Cu ce se curăță cimentul, mortarul și betonul de pe pavele: Sfaturi utile

19.08.2011  |  4 min
Cu ce se curata cimentul

Aspectul curții și al grădinii este foarte important pentru frumusețea locuinței tale: pune în valoare amenajările exterioare pe care le-ai realizat cu atâta grijă și atenție la detalii. De aceea este necesar să întreții dalele, pavelele din beton vibropresat care compun aleile și căile de acces. Ți-am pregătit un ghid cu sfaturi utile ca să știi cu ce se curăță cimentul de pe pavele și care sunt soluțiile de curățat potrivite.

Care sunt modurile de curățare a pavelelor

Sunt multe recomandări de întreținere a pavajului, important este să ții seama de specificul fiecărei suprafețe și de particularitățile petelor: murdărie normală, murdărie persistentă, pete de plante, sucuri sau vin, urme de alge și mușchi, rugină, uleiuri și grăsimi, pete albe, urme de ciment și mortar de la lucrări de construcție și amenajare. Acum ne vom concentra pe subiectul eliminării petelor de ciment sau mortar.

Curățare prin acțiuni mecanice

Pentru eliminarea grosieră a petelor de ciment, mortar sau var folosește un ciocan cu o daltă şi perie de sârmă. Atenție să nu deteriorezi suprafața pavelelor. Utilizează aparate de spălat cu presiune, ca să îndepărtezi reziduurile și murdăria superficială, particulele care au pătruns în rosturi și în locurile greu accesibile.

Curățare prin mijloace chimice

Vei recurge la această etapă doar dacă rămân pete în urma curățării mecanice. Ca să protejezi suprafețele, să nu deteriorezi textura și să nu estompezi culorile, folosește exclusiv produse profesionale de curățenie: soluție de curățat pavele, soluție de curățat ciment sau soluție de curățat beton, în funcție de materialul din care este realizat pavajul respectiv.

Care sunt etapele pentru curățarea pavelelor

În cazul petelor recente

Dacă este vorba despre pete apărute recent, urmează următoarele etape:

  • Pune mănuși de protecție;
  • Răzuiește cu o daltă excesul de ciment, mortar sau beton;
  • Curăță murdăria răzuită;
  • Prepară o soluție de apă cu săpun și oțet; folosește o cârpă de bumbac ușor umezită în amestecul preparat, pentru a șterge petele;
  • Definitivează curățenia cu aparate de curățat sub presiune.


În cazul petelor vechi

Dacă este vorba despre pete vechi, persistente, trebuie să apelezi, pe lângă curățarea prin acțiuni mecanice, la curățarea prin mijloace chimice. Etapele sunt următoarele:

  • Poartă mănuși de protecție;
  • Înlătură cu o daltă excesul de ciment, mortar sau beton;
  • Curăță murdăria răzuită;
  • Prepară și aplică pe suprafețe soluția chimică adecvată tipului de pavaj, respectând instrucțiunile de pe ambalaj.

Sfaturi pentru îndepărtarea petelor de pe pavele

  • Acționează imediat ce observi petele, pentru a le curăța mai ușor;
  • Soluţia de acid se aplică pe pavaj pentru o perioadă 5-10 minute. Dacă pata este mică, se recomandă aplicarea soluţiei cu o pensulă;
  • Nu curăța murdăria de pe pavaj într-o zi cu soare puternic, pentru a evita uscarea prea rapidă a suprafeței;
  • Udă pavajul înainte de efectuarea tratamentului chimic și clătește cu apă din abundenţă, ca să speli substanțele corozive;
  • Pentru că soluţiile chimice au în componență acid, testează întâi pe o suprafață mică, pentru a vedea cum reacționează cimentul din pavaj. Astfel eviți apariția unor deteriorări ireversibile (fisuri, decolorări, pigmentări).

Solicită servicii profesionale de întreținere și reparații. Verifică eficiența sistemelor de drenare, colectare și evacuare a apei, ca să eviți formarea bălților pe pavele. Apelează la firme specializate pentru montarea pavajului, ca să beneficiezi de cea mai bună calitate în executarea lucrărilor exterioare, fără grija că vei avea de curățat ulterior pete de ciment, mortar, beton sau rugină.