Deseori primim de la clienții noștri întrebări legate de apariția unor pete albe pe pavelele montate de curând. Acest fenomen poate fi observat atât pe pavele sau blocuri de zid din beton vibropresat, cât și pe alte produse care conțin ciment. Din fericire, aceste pete albe, numite eflorescență, nu reprezintă un defect de fabricație, ci un fenomen natural. Petele pot fi curățate sau lăsate să dispară de la sine, după un timp, în urma ploilor.
Totuși, ne dăm seama că apariția unor pete pe pavele este un aspect neplăcut, iar clienții se îngrijorează dacă nu înțeleg ce se întâmplă. De aceea, prezentăm în acest articol informațiile esențiale despre eflorescență, astfel încât acest fenomen natural să nu mai fie o necunoscută.
Ce este eflorescența?
Eflorescența (petele albe care apar pe suprafața pavelelor) reprezintă un depozit de săruri cristalizate, care se formează în prezența apei, pe suprafața pavelelor sau betonului. Fenomenul apare de obicei după doar câteva zile de la turnarea betonului (sau montarea dalelor), cel mai târziu după 14 zile. După această perioadă, procesul de uscare a betonului se finalizează, iar eflorescența nu va mai apărea.
Ce cauzează eflorescența?
Apa folosită pentru a curăța pavajul, umiditatea din aer sau apa de la sistemul de aspersoare va reacționa cu calciul din compoziția cimentului, formând hidroxidul de calciu.
Pe măsură ce betonul se usucă, apa migrează spre suprafață prin porii betonului și transportă și hidroxidul de calciu. Când hidroxidul de calciu intră în contact cu dioxidul de carbon din aer, formează pe suprafața materialului pete albe, care sunt de fapt carbonat de calciu. Ceea ce rezultă se numește eflorescență. Petele sunt, practic, depozitele de sare rămase în urmă după evaporarea apei și au o culoare albă sau gri deschis.
Intensitatea acestui fenomen depinde de condițiile de mediu, mai exact de umiditate și temperatură. Ca să apară eflorescența trebuie să fie îndeplinite trei condiții:
- Să existe în pavale săruri hidrosolubile;
- Să fie umezeală, pentru a transforma sărurile în soluție solubilă;
- Sărurile să poată ajunge, prin material, la suprafață.
Cel mai des, eflorescența apare ca urmare a precipitațiilor (ploaie, zăpadă), dar și în timpul lucrărilor de construcție la casă sau la curte, când este folosită destul de multă apă.
Pe ce materiale apare eflorescența?
Eflorescența poate să apară pe orice material de construcție care are textură poroasă (pavele, ciment, etc), pentru că acestea absorb multă apă și o transferă în interiorul materialului, asemeni unui copac care transportă apă și nutrienți de la rădăcini spre frunze. Din fericire, fenomenul nu este periculos – dacă nu apare ca urmare a unor infiltrații constante de apă din sol. În acest caz, umezeala permanentă poate afecta structura materialului.
Materialele pe care poate să apară eflorescența sunt:
- Cărămida: este un material poros, prin urmare absoarbe săruri hidrosolubile;
- Cimentul: orice tip de ciment conține alcaloizi hidrosolubile, care cresc riscul apariției petelor albe;
- Argila: este un material care conține săruri hidrosolubile și este folosit pentru a produce cărămizi;
- Calcarul: crește rezistența la apă a materialelor, îmbunătățind legăturile dintre mortar și cărămizi, dar este hidrosolubil. De aceea, poate produce eflorescență.
Prin urmare, foarte multe materiale sunt predispuse la eflorescență, singura soluție pentru a evita acest fenomen fiind folosirea unor produse care nu sunt poroase sau care au pori foarte mici (sub 5 microni).
Cum putem curăța eflorescența de pe pavele?
După un timp, petele albe se vor dizolva și vor fi curățate de apa de ploaie, dar poate să dureze chiar și un an sau doi până să se întâmple acest lucru. Eflorescența poate să persiste mult timp mai ales dacă locuiți într-o zonă aridă, unde plouă foarte rar. În acest caz, puteți recurge la curățarea manuală a petelor. Există mai multe metode pentru curățarea pavajului.
Iată cu ce se curăță pavelele:
- Apă sub presiune: jeturile de apă sub presiune pot îndepărta petele, dar este esențial să uscați bine suprafața după spălare. Altfel, cristalele de sare pot rămâne pe material și vor apărea din nou pete.
- Oțet diluat: o soluție pentru curățat pavele poate fi obținută din oțet diluat cu apă. Este o metodă simplă și mai puțin agresivă decât folosirea unor substanțe chimice.
- Detartranți care conțin acid clorhidric: mare atenție dacă utilizați aceste produse, pentru că sunt periculoase și pot arde pielea!
- O perie aspră: frecând bine suprafața afectată cu o perie dură, puteți curăța eficient petele albe.
Contează foarte mult ca procedura de curățare să fie făcută într-o zi caldă și fără ploi, astfel încât materialul spălat să se usuce foarte bine și cât mai repede. În caz contrar, umezeala va duce la reapariția petelor. O altă metodă este curățarea uscată, fără apă, doar prin frecare cu peria.
Cum se poate preveni eflorescența?
Din păcate, apariția eflorescențelor nu poate fi evitată complet, deoarece este un fenomen natural. Totuși, putem lua unele măsuri, prin care să reducem riscul formării petelor albe:
- Alegerea unor pavele care să fie tratate cu un aditiv special, impermeabilizant, care să împiedice absorbirea apei în material;
- Asigurarea unei pante de scurgere în zona aleilor pavate, astfel încât să nu se formeze bălți;
- Supravegherea aspersoarelor, pentru a nu uda prea mult pavajul.
Din fericire, eflorescențele reprezintă doar un mic impediment estetic, care este temporar și nu afectează deloc funcționalitatea sau calitatea produselor din beton. Prin urmare, aceste pete pot fi îndepărtate relativ ușor, iar apariția lor pe suprafața pavajelor nu trebuie să ne îngrijoreze.