Vine anotimpul ploios. Cum scăpăm de surplusul de apă din curte?

23.10.2023  |  3 min
Grila 2 Gri Ciment

Așa cum bine știm cu toții, toamna poate fi o perioadă minunată, dar adesea vine la pachet cu provocări neașteptate. Una dintre aceste provocări poate fi gestionarea apei în surplus din curtea noastră. Ploile abundente pot transforma rapid curtea într-o zonă inundată și noroioasă, ceea ce poate crea probleme. Dar nu vă faceți griji, suntem aici pentru a vă oferi câteva sfaturi utile despre cum să eliminăm apa din curte în timpul anotimpului ploios.

 

1. Gestionarea apele pluviale cu sisteme de rigole

Șanțurile de drenare sunt o modalitate eficientă de a redirecționa apa departe de curte. Acestea pot fi amplasate strategic pentru a direcționa apa departe de fundația casei și a evita băltirea apei în exces. Este o soluție eficientă și poate fi integrată estetic în designul curții. Montajul rigolelor se face pe marginea aleilor, a curţilor şi grădinilor, pe o fundație din beton.  Acestea pot fi deschise sau acoperite, în funcție de amplasare și de volumul de apă ce trebuie colectat. Peste unele modele de rigole se pot monta grătare metalice sau din beton pentru traversarea acestora de către mașini și pietoni. Mai multe informații despre tipurile de rigole găsiți într-un alt articol de pe blogul nostru.

2. Folosiți pavaj verde

O modalitate ingenioasă de a elimina acumularea apei în curte este de a utiliza pavele cu forme speciale. Pavelele denumite “tip „grilă” sau eco”, pot fi montate atât în zonele pietonale, cât și în cele rutiere și permit apei să se scurgă prin golurile mari în sol, evitând astfel băltirea sau inundațiile.

3. Deversarea într-un dren subteran a apei de pe acoperiș

Această modalitate presupune realizarea unui cămin de colectare. Există două variante:

  • burlanul se unește direct în căminul pluvial care este în trotuar – în pamant, iar din caminul pluvial deja aflat sub pământ merg tubulaturile de scurgerea a apei sau
  • burlanul NU se unește direct cu căminul pluvial, ci are un cot de devărsare la exterior la circa minim 20 cm înălțime de trotuarul casei, nefiind conectat direct cu căminul pluvial.

 

4. Păstrați grădina bine întreținută

Întreținerea regulată a grădinii este o modalitate simplă, dar eficientă de a preveni problemele legate de apa din curte. Aerați pământul din grădină și aplicați corect toate metodele de îngijire pentru a preveni acumularea și băltirea apei, urmăriți ca rosturile dintre pavele să nu se colmateze, curățați sistemele de rigole pentru a asigura un flux corespunzător apei.

5. Consultați specialiștii Elis Pavaje

Dacă problema cu apa în curte este persistentă sau complexă, consultați specialiștii Elis Pavaje. Aceștia pot evalua situația și vă pot oferi soluții personalizate pentru a preveni problemele cu apa din curte.

 

Anotimpul ploios nu trebuie să fie un motiv de stres. Cu puțină planificare și câteva modificări inteligente în curte, puteți face față cu succes apei în exces și să vă bucurați de sezonul ploios. Elis Pavaje vă încurajează să vă asigurați că curtea dumneavoastră este pregătită pentru orice capriciu al vremii și vă dorește un anotimp ploios lipsit de griji.