Cum îți poți proteja curtea în timpul iernii?

09.02.2023  |  3 min
cum poti proteja curtea in timpul iernii

Temperaturile negative, vântul puternic și zăpada sunt problemele care îți pot afecta grădina în sezonul rece. O curte pavată este mai ușor de întreținut, pentru că pavelele sunt foarte rezistente la îngheț și se comportă bine în timp. Totuși, este necesar să ai în vedere 4 sfaturi importante ca să îți protejezi curtea iarna.

Curățarea căilor de acces și teraselor

Măturați în mod regulat aleea și curtea în sezonul rece și îndepărtați buruienile chiar de la rădăcină, mai ales când apar în rosturile de pavaj și lângă marginea grădinii. Picăturile de apă, amestecate cu vegetația uscată, pot păta suprafața pavelelor. Cea mai eficientă formă de curățare este spălarea pavajului cu un jet de apă cu presiune pentru îndepărtarea murdăriei, resturilor, substanțelor chimice și benzinei care altfel pot pătrunde în crăpături și pot provoca eroziuni în timp. Evitați să pulverizați jetul direct pe suprafață, ci într-un unghi înclinat.

Acționați pentru deszăpezire de la primul strat de zăpadă

Deszăpezirea încă de la primul strat de zăpadă face curățarea căilor de acces mai ușoară și astfel se evită formarea unui strat de gheață. Soluțiile bazate pe sare sau clor pentru a topi zăpada sau gheața pot afecta aspectul pavelelor, așa că este recomandată folosirea unui strat de nisip cu granulație mică. Alege produse din magazine specializate pentru deszăpezire care nu afectează nici pavelele, nici spațiul verde. Pavajul din beton vibropresat are avantajul de a se menține zeci de ani, dacă este îngrijit corect.

Protejează-ți terenul de inundații

Precipitațiile abundente și topirea zăpezii cresc riscul inundațiilor care îți pot distruge grădina. Zidurile din prefabricate din beton sunt o soluție potrivită, pentru că protejează grădina și adaugă un element estetic spațiului exterior. Inundarea spațiului exterior poate fi evitată și prin montarea unui pavaj permeabil, care permite scurgerea rapidă a apei, prevenind acumularea și colectarea apei. Pentru suprafețele de gazon, greblați frunzele de pe el și împingeți o furcă de grădină din loc în loc pentru o mai bună penetrare a apei în sol.

Înlocuiește mobilierul clasic de gradină cu variante din pavele

Iarna, poți alege să depozitezi sau să acoperi mobila de grădină, sau… poți alege varianta mobilei din pavele, rezistentă și potrivită în orice sezon. Băncile din lemn și pavele pot crea un spațiu boem de relaxare în orice sezon. Cu un focar aprins, o pătură din blană și un pahar de vin fiert, poți petrecere momente de neuitat iarna, în propria ta grădină.