Ziduri de consolidare si conservarea terenului din jurul casei. Elemente cheie

15.11.2023  |  4 min

În ceea ce privește protecția și menținerea terenului din jurul casei, zidurile de consolidare reprezintă o etapă esențială. Aceste structuri conferă stabilitate terenului și contribuie la conservarea acestuia în timp. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când vorbim de ziduri de consolidare și conservarea terenului din jurul casei.

Importanța conservării terenului

Zidurile de consolidare previn alunecările de teren sau eroziunea și reprezintă structuri esențiale pentru protejarea terenurilor și a infrastructurii. Aceste ziduri au rolul de a preveni alunecările de teren și transformarea zonelor înclinate în terenuri utilizabile pentru diverse scopuri precum grădină, loc de joacă, terasă sau spațiu pentru gazon, copaci și altele.

Prin limitarea eroziunii cauzate de scurgeri, zidurile de susținere contribuie la conservarea stării terenului  pentru cât mai mult timp. Astfel, aceste structuri nu doar asigură stabilitatea terenurilor, ci și permit utilizarea lor optimă pentru agricultură sau alte activități.

Astfel, terenuri dificil de exploatat devin zone productive, asigurând conservarea și menținerea acestora într-o stare bună de-a lungul anilor.

Zidurile pot contribui însă și la estetica generală a peisajului. Prin nivelarea terenului și adăugarea zidurilor de consolidare, pot fi create spații terasate sau nivelate, creând astfel o oază verde în jurul casei. Mai mult, poate fi creată și o zonă de recreere, alăturând acestui zid băncuțe, chiar și un focar, o terasă cu grătar sau spații pentru flori.

Evaluarea necesităților terenului

Pentru a decide ce tip de ziduri sunt potrivite pentru terenul dumneavoastră, este esențial să se efectueze o evaluare corespunzătoare a caracteristicilor solului și a topografiei. În această etapă intervin specialiștii deoarece evaluarea greșită a nevoilor și subestimarea durabilității și rezistenței necesare pentru zidul de susținere pot avea efecte negative pe termen lung. Mai mult, greșelile de evaluare și proiectare pot pune în pericol construcțiile amplasate pe acest teren sau chiar viața oamenilor.

Tipuri de ziduri de consolidare

Din beton armat

Un zid de sprijin rezistent se poate realiza din beton obișnuit sau poate fi întărit cu armături din oțel beton. O astfel de construcție poate susține o presiune orizontală mare. Aceasta se finisează ulterior cu piatră naturală sau dale de pavaj.

Din bolțari de beton

În interiorul bolțarilor se toarnă beton. Există două tipuri de bolțari, bolțari de fundație și bolțari de zidărie. Suplimentar, rezistența zidului poate fi crescută prin armături.

Din blocuri de zid

Blocurile de zid sunt o soluție foarte rezistentă și estetică pentru realizarea zidurilor de susținere durabile.

Aceste elemente se montează mult mai rapid față de un zid clasic de beton, sunt mai accesibile și rezistă mai bine în timp. În plus, acestea sunt decorative și nu necesită finisaje suplimentare. Folosind aceleași elemente cu care se realizează zidul de susținere pot fi realizate și zone decorative pe lângă sau în conținuarea lucrărilor de susținere.

Din blocheți

Blocheții sunt elemente modulare realizate din beton de înaltă rezistență destinate construcțiilor. Folosiți la amenajarea unor spații estetice pentru relaxare sau delimitarea unor spații pentru flori și vegetație, fie adăugați unei structuri de pământ armat, aceștia pot prelua încărcări majore.

Proiectarea și construcția zidurilor de consolidare

Construcția zidurilor de consolidare necesită planificare atentă și expertiză tehnică. Lucrarea trebuie să respecte normele și reglementările legale în vigoare privind proiectarea lucrărilor de susținere pentru a asigura o construcție sigură și durabilă. Aceasta necesită o fundație care să susțină întreaga greutate a pământului și a gardului propriu-zis pe termen foarte lung.

În privința aspectului estetic, există o diversitate foarte mare  a materialelor pentru care poți opta. Fiecare are caracteristicile sale în ceea ce privește aspectul care trebuie să fie în armonie cu zona în care este amplasată clădirea, culorile și stilul de construcție al clădirii.

 

Îngrijirea și mentenanța zidurilor

Zidurile de consolidare reprezintă pilonii de susținere pentru conservarea terenului din jurul casei. Alegerea, proiectarea și întreținerea lor corespunzătoare contribuie semnificativ la stabilitatea și frumusețea spațiului exterior al clădirii sau locuinței. Construcția acestor ziduri presupune consultarea unui expert în construcții și respectarea reglementărilor în vigoare.

 

Pentru a menține eficiența și integritatea unor ziduri de consolidare, este important să li se acorde o atenție regulată. Verificările și reparațiile periodice prelungesc durata de viață a acestor structuri.