Grădina poate fi un spaţiu ideal de relaxare pentru întreaga familie, dacă este amenajată inteligent – atât funcţional, cât şi estetic. Când vorbim de o grădină în pantă însă, acest lucru poate reprezenta o adevărată provocare. În articolul de mai jos vă prezentăm câteva soluţii practice prin care vă puteţi transforma grădina în pantă într-un spaţiu plin de dinamism, diversitate şi culoare!

Terasarea terenului

Primul pas în amenajarea unei grădini în pantă este terasarea terenului, procedeu ce constă în realizarea unui sistem de terase pe terenurile înclinate. Metoda este folosită încă din antichitate pentru prevenirea alunecărilor de teren şi valorificarea maximă a potenţialului de utilizare.

Prin terasare, veţi obţine o grădină amenajată pe nivele, în care puteţi cuprinde cam tot ce vă doriţi, de la terasă pentru relaxare, spaţii decorative cu flori, pomi fructiferi şi chiar o grădină cu legume la baza pantei – combinaţiile sunt nenumărate!

Terasarea se realizează prin săpare, începând de la nivelul superior.  Suprafaţa fiecărei terase poate fi stabilită de voi, în funcţie de destinaţia pe care vreţi s-o atribuiţi spaţiului. Atenţie însă, cu cât se crează mai multe nivele, cu atât mai înguste vor fi terasele, existând astfel riscul de a nu se putea construi o zona confortabilă pe vreuna dintre ele. Pentru o lucrare bine realizată, se recomandă să păstraţi înălţimea maximă a pereţilor pantei la aproximativ 60 cm.  Dacă totuşi îi construiţi mai înalţi, asiguraţi-vă că peretele de sprijin se înclină înapoi pe sol, deoarece pereţii de susţinere preiau din greutatea solului şi a apei de ploaie.

Pentru amenajarea pereţilor de suport, blochetii din beton vibropresat sunt soluţia ideală, datorită rezistenţei în timp şi a uşurinţei cu care se montează. Aceștia se pot de asemenea integra și în grădinile cu suprafețe plane, pentru a crea efectul de terasă.

Designul gradinii

Prin terasarea terenului, grădinile în pantă oferă numeroase posibilităţi de amenajare. Astfel, puteţi include în designul dorit elemente variate, care vor crea un spaţiu diversificat, personalizat  şi inedit! Mai jos vă oferim câteva idei:

1. Folosiţi jardinierele din beton vibropresat. Acestea pot fi aşezate la marginea fiecărui nivel al pantei terasate. Decorate cu flori de sezon, dau o impresie extrem de plăcută vizual.

2. Amenajaţi pe unul dintre nivele o terasă pavatăAsiguraţi-vă că terasa este suficient de lată pentru a putea susţine activităţi de relaxare, cum ar fi o cină în grădină, fără riscul de a cădea de pe margine. Acestea pot fi pavate cu dale speciale pentru terase, care să ofere senzaţia unui spaţiu confortabil şi estetic. Dalele Silva cu aspect lemnos pot fi o opţiune potrivită pentru acest tip de spaţii.

3. Includeţi trepte in amenajare. Acestea ar trebui să fie uşor de urcat şi de preferat să fie joase şi late, întrucât cele înguste măresc tempo-ul de urcare în mod nenecesar. Vă recomandăm treptele din beton vibropresat, pentru aspectul lor plăcut și rezistenţa la trafic.

4. Creaţi o mini-cascadă în grădină Este unul din cele mai interesante moduri prin care puteţi utiliza potenţialul unui spaţiu terasat. Perdeaua de apă va crea o atmosfera liniştită şi relaxantă şi va completa frumos amenajarea. Aceasta poate fi construită cu pietre de râu, pentru a-i da un aspect natural, autentic.

5. Plantaţi vegetaţie. Optaţi pentru specii care se pretează pentru grădinile în pantă , precum plante de înălţime medie, tufe, arbuşti ornamentali veşnic verzi (ex. conifere, iarbă albastră, iederă, ilex sau tuia), plante ierboase târâtoare sau curgătoare. Zonele cu vegetaţie pot fi delimitate cu ziduri ornamentale de înălţime mică, numite palisade.

Dacă doriţi să includeți în amenajarea propriei grădinii unul sau mai multe dintre produsele menționate, consultați oferta producatorului Elis Pavaje – liderul pieței pavajelor din România: www.elis.ro