Cum evitați ca grădina să se inunde. Câteva soluții simple

07.10.2024  |  4 min
Cum evitați ca grădina să se inunde. Foto Pixabay

A venit sezonul ploilor. Apa este benefică după seceta din vară, iar efectul său pozitiv se vede deja în verdele gazonului, al plantelor decorative și al copacilor din grădină.

Însă, dacă plouă prea mult, ceea ce era benefic se poate transforma într-o mare problemă. Curtea și grădina se pot inunda, plantele pot muri, iar pavajul poate fi afectat, prin spălarea elementelor dintre rosturi și a stratului de susținere.

Totuși, există soluții pentru evitarea unei astfel de situații și pentru pregătirea sezoanelor cu precipitații abundente. Inundațiile apar, de cele mai multe ori, doar dacă grădina nu este pregătită pentru ploi.

O grădină se poate inunda din cauza lipsei unui drenaj adecvat, apa acumulându-se neuniform și neavând unde să se scurgă, fie în sol, fie către sistemul de canalizare.

Inundarea de suprafață apare atunci când apa, deși cade pe o suprafață dură, nu poate să se scurgă din cauza colmatărilor sau a lipsei unei pante adecvate.

Cum evitați ca grădina să se inunde. Câteva soluții simple

Un aspect important este și amplasarea grădinii: dacă locuința se află într-o zonă joasă, aceasta poate fi mai predispusă la inundații. De asemenea, dacă solul este dens sau argilos, acesta nu va absorbi apa la fel de bine.

În plus, puteți inunda accidental grădina printr-un exces de îngrijire, ceea ce se traduce prin udarea excesivă, mai ales în acest sezon, când vremea este mai rece, iar evaporarea este mai lentă.

Grădina trebuie amenajată ținând cont de condițiile meteorologice. Asta înseamnă să luați în considerare materialele pe care le utilizați, amplasarea straturilor de flori și sistemele de drenaj.

Iată câteva soluții:

Întrețineți jgheaburile și sistemele de drenaj

Acestea sunt esențiale în controlul fluxului de apă în jurul casei și grădinii. Verificați în mod regulat jgheaburile și canalele de scurgere, acordând atenție oricărei zone a sistemului care ar putea fi uzată, spartă sau blocată.

Vă recomandăm să le curățați lunar, iar toamna chiar mai des, de câte ori este necesar.

Folosiți produse de calitate, cu durabilitate mare și proiectate pentru a drena apa eficient chiar și în condiții dificile. Elis Pavaje oferă o gamă variată de rigole, care, prin forme și dimensiuni diferite, sunt concepute să se potrivească specificului terenului și să fie perfect compatibile cu modelul de pavaj ales pentru diverse destinații.

Alegeți straturile de montaj potrivite zonei și terenului

Suprafețele care nu permit scurgerea corectă a apei și solul îmbibat cu apă sunt unele dintre principalele cauze ale inundării grădinii. Unele suprafețe sunt mai poroase decât altele.

Există numeroase variante de pavaje care asigură un drenaj eficient al apei, prin rosturi.

Bilele de argilă expandată, de exemplu, un produs oferit de Elis Pavaje, sunt folosite ca material de mulcire decorativ sau ca strat de drenaj în partea de jos a aranjamentelor cu flori. Datorită compoziției și procesului de producție, argila expandată este un material extrem de stabil și de lungă durată.

Cum evitați ca grădina să se inunde. Câteva soluții simple
Bile de argilă exapndată

Construiți ziduri care să oprească scurgerea apei în grădină

Pereții de grădină sunt o modalitate excelentă de a adăuga înălțime și secțiuni grădinii și pot reduce riscul de inundații. Zidurile ajută la gestionarea fluxului de apă, previn eroziunea și protejează elementele din grădină de efectele dăunătoare ale inundațiilor.

Elis Pavaje oferă o gamă variată de elemente de gard și bolțari.

De asemenea, puteți construi grădina în trepte, folosind jardiniere, astfel încât plantele decorative să fie protejate.

Cum evitați ca grădina să se inunde. Câteva soluții simple
Jardinierele pe verticală pot evita înecarea plantelor

Plantați plante care iubesc apa

Datorită rădăcinilor și apetitului lor pentru apă, plantele pot absorbi mult mai multă apă decât solul singur. Dacă locuiți într-o zonă cu precipitații abundente, este bine să alegeți pentru grădină plante iubitoare de apă.

Plantarea copacilor ajută, de asemenea, la protecția împotriva inundațiilor, dar asigurați-vă că aceștia nu sunt plasați prea aproape de fundația casei sau de sistemele de drenaj, unde, în viitor, rădăcinile ar putea deveni o problemă.

Pentru a vă îmbunătăți și mai mult grădina, consultați gama Elis Pavaje de accesorii pentru grădină, alei și pavaje din piatră naturală.

Pentru lucrări de bună calitate, explorați lista de montatori agreați de Elis Pavaje.