Amenajări cu bolțari: 3 idei inedite pentru grădina ta

02.11.2021  |  7 min

Materialele de construcție folosite în scopuri civile, industriale sau agricole, precum bolțarii, ajung adesea să fie în exces și să rămână o anumită cantitate care nu mai poate fi utilizată. Pentru a nu irosi resurse și a proteja mediul înconjurător, astfel de materiale sunt ideale pentru a fi reciclate, iar amenajările cu bolțari sunt chiar la modă într-o grădină urbană creată cu bun gust și decorată cu plante și multă verdeață.

În acest articol vei afla ce sunt bolțarii, la ce se folosesc, cum îi poți alege și cum se realizează montajul acestora. Totodată, vei descoperi propunerile noastre de amenajări cu bolțari.


Ce sunt bolțarii?

Bolțarii fac parte din categoria materialelor de construcție, având o formă paralelipipedică și camere de aer la interior. Ei se folosesc ca variante alternative la blocurile BCU sau cărămidă, în unele situații fiind chiar mai indicați.

Bolțarii au în compoziție ciment, pietriș, apă și zgură de furnal sau nisip și sunt modelați în matrițe, după care sunt presați cu ajutorul utilajului de vibropresare.

Având în vedere că materialele din care se fabrică bolțarii sunt de proveniență naturală, acest material de construcție nu prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor sau a mediului înconjurător, deci pot fi utilizați fără probleme în cadrul amenajărilor rezidențiale.


Ce se poate face din bolțari?

Bolțarii sunt de două tipuri:

  • Bolțari de zidărie – se folosesc pentru construirea magaziilor, grajdurilor, garajelor, fermelor, gardurilor și altor tipuri de anexe gospodărești, industriale (hale, depozite) sau agricole, atât la exterior, cât și la interior. Astfel de bolțari nu beneficiază de o termoizolare suficientă pentru construcția de locuințe, însă acest dezavantaj se poate corecta în urma aplicării polistirenului.
  • Bolțari de fundație – se utilizează pentru construcția de ziduri portante la pivnițe, clădiri agricole sau industriale, garaje, ateliere etc.

Chiar și în cadrul acestor două categorii, bolțarii pot fi diferiți: mai înguști sau mai lați, cu mai multe sau mai puține camere de aer. Un specialist te va ajuta să cumperi bolțarii potriviți pentru proiectele tale.


Avantajele utilizării bolțarilor în construcții

  • Modul de utilizare este foarte simplu;
  • Timpul de execuție este scăzut;
  • Raport cost-beneficii foarte bun;


Idei de amenajări cu bolțari

În cazul în care ai rămas cu un surplus de materiale de construcție, le poți folosi pentru amenajarea grădinii.
De asemenea, dacă ai nevoie de mai mulți bolțari pentru demararea proiectului tău de design exterior, aceștia sunt ieftini, nu dăunează mediului și pot fi cumpărați din orice magazin de construcții. Totodată, ei sunt rezistenți la vremea capricioasă și la mediul înconjurător, ceea ce îi face perfecți pentru a fi folosiți în rol decorativ.

 

 

Mobilier din bolțari

Dacă reciclezi bolțarii sau pur și simplu îți dorești o grădină urbană în care să te poți relaxa, construirea unor piese de mobilier din bolțari este o idee potrivită dacă îți plac proiectele de bricolaj.

O bancă din bolțari este ideală pentru a seta focusul în cadrul spațiului exterior al casei. În funcție de stilul sau dimensiunile curții tale, poți adapta și gândi mobilierul din bolțari, astfel încât să fie funcțional și bine integrat cu restul zonelor din grădină.

Dacă vrei un aspect mai relaxat sau ai suficient spațiu la dispoziție, poți construi un adevărat set format din canapea, fotolii și chiar o masă din bolțari. Completează mobilierul cu perne, pături și flori prin toate golurile de aer ce rămân la exterior.

 

 

Ghivece din bolțari și ronduri pentru grădină

Dacă ai rămas cu bolțari de la o construcție, îi poți folosi pe post de jardiniere! Ei se pot vopsi, astfel încât să se integreze foarte bine cu restul grădinii. Dacă dispui de o curte mică, optează pentru un aranjament din ghivece supraetajate, creat cu ajutorul bolțarilor.

O altă variantă este realizarea unui rond înălțat pentru grădina cu flori sau grădina de legume. Astfel, poți îngriji mai bine plantele, nu vei mai avea grija buruienilor, iar dăunătorii pot fi mai bine controlați și combătuți.

 

 

Gard din bolțari și ziduri

Poți construi din bolțari garduri de sine stătătoare, ziduri de delimitare a anumitor zone din grădină sau garduri din combinații de materiale, precum stâlpi din bolțari și pereți din lemn. La fiecare stâlp, pentru a înfrumuseța și a aduce culoare, poți lăsa ultimul bolțar cu golurile de aer în sus, pentru a planta flori.

 

Cum se realizează montajul bolțarilor?

Montajul bolțarilor se face ușor, la fel ca la montajul cărămizilor: bolțarii de zidărie cu țesere prin intercalarea rosturilor, iar bolțarii de fundație conform specificațiilor unui specialist, în funcție de dimensiunea lor și scopul utilizării. În cazul realizării zidurilor, etapele sunt următoarele:

Zidirea bolțarilor începe după realizarea tălpii fundației și a hidroizolației dintre fundație și zidărie. Se trasează direcția și poziția pereților, poziția golurilor de uși și/sau a altor goluri. Pentru zidire, se va folosi mortar de ciment, nisip și var. Mortarul se va aplica cu mistria atât în rosturile verticale, cât și în rosturile orizontale dintre bolțari, pentru a asigura legătura între blocuri.

Zidăria se realizează prin așternerea mortarului, nivelarea acestuia cu mistria, pozarea bolțarului și baterea ușoară a acestuia cu un ciocan de cauciuc sau lemn pentru alinierea cu ceilalți bolțari sau cu direcția stabilită a peretelui.

Bolțarul se montează cu fața perforată în jos. Prin batere, mortarul intră în goluri și fixează bolțarul pe poziție. Excesul de mortar se adună cu mistria. La fiecare rând, se va verifica alinierea bolțarilor atât în plan orizontal, cu ața pentru construcții, cât și în plan vertical, cu firul cu plumb.

La final, peretele se tencuiește cu mortar pentru tencuieli exterioare sau interioare, în funcție de poziția peretelui.

Din pasiune pentru proiectele de bricolaj, cu îndemânare și puțină creativitate, poți realiza obiecte frumoase și funcționale, cu aspect plăcut și interesant.