Arh. Dragos Isacescu despre Stilul de amenajare Iberic

09.07.2019  |  3 min

Plin de culoare, farmec rustic și un amestec minunat de stiluri vechi și noi, designul spaniol reprezintă o adevărată inspirație atât pentru arhitecți, cât și pentru proprietari. De la mozaicuri frumoase și strălucitoare, în culori contrastante, la tonuri de pământ și lemn întunecat, este ușor să-ți amenajezi astfel curtea. Îți trebuie câteva elemente simple și o paletă de culori îndrăzneață.

Există oameni care au călătorit și care doresc să aducă acasă o parte din experiența culturală dobândită în locurile care i-au impresionat. Astfel, mulți își doresc să aducă în amenajările lor elemente din zona mediteraneană. Fie că este vorba despre case de vacanță, de case permanente, sau doar de un colț dintr-o grădină, stilul iberic este foarte plăcut și ușor de implementat.

Este un stil permisiv, fără o geometrie foarte elaborată. Coloritul pavajelor este agreabil și se îmbină ușor cu arhitectura clasică, dar și cu cea contemporană.

Personal am folosit acest stil la mai multe amenajări în legătură directă cu zona de piscină. În primul rând deoarece coloritul pavelelor și materialele folosite (de exemplu plăci ceramice) au rol practic.

Coloritul de terracotta reflectă cel mai bine căldura și lumina. Cu o culoare mai întunecată, suprafața de pavaj însorită s-ar fi încălzit mult mai tare. Iar dacă nuanțele pavajului ar fi mai deschise, suprafețele exterioare ar fi orbitoare (mai ales în cazul albului, la care efectul de oglindă este foarte puternic).

Formele din acest stil se pretează foarte bine la contururi curbe, dantelate, combinate cu diverse elemente decorative: ghivece cu flori, obiecte ceramice, suprafețe de pietriș de diverse culori.

Faptul ca terracotta este culoarea de bază nu înseamnă ca nu pot exista variații de la aceasta. Nuanțele de bej sau maro sunt destul de des întâlnite și se pot realiza diverse combinații de culori.

De exemplu, se folosesc pavele de o culoare și borduri sau palisade de altă culoare, ca să se completeze reciproc. Coloritul da viață acestor amenajări, iar în stilul iberic găsim un anumit spirit de libertate și mai ales simțim multă bucurie de viață.

Eu recomand acest stil pentru zonele de relaxare, cu atmosferă intimă. Nu sugerez folosirea pavelelor și accesoriilor în stil iberic pentru suprafețe mari, în spații publice. Din punctul meu de vedere, o curte mică sau medie este ideală pentru un asemenea stil, dacă se dorește un spațiu intim, pentru familie sau grupuri restrânse.

Liniile curbe sau drepte pot fi realizate folosind pavele de dimensiuni mici, de 10×20, 20x20cm sau 10x10cm sau din forme conice. Combinația dintre suprafețele pavate, vegetația predominant sălbatică și obiectele decorative precum jardiniere, focare, garduri, caracteristice acestui stil, formează un spațiu destul de personal

Desigur că nu trebuie să lipsească nici obiectele practice, cum ar fi băncile sau mobilierul de grădină, care de obicei este din fier forjat.

În concluzie, stilul iberic este potrivit pentru spații intime, cu o vegetație mediteraneană, un spațiu colorat, care să fie amenajat în strânsă legătură cu personalitatea beneficiarului.