Sigilarea și etanșarea pavajului: Tot ce trebuie să știi

30.09.2021  |  4 min
etansarea pavajului

Dacă vrei ca pavajul din grădina ta să arate cu adevărat impecabil și să reziste cât mai mult timp, trebuie să acorzi atenție etapei de finisaj. Aceasta presupune sigilarea sau etanșarea pavelelor și este, în majoritatea cazurilor, ignorată după ce a fost terminat montajul.

Este foarte important să reții că doar în urma finalizării acestui proces vei putea obține un pavaj cu aspect deosebit și vei preveni formarea unor pete inestetice pe suprafața pavelelor.

Prin etanșarea pavajului, vei realiza o barieră invizibilă deasupra pavelelor, iar materialul folosit va respinge apa, dar și substanțele care ar putea să deterioreze dalele. În plus, pavelele tratate în acest mod vor avea un aspect estetic plăcut, iar culorile lor vor fi mai intense. Procedura de etanșare a pavajului nu este foarte complicată, dar, dacă vrei să obții cele mai bune rezultate, este important să respecți recomandările experților noștri.

 

Pașii necesari pentru etanșarea pavajului


Te sfătuim să recurgi la etanșarea pavajului după aproximativ 30 de zile de la montarea dalelor. Ține cont că va fi necesar să repeți procedura o dată la doi ani, pentru ca protecția pavajului să fie asigurată în continuare. Iată care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi:

  1. Spală și curăță bine pavajul cu o perie specială și cu jet de apă sub presiune. Dacă este necesar, smulge toate buruienile care au crescut printre dale.
  2. Lasă pavajul să se usuce complet.
  3. Umple rosturile dintre dale cu nisip, apoi folosește o mătură ca să îndepărtezi resturile.
  4. Aplică peste pavaj primul strat de produs pentru etanșare.
  5. Așteaptă să se usuce primul strat de sigilant.
  6. Aplică al doilea strat de sigilant.

Ca să obții cele mai bune rezultate, este indicat să eviți deplasarea pe suprafața pavajului până la uscarea completă a ultimului strat de sigilant folosit. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție sporită curățării pavajului, înainte de aplicarea produsului.
Printr-o spălare corespunzătoare, vei putea elimina chiar și petele mai dificile și vei asigura deschiderea porilor de pe suprafața dalelor, astfel încât substanțele active din produsul folosit să poată pătrunde în interior și să protejeze materialul.

Sigilantul este util și pentru eliminarea eflorescenței care se poate forma pe dalele de pavaj (sub forma unor pete albe), dar și pentru a preveni acest fenomen. De aceea, experții noștri recomandă folosirea tratamentului de etanșare la scurt timp după montarea pavelelor.

Când aplici produsul pentru etanșarea pavajului este important ca vremea să fie bună, ca să permită uscarea lui, prin urmare nu trebuie să plouă în următoarele 24 de ore de la aplicare. Verifică site-urile de prognoză a vremii sau ascultă rubrica meteo pentru a alege perioada propice pentru începerea proiectului de etanșare.

Citește cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului pe care îl vei folosi și, în timpul aplicării, folosește echipament de protecție (ochelari și mănuși). În mod normal, vei avea nevoie de aproximativ un litru de sigilant ca să acoperi corect 4 metri pătrați de pavaj, pentru că trebuie să aplici produsul inclusiv în rosturile dintre dale, unde ai pus anterior nisip.

Nu ezita să ne contactezi, dacă ai nevoie de sfaturi sau recomandări! Pentru achiziția produselor de întreținere și reparații, îți recomandăm să iei legătura cu partenerul nostru: Nicolae Pavlov, compania REMEI SRL, la adresa de mail nicolae.pavlov@remei.ro