pe unde trec mașini sau sunt manipulate mărfuri grele, soluția potrivită este să torni beton amprentat și să-i aplici tratamente periodice de întreținere.

Cum alegi în funcție de buget?

Găsești pavele la preț de producător, iar bugetul pentru pavarea curții va fi unul extrem de convenabil. Vrei să beneficiezi de un montaj rapid, indiferent de costuri? Varianta de beton amprentat pare să fie ceea ce îți trebuie.

Pavarea curții se poate realiza într-o largă varietate de moduri și stiluri. Ai la dispoziție amenajări exterioare cu pavele beton sau cu beton amprentat, în funcție de felul în care vei utiliza curtea sau orice altă suprafață pe care vrei să o pavezi. Ține seama de caracteristicile casei și de amenajările peisagistice, pentru a obține un ansamblu armonios. Ia în considerare și aspectele practice: rezistență, scurgerea apei, proprietăți antialunecare, ca să alegi cea mai bună variantă pentru spațiile exterioare din jurul locuinței sau firmei tale.