O curte pavată trece cu bine peste iarnă

31.10.2020  |  5 min
Serviciile de montaj pavele – garanția unei lucrări perfecte

Iarna se apropie cu pași repezi și ar fi bine să punem la punct ultimele pregătiri pentru grădină, înainte de venirea zăpezii și frigului. Provocările sezonului rece nu sunt deloc puține: noroi și bălți de la zăpada care se topește, polei pe care putem aluneca, iar peste toate acestea se adaugă un peisaj înghețat, lipsit de vitalitate.

De aceea, cea mai simplă și eficientă măsură pe care o putem lua este să ne asigurăm că avem curtea frumos pavată. În acest fel, toate aceste neplăceri vor fi evitate sau, cel puțin, diminuate. Pavelele din beton vibropresat elimină cu succes toate aceste neajunsuri și oferă curții un aspect deosebit din punct de vedere estetic.

 

Într-un articol anterior, am prezentat avantajele pe care le oferă o curte pavată cu pavele vibropresate față de alte materiale. Din punct de vedere al raportului calitate – preţ, atât specialiştii cât şi clienţii aleg pavelele vibropresate, datorită durabilității lor, întreținerii ușoare, puțin costisitoare în timp și, nu în ultimul rând, datorită gamei variate de modele de pavele disponibile.

Iată 6 argumente care te vor convinge că pavelele vibropresate sunt cele mai bune pavele pentru iarnă.

1. Au cel mai înalt grad de rezistență

Procesul de fabricaţie al pavelelor din beton vibropresat presupune turnarea betonului semi-uscat în matrițe din oțel, iar presa vibratoare, acționată hidraulic, coboară, comprimând betonul şi eliminând apa și aerul în exces. Procesul este total automatizat, iar produsele obținute respectă standardele europene în domeniu din punct de vedere al calității și rezistenței.

De aceea, acest tip de pavele s-a dovedit, în zeci de ani, soluţia ideală pentru amenajarea exterioară a spaţiilor: terase, alei, trotuare, platforme, parcări şi chiar străzi şi drumuri de acces. Durata medie de viață a unei lucrări de pavaj corect efectuate, de către montatori autorizați, este de 15-20 de ani.

2. Necesită o întreținere minimă

Pavelele vibropresate  au nevoie de o întreţinere minimă pentru a-şi păstra aspectul. Astfel, este suficient ca iarna să le cureți de zăpada abundentă, la scurt timp după depunerea ei.

Petele de ulei, rugină sau de la diferite materiale de construcţie (var, ciment etc.) pot fi îndepărtate, în funcţie de natura lor, cu soluţii profesionale, disponibile în piață la prețuri accesibile. Iar dacă problema apărută nu se remediază astfel, avantajul este că pavelele afectate pot fi schimbate rapid, fără bătăi de cap și fără să fie necesară îndepărtarea întregului pavaj.

Pavelele din beton vibropresat sunt impermeabile, datorită unei proceduri speciale, care se realizează în fabrică. Totuși, pentru a menține această calitate a pavelelor, îți recomandăm să efectuezi un nou proces de impregnare a pavelelor la fiecare doi ani.

3. Nu îngheaţă

Un avantaj important al pavelelor, mai ales pe timpul iernii, este dat de procesul lor de fabricație. Betonul folosit este preparat cu un conţinut minim de apă, astfel încât să fie cât mai rezistent. Materialul este turnat în matriţe din oţel, iar acțiunea presei hidraulice îndepărtează apa în exces.

4. Au o aderență crescută

Suprafața pavelelor este relativ poroasă, iar această caracteristică le conferă o aderență crescută. Astfel, posibilitatea formării poleiului pe timp de iarnă este limitată, iar riscul de alunecare devine nesemnificativ. Prin urmare, pavelele din beton vibropresat sunt ideale ca pavele pentru iarnă.

Dacă totuși se formează gheață pe suprafața lor, îți recomandăm să presari peste pavele puțin nisip cu granulație 1- 4 mm sau un amestec de nisip și criblură, pe care îl poți găsi în magazinele de specialitate.

5. Sunt ușor de îndepărtat sau de înlocuit 

Pavelele din beton vibropresat sunt prefabricate de mici dimensiuni, astfel încât suprafaţa pavată se comportă ca o suprafaţă elastică. De aceea, în cazul unor deformaţii majore ale infrastructurii, pavelele pot fi uşor scoase şi montate înapoi, fără a exista riscul diferenţelor de aspect.

De asemenea, în cazul unor situații de urgență, care necesită accesul la conductele de apă sau gaze, poți interveni ușor, pe o zonă limitată, iar refacerea pavajului nu va necesita un consum sporit de materiale sau de timp.

 

6. Sunt disponibile în multe forme, culori și texturi

Ai la dispoziție o mare varietate de modele din care poți alege: forme, culori, dimensiuni și texturi diferite! În acest fel, pavelele din beton vibropresat pot fi foarte ușor de integrat în stilul arhitectural al construcției.

Cu ani în urmă, erau căutate pavelele tradiționale, dreptunghiulare sau în formă de T (așa numita formă de “pișcot”), dar în prezent clienții se îndreaptă mai mult spre modele moderne: pavele de mari dimensiuni, mix de dimensiuni, mici dimensiuni și forme geometrice variate, inclusiv forme inspirate din natură, care amintesc de frunze sau flori.

 

Astfel, poți alege pavele vibropresate monocrome, colormix (amestecuri de culori) sau în degradeuri, cu suprafața netedă, neregulată, „spălată” sau antichizată. Producătorii de renume au în paleta coloristică peste 25 de culori și nuanțe, în tonuri reci și calde, astfel încât poți găsi foarte ușor modelul potrivit.

Luna noiembrie este momentul ideal pentru amenajarea curții și pavarea ei cu pavele vibropresate. În acest fel, vei putea întâmpina sărbătorile de iarnă cu o grădină în straie noi, elegante și rezistente. Prin urmare, nu ezita să ceri sfatul specialiștilor noștri, care să-ți recomande cele mai potrivite tipuri de pavele pentru grădina ta, inclusiv sfaturi privind montajul și întreținerea lor corectă.