Plăcile de andezit Albini. Le montezi o dată și te țin o viață

07.08.2024  |  4 min
Plăcile de andezit Albini. Le montezi o dată și te țin o viață

Solul plin de bogății al Transilvaniei ne-a mai oferit o comoară: andezitul, o rocă cu o durabilitate excepțională, care de-a lungul istoriei a fost folosit pentru pavarea străzilor și piețelor din orașe.

Unele sunt în folosință și astăzi, după ce sute de ani au fost călcate de oameni, trăsuri și, în timpurile moderne, mașini.

Andezitul transilvănean sau andezit Albini, un produs din oferta Elis Pavaje, reprezintă o soluție ideală pentru amenajări exterioare cu circulație ridicată, tocmai datorită durabilității sale excepționale.

Roca este potrivită în mediile unde schimbările de temperatură sunt drastice, cum se întâmplă tot mai des și în România.

Spre deosebire de materiale create de om, această piatră rămâne intactă aproape în orice condiții.

Plăcile din andezit Albini, oferite de Elis Pavaje, rezistă foarte bine la șocurile mecanice (de exemplu, atunci când, accidental, scăpați ceva greu).

Nu se ciobesc și nu se crapă, așa cum, uneori, se întâmplă cu pavelele din beton.

Pe lângă rezistență, andezitul transilvănean este și plăcut ochiului, oferind curții sau terasei un aspect simplu, coborât parcă din istorie.

Plăcile, ca și piatra cubică și bordurile aflate în oferta de produse Elis Pavaje, se comercializează într-o gamă de culori ce variază de la gri-verzui deschis la negru.

În plus, culoarea se menține chiar și peste secole, căci rezistă foarte bine la radiațiile ultraviolete ale soarelui.

Plăcile de andezit transilvănean conferă eleganță, având un aer istoric
Plăcile de andezit transilvănean conferă eleganță, având un aer istoric

Unde pot fi folosite plăcile de andezit

Datorită tuturor acestor caracteristici, andezitul este perfect pentru amenajările de exterior. Este suficientă o singură montare pentru o terasă, pentru că plăcile din andezit transilvănean au cu adevărat „viață fără sfârșit”.

Plăcile de andezit Albini se livrează în diverse grosimi, de la 2 cm la 10 cm, cu lungimi variabile și lățimi de 30 cm.  Plăcile andezit sunt disponibile sub formă tăiată, cu suprafete netede, de culoare mai deschisă.

De asemenea, oferta include plăcile tăiate și fiamate,  a căror suprafața aderentă, de nuanță mai închisă, este obținută în urma unui proces de prelucrare termică.  Prin acest tratament se obtine o suprafata uniforma structurată.

Această varietate permite adaptarea la diverse proiecte, precum spațiile din apropierea locuinței (alei, curți, grădini interioare, verande) sau pentru pavarea trotuarelor, a piețelor și a parcurilor publice. De asemenea, se potrivesc perfect pentru pavarea în mall-uri sau sedii de birouri.

Plăcile de andezit Albinii pot fi folosite cu succes pentru pavarea parcurilor
Plăcile de andezit Albinii pot fi folosite cu succes pentru pavarea parcurilor

Cât de greu sunt de montat și întreținut plăcile de andezit Albini

Montarea plăcilor de andezit este similară cu montajul pentru piatra cubică. Este nevoie de o suprafață plană, bine compactată, peste care se toarnă fundație din balast sau piatră concasată (minimum 25 de centimetri).

Imediat sub plăci se așează un strat de 5 centimetri grosime din nisip de 0-16 mm.

Întreținerea acestor plăci este minimă, necesitând doar o curățare ocazională pentru îndepărtarea noroiului sau a altor impurități. Reparațiile, care apar mai degrabă în zona rosturilor și a straturilor de sub plăci, se pot realiza cu ușurință, fără a compromite integritatea sau aspectul general al suprafeței pavate.

Plăcile de andezit Albini sunt ușor de montat și de curățat
Plăcile de andezit Albini sunt ușor de montat și de curățat

Plăcile de andezit nu sunt singurele din gama Albini aflate în oferta Elis Pavaje. În catalogul nostru mai sunt incluse piatra cubică, piatra pentru pavaj și bordurile.

Se pot folosi cu succes atât la pavarea curților, aleilor în domeniul rezidențial, cât și la parcări, trotuare, piețe, căi de acces sau infrastructură.

Piatra cubică din andezit este disponibilă și în formă antichizată (cu marginile tocite).

De asemenea, bordurile cu unghi oblic (bizotat), obținute prin șlefuire, reprezintă o opțiune excelentă pentru toate lucrările, datorită aspectului său elegant.