O curte pavată înainte de sezonul rece prezintă o serie de avantaje greu de ignorat. Pavajul asigură un aspect curat, poate reduce riscul de polei şi ne scapă de noroi şi bălţi, iar din punct de vedere estetic compensează cu succes lipsa vegetaţiei prin propria lui geometrie şi cromatică. Odată decisi să ne pavăm curtea, ne gândim ce materiale să folosim astfel încât să trecem prin iarnă cu brio şi să ne bucurăm de spaţiul casei noastre fără probleme. Ne dorim ca banii investiţi să îşi merite valoarea şi spaţiul să fie în acelaşi timp estetic. Din punct de vedere al raportului calitate preţ, atât specialiştii cât şi clienţii optează pentru pavelele vibropresate, datorită aspectului curat al acestora, a lipsei necesităţii de întreţinere şi a riscului extrem de scăzut de îngheţ şi alunecare. Ce trebuie să ştim despre fiecare tip de material de pavare înainte să luăm o decizie?

Betonul simplu: Risc de deteriorare ireparabilă în timp

Betonul simplu a fost până de curând materialul cel mai folosit la realizarea amenajărilor exterioare, a cailor de acces, teraselor sau aleilor. Datorită compoziţiei simple şi comune: apă, ciment şi agregate, betonul a fost considerat soluţia cea mai accesibilă pentru acest tip de amenajări. Însă, timpul a dovedit că betonul simplu nu reprezintă decât o soluţie pe termen scurt. Fiind un material care nu rezistă la eforturi de întindere, proprietatea betonului de a se contracta/dilata în timp şi sub acţiunea variaţiilor de temperatură duce la apariţia fisurilor, iar în timp la distrugerea aproape completă sub influenţa factorilor de mediu. Crăpăturile apar aleatoriu, putând fi cauzate şi de tasările diferite ale solului de sub suprafaţa betonată. Repartiile sunt destul de dificile şi redarea în circulaţie a zonei reparate se poate face după aproximativ 4-5 zile.

Betonul amprentat:  Risc de măcinare la îngheţ-dezgheţ

Este un beton normal, la care suprafaţa “vizibilă” este tratată cu aditivi, coloranţi, răşini şi/sau lacuri acrilice pentru a-i conferi un aspect care să imite diferite tipuri de suprafeţe, precum pavelele clasice, piatra naturală sau alte tipuri de suprafeţe, cu limitările de rigoare. Din păcate, fiind o tehnologie provenită în special din ţări mediteraneene (Spania, Italia) unde preocuparea pentru rezistenţă la îngheţ-dezgheţ este precară sau inexistentă, înainte de alegerea unei astfel de soluţii este foarte importantă o informare corectă. Cu toate că suprafaţa este etanşă (chiar dacă este întreţinută corespunzător şi periodic), defecţiunile pot apărea, exfolierea suprafeţei poate porni dintr-o mică fisură şi poate macina parţial sau total suprafaţa expusă  la îngheţ-dezgheţ. Tot această suprafaţă etanşă, nedrenanta, vă poate oferi surpriza unui patinoar nedorit în curte în momentul în care temperatura la sol este scăzută, iar apa din precipitaţii nu are posibilitatea să se scurgă suficient de repede prin rosturile suprafeţei. Durata de garanţie a betonului amprentat este mică, 3-4 ani, iar investiţiile ce trebuie făcute în timp pentru reparaţii ajung să atingă 100 lei/mp.

Piatra naturală: Preţ mare pentru amenajare şi reparaţii, risc de alunecare

Este primul material utilizat la pavarea curţilor, încă de pe vremea Egiptului Antic. Aceasta se poate monta în formă brută sau prelucrată, însă producerea şi instalarea sa, indiferent de formă, este consumatoare foarte mare de manoperă. În plus, datorită neregularităţii formelor,  timpul de instalare este foarte lung, costurile totale de realizare a unui astfel de pavaj în curte fiind foarte ridicate. O problema foarte mare în cazul pietrei naturale de formă neregulată o reprezintă suportul – care trebuie realizat din beton – şi rosturile, care nu au o lăţime constantă şi trebuie rostuite cu beton. În plus, acestea se macină în timp, în special sub influenţa schimbărilor de temperatură specifice sezonului de iarnă. În plus, efectul de “lustruire” în timp al pietrei naturale duce la o suprafaţă alunecoasă, iar redarea rugozităţii necesită o serie de lucrări anevoioase şi costisitoare ce se încadrează între  120 Ron/mp şi  350 Ron/mp.

Pavele vibropresate: NU necesită întreţinere. Cel mai înalt grad de rezistenţă

Datorită procesului de fabricaţie ce presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul vibropresei hidraulice, proces total automatizat pavelele vibropresate s-au dovedit a fi soluţia ideală pentru amenajarea exterioară a spaţiilor (terase, alei, trotuare, platforme, parcări şi chiar străzi). Un avantaj principal împotriva îngheţului este betonul folosit, preparat cu un conţinut  minim de apă pentru a îndeplini cele mai bune caracteristici de rezistenţă. Acesta este turnat în matriţe din oţel, iar acţiunea hidraulică a presei vibratoare coboară, comprimând betonul şi eliminând orice apă în exces. Pavelele vibropresate prezintă o largă varietate la nivelul suprafeţei, această putând fi netedă, neregulată, “spălată” sau antichizată, iar paleta coloristică poate fi monocoloră, colormix (amestecuri de culori) sau degrade-uri. Alcătuirea aparent poroase a acestor suprafeţe reduce semnificativ riscul de alunecare şi asigură condiţii foarte bune de aderenţă, posibilitatea formării poleiului pe timp de iarnă fiind evitată.   Fiind vorba de prefabricate de mici dimensiuni, suprafaţa pavată se comportă ca o suprafaţă elastică. Mai exact, în cazul unor deformaţii majore ale infrastructurii, pavelele pot fi uşor scoase şi montate înapoi aceleaşi pavele, fără a există riscul diferenţelor de aspect. Pavelele vibropresate  nu au nevoie de întreţinere pe timp de iarnă sau orice fel de întreţinere ulterioară pentru a-şi păstra aspectul . Dacă apar totuşi accidente – pete de ulei, rugină sau diferite materiale de construcţie (var, ciment, etc.), acestea pot fi îndepărtate în funcţie de natura lor cu diferite soluţii sau pot fi schimbate numai pavelele afectate.