O curte „fericită” iarna este o curte pavată! De ce?

23.10.2020  |  7 min
curte pavata iarna

Când iarna se apropie cu pași repezi, te gândești probabil cum s-o întâmpini cât mai bine pregătit, din toate punctele de vedere. Curtea are nevoie de mai multă atenție din partea ta în această perioadă, pentru că unele plante trebuie să fie protejate de frig. Mai este însă un aspect de care ar fi bine să ții cont: pavajul!

O curte pavată înainte de iarnă îți oferă avantaje greu de ignorat. Pavajul are un aspect curat, îngrijit şi te scapă de problema noroiului şi bălţilor care se pot forma în curte de fiecare dată când plouă. Din punct de vedere estetic, o curte betonată sau pavată compensează cu succes lipsa vegetaţiei, prin geometria şi cromatica deosebită a pavajului. 

Dacă te-ai decis deja că e bine să ai o curte pavată înainte de iarnă, trebuie să știi care sunt cele mai potrivite materiale pe care să le folosești. În acest fel, vei putea trece cu bine de anotimpul rece şi te vei bucura de spaţiul casei tale, fără să ai probleme. Îți prezentăm în continuare materialele pe care le poți alege pentru pavarea curții tale, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie.

 

Betonul simplu: Risc de deteriorare ireparabilă în timp

Betonul simplu a fost până de curând materialul cel mai folosit la realizarea pavajelor. Poate fi utilizat pentru pavarea aleilor pietonale, a căilor de acces și a teraselor, fiind un material foarte ieftin și ușor de obținut, deoarece conține doar apă, ciment şi agregate. Din această cauză însă, betonul simplu este de proastă calitate și nu reprezintă o investiție bună pe termen lung.

Betonul nu rezistă la eforturi de întindere, se contractă și se dilată în timp şi sub acţiunea variaţiilor de temperatură și astfel apar fisuri. În timp, pavajul din beton va fi complet măcinat și distrus sub acțiunea factorilor de mediu. 

De ce se macină betonul? Sunt mai multe cauze. Crăpăturile pot să apară inclusiv din cauza tasărilor diferite ale solului de sub suprafaţa betonată. Repararea betonului măcinat este o procedură foarte dificilă: trebuie turnat un nou strat de beton, iar zona reparată va putea fi folosită din nou abia după 4-5 zile.

 

Betonul amprentat:  Risc de măcinare la îngheţ-dezgheţ

Betonul amprentat este un beton normal, la care suprafaţa „vizibilă” este tratată cu aditivi, coloranţi, răşini şi/sau lac pentru beton amprentat. Această procedură îi conferă un aspect care imită diferite tipuri de suprafeţe, cum sunt pavelele din beton, piatra naturală sau alte tipuri de pavaj.

Trebuie să știi însă că această tehnologie provine din ţări mediteraneene (Spania, Italia), unde nu există o preocupare deosebită pentru rezistenţa materialului la ciclurile de îngheţ-dezgheţ. Deși suprafaţa este etanşă, pot să apară mici fisuri, care apoi să ducă la exfolierea suprafeţei, fenomen care poate măcina parţial sau total zona expusă la îngheţ-dezgheţ. 

Totodată, această suprafaţă etanşă se va transforma iarna într-un adevărat patinoar, pentru că apa care provine din precipitaţii nu se poate scurge suficient de repede prin rosturile betonului. Durata de garanţie a betonului amprentat este mică, de numai 3-4 ani, iar investiţiile care trebuie făcute în timp pentru numeroasele reparaţii necesare ajung chiar și la 100 lei/mp. Din acest motiv, nu este o decizie prea bună să pavezi o curte cu beton amprentat.

 

Piatra naturală: Preţ mare pentru amenajare şi reparaţii, risc de alunecare

Piatra este primul material utilizat pentru pavarea curţilor, fiind utilizată încă din vremea Egiptului Antic. Acest material se poate monta în formă brută sau prelucrată, însă producerea şi montajul sunt foarte complicate. Din cauza formelor sale neregulate, montaj durează mult timp, iar costurile totale ale unui pavaj din piatră naturală ajung astfel să fie foarte ridicate. 

O problema în cazul pietrei naturale cu formă neregulată o reprezintă suportul – care trebuie să fie din beton – şi rosturile, care nu au o lăţime constantă şi trebuie rostuite cu beton. În plus, ele se macină în special sub influenţa schimbărilor de temperatură specifice sezonului de iarnă. Efectul de „lustruire” care apare în timp va forma o suprafaţă alunecoasă, iar lucrările necesare pentru a-i reda textura inițială sunt anevoioase şi costisitoare, putând ajunge de la 120 Ron/mp până la 350 Ron/mp.

 

Pavele vibropresate: NU necesită întreţinere. Cel mai înalt grad de rezistenţă

Din punct de vedere al raportului calitate-preţ, atât specialiştii cât şi clienţii preferă pavelele din beton vibropresat. Acest material are un aspect estetic deosebit, se întreține foarte ușor, rezistă bine la îngheț și previne formarea poleiului. 

Datorită procesului de fabricaţie care presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul vibropresei hidraulice, proces total automatizat, pavelele vibropresate sunt soluţia ideală pentru amenajarea exterioară a spaţiilor. Ele pot fi folosite pentru pavarea teraselor, aleilor, trotuarelor, platformelor, parcărilor şi chiar străzilor. 

Pavelele din beton vibropresat previn formarea poleiului, datorită conţinutului minim de apă din compoziția lor. Betonul este turnat în matriţe din oţel, iar acţiunea hidraulică a presei vibratoare comprimă betonul şi elimină astfel apa în exces. 

Totodată, pavelele vibropresate sunt disponibile într-o gamă variată de forme, culori și texturi, astfel încât poți alege pavele cu suprafața netedă, neregulată, „spălată” sau antichizată. Paleta coloristică poate fi monocoloră, colormix (amestecuri de culori) sau degradeuri. 

Un alt avantaj foarte important al acestui material îl reprezintă ușurința cu care poate fi reparat pavajul. Pavele sunt prefabricate de mici dimensiuni și, în cazul unor deformării la nivelul infrastructurii, pavelele pot fi uşor scoase şi montate înapoi, fără a există riscul diferenţelor de aspect și fără costuri suplimentare pentru reparații. 

Pavelele vibropresate nu au nevoie de întreţinere pe timp de iarnă și își vor păstra în timp aspectul inițial, fără să fie nevoie de lucrări speciale. Dacă apar totuşi pete de ulei, de rugină sau de la diferite materiale de construcţie (var, ciment etc.), acestea pot fi îndepărtate cu diferite soluţii de curățare sau pot fi schimbate numai pavelele afectate.

În plus, poți folosi pavele din beton și pentru construirea altor elemente decorative necesare într-o curte: jardiniere, focare, zonă de grătar, ziduri decorative sau palisade.

În concluzie, dacă îți dorești un pavaj rezistent, ușor de montat și de întreținut și care să-și păstreze cât mai mult timp aspectul estetic deosebit, îți recomandăm să alegi o curte pavată iarna cu pavele din beton vibropresat. Acest material este foarte ușor de integrat în orice stil de amenajare exterioară și îți garantează totodată cel mai bun raport calitate-preț. Caută în oferta noastră modele de pavaje premium și nu ezita să apelezi la specialiștii noștri, pentru orice întrebări sau recomandări.