Pavele vibropresate sau beton amprentat: Ce alegi?

21.07.2011  |  6 min
pavele vibropresate vs beton amprentat

La lucrările de montaj spații exterioare apare frecvent problema alegerii celui mai bun material pentru curți, alei, pasaje de trecere, terase rezidențiale sau alte zone pietonale. Specialiștii recomandă beton amprentat sau pavele, în funcție de mai multe criterii care vor fi detaliate în continuare.

Pentru beton amprentant păreri sunt și pro și contra, la fel și în cazul diferitelor modele de pavaje. Ce este mai important? Aspectul vizual inițial sau durabilitatea și ușurința în întreținere? Pot fi asigurate ambele criterii? Iată care sunt condițiile pentru alegerea celor mai bune variante de beton amprentat sau pavaj.

Pavele din beton vibropresat

Sunt disponibile diverse modele de pavele amprentate pe beton, care sunt realizate prin compactarea betonului în urma proceselor de îndesare şi vibrare cu ajutorul unor linii tehnologice automatizate.

Prin compactarea betonului se obțin pavele cu o rezistență mai mare, datorită densității superioare. Din acest motiv se utilizează pavele vibropresate pentru pavarea unor zone industriale cu trafic greu, spații publice din ansambluri rezidențiale, alei din parcuri, piețe și zone pietonale urbane.

Pavelele vibropresate sunt disponibile într-o gamă largă de culori și modele, de aceea sunt apreciate ca fiind printre cele mai aspectuoase și elegante materiale pentru amenajări exterioare.

Avantaje

Pavelele vibropresate au avantaje semnificative față de betonul amprentat:

  • sunt de 3 ori mai puternice decât betonul turnat, deci rezistă mai bine la condiții meteorologice dificile și la sarcini grele;
  • asigură deplasarea fără pericol de alunecare în condiții de umezeală, de aceea reprezintă o soluție optimă pentru diverse zone cu fântâni de grădină, perdele de apă sau piscine;
  • sunt mai ușor de reparat și de modificat, pentru că piesele pot fi scoase bucată cu bucată;
  • prezintă rezistență superioară la ciclurile îngheț-dezgheț, pentru că nu absorb umezeala;
  • sunt disponibile într-o gamă variată de culori, modele și texturi cu rol estetic superior;
  • se pot utiliza și pentru alte produse de grădină precum gardurile, ziduri decorative, palisade, trepte sau chiar jardiniere.

Dezavantaje

  • În alegerea dintre beton amprentat sau pavele trebuie să fie luate în seamă și dezavantajele utilizării de pavele:
  • riscul apariției de buruieni care pot crește între pavele dacă nu se foloseste mortar pentru rosturi;
  • posibilitatea de deplasare după o perioadă de utilizare, necesitand umplerea cu nisip a rosturilor dintre pavele.

 

Beton amprentat

Betonul amprentat reprezintă o metodă bazată pe tehnologii moderne pentru pavaje exterioare sau interioare şi constă în imprimarea (sau ștanțarea, “ștampilarea”) stratului crud de beton cu ajutorul unor matriţe ce redau cu fidelitate diverse texturi de pavaje din piatră, cărămidă, gresie, piatră naturală sau lemn.

Culoarea materialului este adesea amestecată cu betonul in betoniera, iar betonul amprentat are în compoziţie fibre elastice pentru protectie împotriva fisurilor majore şi aditivi pentru mărirea rezistenţei la îngheț sau caniculă.

Avantaje

În evaluarea beton amprentat vs pavele, sunt câteva avantaje importante ale utilizării de beton amprentat:

  • există o gamă mai variată de culori și modele, datorită procesului tehnologic utilizat;
  • este mai ieftin decat pavelele pentru pavaj beton amprentat;
  • este tratat împotriva condițiilor meteorologice extreme și a substanțelor chimice utilizate pentru curățarea și deszăpezirea spațiilor exterioare.

Dezavantaje

Sunt și păreri despre beton amprentat care subliniază punctele slabe ale acestui material:

  • există risc de crăpare în cazul utilizării de beton amprentat, iar reparațiile sunt dificile, pentru că necesită spargerea betonului cu picamerul;
  • sunt predispuse la absorbția umezelii, ceea ce nu le face foarte rezistente la cicluri îngheț – dezgheț, chiar și după tratare și sigilare;
  • pot să apară variații de culoare și de consistență atunci când sunt folosite mai multe betoniere la aceeași lucrare;
  • necesită operațiuni de sigilare la fiecare 2-3 ani;
  • tinde să devină alunecos cand este umed.

 

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi materialele de pavaj?

Alegerea materialului potrivit pentru pavarea grădinii este foarte importantă, de aceea trebuie să fie luate în considerare anumite criterii atunci când se decide între beton amprentat sau pavele:

Durabilitate

Realizarea unui pavaj de beton amprentat sau pavele trebuie să fie durabil, pentru că se dorește utilizarea lui pentru o perioadă de timp îndelungată, în condiții optime de siguranță, confort și valoare estetică.

Trebuie să se aibă în vedere specificul suprafețelor care urmează să fie pavate, pentru alegerea celor mai durabile soluții, care să justifice investiția în respectivele amenajări exterioare, atât ca bani, cât și ca timp de utilizare.

Întreținere

Un alt criteriu important în alegerea de beton amprentat sau pavele îl reprezintă ușurința în întreținere. Trebuie stabilit de la început care este scopul principal al proiectului și ce destinație are: amenajări industriale, rezidențiale sau edilitare.

În funcție de caracteristicile de utilizare, volumul de trafic, designul clădirii și integrarea cromatică în ansamblul arhitectonic se vor decide cele mai bune combinații de materiale și texturi.

Buget

Sumele disponibile pentru un proiect de pavaj cu beton amprentat sau pavele, sunt importante în alegerea materialelor ce urmează să fie utilizate. De aceea, stabilirea bugetului alocat acestor activități trebuie realizat încă de la început, pentru ca deciziile ulterioare să fie în concordanță cu banii care pot fi efectiv cheltuiți.

Trebuie să se ia în calcul și posibilitatea apariției unor cheltuieli suplimentare neprevăzute pentru nivelarea terenului, comenzi de accesorii sau operațiuni de întreținere. De aceea, este indicat să fie calculată o rezervă de 10% atunci când se stabilește bugetul întregului proiect.

Stil de amenajare

Alegerea de beton amprentat sau pavele trebuie să țină seama de stilul de amenajare al casei și al grădinii, ca să se integreze în mod armonios cu acestea. Dacă este vorba despre o clădire publică este necesar ca pavajul să fie adecvat funcționalității ei, iar pentru o terasă sau o piață din mijlocul orașului, de asemenea, trebuie stabilite detalii decorative potrivite cu decorul de ansamblu.

Recomandările unor peisagiști și specialiști în amenajări edilitare sunt utile și merită luate în seamă pentru decizii corecte și proiecte de pavare reușite.

Aspectul spațiilor din jurul nostru este foarte important pentru confortul oamenilor și pentru starea lor de bine. Acest criteriu trebuie completat de durabilitate și nivel de cost atunci când se decide între beton amprentat sau pavele, ca materiale pentru amenajări exterioare.