Amenajarea grădinii nu înseamnă doar însămânțarea gazonului și plantarea de flori, copaci sau arbori decorativi. La fel de multă atenție trebuie să acorzi și zonelor pavate din curte – aleile pietonale și de acces auto, locul de parcare, terasa pentru luarea mesei sau locul de grătar.

 

Desigur, vei amenaja toate aceste zone în funcție de bugetul disponibil și de dimensiunea curții tale, dar, indiferent de aceste aspecte, trebuie să știi care sunt cele mai materialele de care ai nevoie pentru realizarea zonelor pavate. Îți recomandăm să alegi pavele din beton vibropresat, care sunt rezistente în timp, accesibile ca preț și ușor de montat. 

 

Poți să apelezi la serviciile unor profesioniști pentru montajul pavelelor, dar, dacă vrei să te ocupi chiar tu de amenajarea acestor zone pavate, își prezentăm în continuare care sunt materialele de care vei avea nevoie pentru a realiza infrastructura aleilor sau teraselor pavate.

 

 

Cum pregătești infrastructura pentru pavarea aleilor

Pentru început, trebuie să pregătești zona în care vei amenaja pavajul. Acest lucru presupune săparea solului până la o adâncime de aproximativ 25-30 cm, asigurând o pantă de cel puțin 1,5% pentru scurgerea apei de ploaie, ca să nu băltească. Apoi, este momentul să așezi substratul, adică materialul peste care vei pune pavelele din beton. 

 

În privința materialului pentru stratul de suport, ai mai multe opțiuni:

 

  • Piatră spartă: poate fi folosită ca terasament pentru drumuri, având o granulație de 16-31 mm.
  • Pietrișul: are o granulație de 8-16 mm.
  • Nisip: are o granulație de 0-4 mm și poate fi folosit ca material de construcţie, dar și ca materie primă în industria sticlei sau porţelanului.
  • Balast: are o granulație până în 63 mm și este un amestec de nisip cu pietriș, ideal pentru terasamente, umplutură și ca agregat pentru betoane. Poți aplica balastul în unul sau mai multe straturi, iar grosimea stratului variază între 15-40 centimetri. Ideal ar fi să aplici balast în straturi de câte 15 centimetri, ca să poată fi compactate cât mai bine, asigurând astfel stabilitatea pavelelor.
  • Balast stabilizat: este un tip de beton cu un procent minim de ciment, fiind o soluție foarte bună ca strat suport pentru alei, trotuare sau drumuri și platforme rutiere. Balastul stabilizat necesită o compactare minimă, spre diferenta de balastul obișnuit.

 

Experții noștri îți recomandă să folosești ca substrat un pat de pietriș și apoi nisip, într-un strat de aproximativ 20 cm. Trebuie doar să compactezi pietrișul, apoi să nivelezi nisipul, ca să obții un strat de suport cât mai stabil.

 

Înainte de montarea pavelelor, trebuie să te ocupi de borduri, care se fixează pe un pat de beton. Dacă nu vrei să folosești borduri, atunci ai grijă ca pavelele de pe marginile aleii sau terasei să fie fixate în stratul de beton, ca să nu se deplaseze. După ce ai terminat de montat toate pavelele, trebuie să mai compactezi o dată pavajul, iar apoi să treci la ultima etapă: rostuirea, prin aplicarea unui strat de nisip în spațiile dintre pavele, până când acestea vor fi umplute.

 

Acestea sunt regulile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să-ți amenajezi singur pavajele din curte. Ține cont de recomandările specialiștilor noștri și folosește doar materiale de calitate, inclusiv pentru infrastructură, ca să ai garanția unui lucru bine făcut!