Ce este o grădină urbană și cum poți amenaja și tu una?

12.10.2021  |  6 min

Odată cu modernizarea societății și dezvoltarea orașelor, oamenii s-au îndepărtat din ce în ce mai mult de natură. Apariția blocurilor și a clădirilor de birouri a redus considerabil din suprafața spațiilor verzi, dar, locuitorii au început treptat să compenseze acest lucru. Astfel, ei au creat grădina urbană, o oază de liniște și de verdeață chiar în mijlocul orașelor.

Așadar, o grădină urbană reprezintă un colț de natură amenajat într-un spațiu mic. Poate fi un balcon în care ai așezat câteva ghivece și l-ai decorat în stil rustic sau chiar un mic spațiu în spatele casei. Iată câteva idei despre cum poți amenaja și tu o grădină urbană de invidiat.

Alege mobila potrivită


O grădină urbană este, în primul rând, un spațiu de relaxare. De aceea, ai nevoie de mobilă atractivă și confortabilă. Având în vedere spațiul limitat de care dispui, alege piese de mobilier de grădină care îți sunt de folos. În afară de masă și scaune, poți încorpora elemente decorative care au și o utilitate.

De exemplu, câteva rafturi cochete pot fi folosite pentru depozitarea ghivecelor și a uneltelor de grădinărit. Mobila de grădină este perfectă chiar și pentru micul tău spațiu din balcon. Înconjurate de verdeață, o masă sau o băncuță te vor face să te simți în mijlocul naturii, chiar și când locuiești în centrul orașului.

Pavajul – unul dintre secretele unei grădini urbane de succes


Atunci când începi proiectul pentru amenajarea grădinii perfecte, nu uita de pavaj. Acesta este foarte important pentru un spațiu restrâns, deoarece, alegerea modelului potrivit poate oferi un efect vizual de mărire. Pentru astfel de spații, recomandăm pavelele de dimensiuni mari, în culori deschise.

Astfel, mica grădină va părea un spațiu mult mai extins. Deși, pavajul de forme variate și cu diverse modele geometrice pare mai atractiv, din punct de vedere estetic, acesta nu este cel mai potrivit pentru o grădină mică. El va avea efectul opus și va face spațiul să pară mult mai încărcat.


Gardul, un element cheie


Deși, mulți proprietari nu acordă atât de multă importanță gardului, acesta joacă un rol important, în aspectul general al grădinii. Pentru o imagine uniformă, poți alege pavaje și decorațiuni care se asortează cu materialul și culorile gardului. Dacă acest lucru este posibil, poți reface întregul spațiu astfel încât toate elementele să se potrivească.

Din păcate, un asemenea proiect este destul de costisitor și poate fi dificil să găsești materialele pentru gardul ideal. În acest caz, mai poți apela la un mic truc, tot cu ajutorul plantelor. Gardul poate juca rolul unui zid de sprijin pentru plantele agățătoare sau ca simplă barieră în fața căruia să plantezi gard viu. Pe acesta îl poți planta direct în pământ sau în ghivece, pe care le poți asorta cu restul mobilei.

Ideea de zid de sprijin este perfectă și pentru grădinile urbane fără gard, cele amenajate în balcon. Cu ajutorul unui simplu perete din lemn instalat direct pe peretele clădirii sau pe balustradă, poți obține un spațiu feeric, demn de invidiat. Adaugă câteva ghivece și vei obține grădina urbană perfectă.


Nu uita de plante

Ceea ce nu trebuie să lipsească din amenajarea niciunei grădini urbane sunt plantele. Din fericire, ai nenumărate posibilități pe care poți să le încerci. Dacă îți dorești o grădină pur decorativă, poți deveni creativ cu diferite tipuri de plante. Florile sunt o soluție potrivită pentru o grădină caldă și primitoare. În plus, ele îți dau ocazia să experimentezi cu diverse culori și aranjamente.

Pentru un look minimalist, poți încerca plantele fără flori. Plantează iederă în preajma gardului sau pe lângă pereți, ca să obții mai multă umbră în zilele călduroase și să te ferești de privirile nedorite. Dacă îți dorești o grădină mai tradițională, arbuștii sunt o soluție practică. Plantele suculente sunt, de asemenea, foarte populare și, în plus, sunt mai ușor de îngrijit.


Legume în grădina urbană?


Deși spațiul tău este limitat, poți profita de el la maximum și îți poți crește o mică grădină de legume. Ai nevoie doar de câteva ghivece, de pământ și de răsaduri. Câteva legume pe care le poți crește chiar și pe balcon sunt roșiile, ardeii, castraveții sau plantele aromatice.

Asigură-te că spațiul tău are destul soare pentru ca plantele să poată crește în voie. Unele dintre ele vor avea nevoie de mai multă umbră, de aceea, trebuie să planifici cu grijă așezarea lor.


Cum vei lumina grădina?


Grădina ta e aproape gata! Un ultim element pe care ar trebui să îl iei în considerare este instalația de iluminat. Soluția cea mai simplă este să optezi pentru tradiționalele corpuri de iluminat instalate pe peretele casei sau pe tavanul terasei. Desigur, acestea pot completa designul grădinii și pot aduce un plus de stil întregului ansamblu.

Dacă spațiul și amplasamentul grădinii îți permit, lămpile solare sunt o soluție „verde” și atractivă. Ele se pot asorta cu pavajul sau cu alte elemente decorative, în timp ce diminuează cheltuielile pentru electricitate. Pentru un stil boem și un plus de farmec, recomandăm beculețele pe care le poți agăța de perete sau de gard. Acestea sunt perfecte pentru aranjamentele din balcon.

O grădină urbană este modalitatea perfectă de a aduce natura înapoi în oraș, chiar în spatele casei tale. Chiar dacă ai la dispoziție un spațiu restrâns, poți recurge la mici trucuri pentru a amenaja grădina visurilor tale și a crea o oază de relaxare în care să evadezi din haosul cotidian. Ai nevoie doar de câteva plante, de mobilă și de un strop de creativitate!