Ghid practic in 4 pasi: cum alegi pavelele potrivite pentru casa ta

30.03.2021  |  8 min

Alegerea pavelelor pentru curte este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei pentru amenajarea grădinii tale. De ce? Pentru că o plantă sau un copac atingi ocazional, într-un șezlong te relaxezi din când în când, dar mereu pășești pe pavelele montate în curte și le ai în mereu în raza ta vizuală atunci când stai sau intri în grădină.

Așadar, alegerea pavelelor pentru curte este o decizie importantă, cu atât mai mult cu cât vrei să te poți bucura de ele cât mai mulți ani. De aceea, trebuie să te asiguri că alegi produse de calitate, certificate, care să reziste bine în timp și să arate impecabil chiar și după mulți ani de utilizare. 

Montajul corect al pavelelor din beton vibropresat este un alt element important, prin urmare îți recomandăm ca după ce alegi și cumperi dalele care îți plac, să apelezi la o firmă specializată, ca să ai garanția unui montaj profesionist. 

Desigur, este important să te încadrezi în bugetul disponibil, dar fără să faci rabat de la calitate, pentru că în final riști să plătești mult mai mult. Ține cont că vei folosi pavaje pentru amenajarea unui trotuar lângă casă, adică a unei alei pietonale pe care să te poți deplasa prin curte, dar vei avea nevoie și de modele de pavele pentru construirea unor căi de acces auto. 

Astfel, pentru aleile pe care vor intra mașinile în curte îți recomandăm să alegi un model de pavele rezistente și mai groase, concepute special în acest scop. De asemenea, locul de parcare din curte va fi amenajat tot cu pavele speciale, în timp ce pentru trotuar și pentru amenajarea terasei, foișorului sau zonei de grătar poți alege pavele cu o grosime mai mică.

Ți-am pregătit în continuare un ghid util, cu sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să-ți cumperi pavaj pentru grădină. Iată care sunt cei 4 pași pe care trebuie să-i urmezi, ca să te asiguri că iei cea mai bună decizie.

 

1. Organizarea bugetului

În general, între momentul în care lansezi comanda și cel în care ți se livrează produsele trec aproximativ 1-2 săptămâni. Durata este mai mare în cazul modelelor de pavele premium, pentru că acestea se produc numai pe baza de comandă fermă din partea clientului. 

Pentru a lansa o comandă în lucru va fi necesar să plătești un avans, care poate fi cuprins între 25–50%. 

În plus, de multe ori diferențele între un produs standard mai ieftin și unul premium sunt de numai câteva sute de lei pentru o cantitate medie de pavele. Prin urmare, merită să investești într-un model de pavele de calitate superioară. De asemenea, trebuie să știi că te poți bucura de numeroase avantaje și reduceri oferite de producători și distribuitori, în anumite situații:

  • Plata integrală în avans;
  • Cantitate comandată mai mare;
  • Distanță scurtă până la adresa de livrare.

Când îți organizezi bugetul, trebuie să iei în calcul atât prețul pavelelor, cât și mâna de lucru și materialele auxiliare necesare execuției corecte a lucrării. De cele mai multe ori, montatorul are experiența necesară pentru a te ajută să stabilești bugetul final, cu toate materialele și manopera incluse. De asemenea, trebuie să adaugi în buget și prețul bordurilor.

 

2. Destinația zonelor pavate

Grosimea pavelelor diferă în funcție de destinația zonelor în care vor fi folosite. Ca regulă generală, cu cât au o grosime mai mare, cu atât pavelele sunt mai scumpe, așadar este important să stabilești de la bun început destinația fiecărei zone care urmează să fie pavată. 

Poți face economii importante alegând modelul potrivit și nu vei cheltui în plus, cumpărând un model de pavaj prea scump, când tu nu ai de fapt nevoie de așa ceva. Ca să alegi produsul potrivit, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

  • pavelele cu grosimi până în 60 mm sunt destinate strict traficului pietonal: pot fi folosite pentru trotuare, alei, curți, parcuri, terase;
  • pavelele cu grosime de 60 mm sunt destinate traficului auto ușor și zonelor pietonale – sunt recomandate pentru alei de acces auto sau pietonal, curți, parcuri, piețe, trotuare, terase;
  • pavelele cu grosime minimă de 80 mm sunt folosite pentru amenajarea spațiilor cu trafic greu redus (80 mm) sau intens (100 mm), cum sunt zonele de acces auto, drumurile secundare, parcările, benzinăriile, platformele industriale.

 

3. Forma și dimensiunea pavelelor 

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este dimensiunea spațiului pe care dorești să-l pavezi. Astfel, nu îți recomandăm să pavezi o alee îngustă cu pavele foarte late, deoarece va crea impresia unui spațiu chiar și mai mic.

În plus, ia în calcul faptul că, alegând pavele foarte late, vei irosi multe bucăți prin tăiere, lucru care nu s-ar întâmplă dacă ai folosi pavele de dimensiuni mai mici. De exemplu, pentru o alee cu lățime de 1 metru, pavelele de 100 x 200 mm sau 200 x 400 mm sunt ideale, pentru că ele îți permit să faci un montaj fără pierderi.

 

Pe de altă parte, nu este bine nici să pavezi curți sau alei mari cu pavele de dimensiuni prea mici. Dacă faci asta, costul și timpul de montaj va crește, deoarece va fi o muncă foarte laborioasă pentru montatori.

În privința modelului pavelelor, asigură-te că alegi unul care să completeze arhitectura spațiului existent. Uită-te cu atenție la curtea și la casa ta! Astfel, dacă locuința ta are multe forme curbe, poți să optezi pentru modele de pavele rotunde sau ovale și să integrezi chiar și unele modele în spirală, prin jocuri de texturi și culori. Dacă, dimpotrivă, dacă preferi formele drepte, atunci pavelele pătrate sau dreptunghiulare sunt cea mai bună alegere, mai ales că le poți “îmblânzi” prin utilizarea unor modele originale de montaj.

Iată și un pont, care te va ajută să obții un efect estetic deosebit: dacă dimensiunea spațiului o permite, creează zone interesante, prin combinarea a două modele diferite de pavele, care pot să fie în aceeași culoare sau în culori complementare.

4. Culoarea pavelelor

Când trebuie să alegi culoarea pentru pavelele pentru curte, ești probabil tentat să te orientezi după preferințele tale personale sau după culoarea tencuielii decorative folosite pe gard sau pe casă. Noi îți recomandăm să ai în vedere însă un alt aspect: cât de mult timp vor fi expuse pavelele direct la razele soarelui?

Trebuie să știi că expunerea prelungită la soare poate afecta culoarea pavelelor și poate duce, în timp, la decolorarea lor. Astfel, există riscul unele nuanțe vibrante, pe care le-ai adorat atunci când le-ai ales, să devină în timp ușor terne. De aceea, dacă zona care urmează să fie pavată beneficiază de mult soare, cel mai bine ar fi să optezi pentru tonuri deschise, naturale sau pentru unele neutre.

Culorile casei, a acoperișului și a gardului sunt un alt factor important pe care e bine să îl iei în considerare atunci când alegi nuanța pavajului. Practic, prin modelul și culoarea pavajului poți adaugă stil și personalitate întregului ansamblu arhitectural.

De exemplu, dacă ai casa în culori neutre, cum sunt alb sau bej, atunci poți folosi pavele în majoritatea culorilor. Însă la fel de bine poți opta pentru o culoare puternică, contrastantă, mai ales dacă ai de pavat o suprafață mică, pentru că aceasta va ieși în evidență și va deveni rapid punctul de atracție al curții.

În schimb, dacă locuința ta este tencuită în nuanțe vii (verde, albastru, mov sau galben), ar fi bine să fii mai selectiv când îți alegi modelul și culoarea pavajului. Cumpără pavele în nuanțe neutre, pentru că acestea sunt plăcute, rezistente în timp și completează perfect culorile puternice. Cele mai indicate culori pe care le poți alege în acest caz sunt café și alb-crem.

Pont: Fii creativ și joacă-te chiar și cu două culori, pentru un plus de originalitate și distincție!

Ține cont de recomandările noastre și bucură-te de grădina ta impecabil amenajată, cu pavele de calitate, alese inspirat!