Amenajarea unei grădini în pantă: 7 idei și sfaturi pentru curtea ta

25.02.2021  |  7 min

Grădina poate fi un spaţiu ideal de relaxare pentru amenajări rezidențiale, dacă este creată inteligent – atât funcţional, cât şi estetic. Însă, atunci când vorbim de amenajare pentru o grădină în pantă, acest lucru poate reprezenta o adevărată provocare. În articolul de mai jos vă prezentăm câteva soluţii practice prin care vă puteţi transforma grădina în pantă într-un spaţiu plin de dinamism, diversitate şi culoare!

Importanța terasării terenului în amenajarea unei grădini în pantă

Primul pas în amenajarea unei grădini în pantă este terasarea terenului în pantă, procedeu ce constă în realizarea unui sistem de terase pe terenurile înclinate. Metoda este folosită încă din antichitate pentru prevenirea alunecărilor de teren, fixarea terenului în pantă şi valorificarea maximă a potenţialului de utilizare.

Prin terasare, veţi obţine o grădină amenajată pe niveluri, în care puteţi cuprinde cam tot ce vă doriţi, de la terasă pentru relaxare, spaţii decorative cu flori, pomi fructiferi şi chiar o grădină cu legume la baza pantei – combinaţiile sunt nenumărate!

Terasarea se realizează prin săpare, începând de la nivelul superior. Suprafaţa fiecărei terase poate fi stabilită de voi, în funcţie de destinaţia pe care vreţi s-o atribuiţi spaţiului. 

Atenţie însă, cu cât se crează mai multe niveluri, cu atât mai înguste vor fi terasele, existând astfel riscul de a nu se putea construi o zonă confortabilă pe vreuna dintre ele! 

Pentru o lucrare bine realizată, se recomandă să păstraţi înălţimea maximă a pereţilor pantei la aproximativ 60 cm. Dacă totuşi îi construiţi mai înalţi, asiguraţi-vă că peretele de sprijin se înclină înapoi pe sol, deoarece pereţii de susţinere preiau din greutatea solului şi a apei de ploaie.

Pentru amenajarea pereţilor de suport, blochetii din beton vibropresat sunt soluţia ideală, datorită rezistenţei în timp şi a uşurinţei cu care se montează. Aceștia se pot de asemenea integra și în grădinile cu suprafețe plane, pentru a crea efectul de terasă.

Idei pentru amenajarea unei curți în pantă

Prin terasarea terenului, grădinile în pantă oferă numeroase posibilităţi de amenajare. Astfel, puteţi include în designul dorit elemente variate, care vor crea un spaţiu diversificat, personalizat şi inedit! Mai jos vă oferim câteva idei de amenajare pentru o grădină în pantă:

1. Folosiţi jardinierele din beton vibropresat

 Acestea pot fi aşezate la marginea fiecărui nivel al pantei terasate. Decorate cu flori de sezon, dau o impresie extrem de plăcută vizual.

2. Amenajaţi pe unul dintre niveluri o terasă pavată

Asiguraţi-vă că terasa este suficient de lată pentru a putea susţine activităţi de relaxare, cum ar fi o cină în grădină, fără riscul de a cădea de pe margine. Acestea pot fi pavate cu dale speciale pentru terase, care să ofere senzaţia unui spaţiu confortabil şi estetic. 

3. Includeţi trepte în amenajare

Acestea ar trebui să fie uşor de urcat şi de preferat să fie joase şi late, întrucât cele înguste măresc tempo-ul de urcare în mod inutil. Vă recomandăm trepte pentru teren în pantă din beton vibropresat, pentru aspectul lor plăcut și rezistenţa la trafic.

4. Creaţi o mini cascadă în grădină

Este unul din cele mai interesante moduri prin care puteţi utiliza potenţialul unui spaţiu terasat. Perdeaua de apă va crea o atmosfera liniştită şi relaxantă şi va completa frumos amenajarea. Aceasta poate fi construită cu pietre de râu, pentru a-i da un aspect natural, autentic.

5. Plantaţi vegetaţie

Optaţi pentru specii care se pretează pentru grădinile în pantă , precum plante de înălţime medie, tufe, arbuşti ornamentali veşnic verzi (ex. conifere, iarbă albastră, iederă, ilex sau tuia), plante ierboase târâtoare sau curgătoare. Zonele cu vegetaţie pot fi delimitate cu ziduri ornamentale de înălţime mică, numite palisade.

Un teren în pantă poate deveni o grădină originală nu doar prin terasare, ci și prin dezvoltarea pe verticală a vegetatiei, așa că alegeți plante cățărătoare, flori urcătoare și liane decorative.

6. Construiți un mic zid cu rol de băncuță

În zona de intrare într-o curte în pantă se poate construi un mic zid de sprijin, care ajută la terasare și are dublu rol: de consolidare a terasamentului și de realizare a unei zone de ședere sau relaxare.

Zidurile de sprijin ale terasamentelor pot fi realizate din cărămidă, beton turnat, piatră naturală, bolțari din beton sau gabioane umplute cu piatră. Sunt produse pentru grădină ce reprezintă soluții practice pentru băncuțe montate pe alei în pante. Aici poți să stai alături de prieteni, la o conversație plăcută și un ceai în aer liber.

7. Amenajați o mini piscină

În cazul unei case mici cu grădină în pantă se recomandă amenajarea unei piscine din panouri de oțel ondulat, cu structură autoportantă, pe care s-o instalați așa cum doriți în funcție de designul dorit: îngropată pe toate laturile, parțial îngropată sau în întregime deasupra solului. Această soluție este perfect adaptată la terenurile în pantă și în trepte.

Optați pentru pavele și dale premium, care au rezistență sporită, finisaje de calitate, cromatică deosebită și forme interesante.

Sfaturi utile în amenajarea unei grădini în pantă

Nevoia de terasamente pentru grădini reprezintă nu doar un dezavantaj, ci și o oportunitate pentru amenajări peisagistice spectaculoase.

Dacă începeți o amenajare de grădină cu teren în pantă care conține în mod natural și un mic izvor sau o zonă de colectare a apei pluviale, păstrați-le așa cum sunt și doar fixați-le cu piatră de râu și plante iubitoare de umiditate, fără să mai investiți în pompe de recirculare a apei sau în amenajarea unui iaz colector.

Astfel, obțineți o zonă frumoasă și nu mai este nevoie de  lucrări ulterioare de întreținere. Utilizați produse auxiliare și elemente decorative originale, realizați un proiect interesant de amenajare de curte în pantă sau amenajare grădină în pantă.

Studiați cu atenție caracteristicile terenului și creați o grădină așa cum vă place, folosind în favoarea dumneavoastră faptul că aveți o curte în pantă. Transformați diferențele de nivel în terasamente pentru grădini spectaculoase și combinați în mod curajos elemente naturale precum piatră, apă, vegetație, cu obiecte și materiale decorative cum sunt betonul, fierul forjat sau lemnul.

Dacă doriţi să includeți în amenajarea propriei grădinii unul sau mai multe dintre produsele menționate, consultați oferta Elis Pavaje – liderul pieței pavajelor din România: www.elis.ro