Tema de design exterior a anului 2024: retreat la tine acasă. 6 tendințe de design exterior care definesc noul an

11.01.2024  |  7 min

Am analizat noutățile și aparițiile din domeniul amenajărilor exterioare și am selectat 6 tendințe care merită atenția ta. În selecția noastră criteriile au fost simplitatea, funcționalitatea, versatilitatea și ușurința de realizare a proiectului pentru a obține un impact mare. Sunt soluții simple, practice care schimbă modul în care îți petreci timpul liber acasă într-o adevărată experiență de retreat pe care o poți împărtăși cu familia și prietenii.

  1. Stare de bine la tine în curte

În design se acordă tot mai multă atenție creării unor spații care să inspire relaxare exact cum ți-ai oferi timp într-un centru wellness. În ultimii ani, am asistat la răspândirea mindfulnessului, o practică ce pune accent pe a încetini ritmul vieții câteodată, a trăi în prezent, ancorați în micile gesturi și obiceiuri zilnice care aduc în minte și în corp o stare de calm și liniște. Beneficiile petrecerii timpului în aer liber sunt foarte cunoscute iar printre cei care locuiesc la curte au devenit parte integrantă a unui stil de viață sănătos. Cei care doresc să combine aceste beneficii cu ritualurile lor zilnice de relaxare, odihnă și răsfăț din siguranța și confortul căminului, îmbrățisează tendința de a recreea în spațiul exterior elemente pe care le găsim în mod obișnuit în interior. Această tendințe ne prezintă terase sau diferite zone dedicate de relaxare, zone pentru experiența de fine dining în aer liber, căi de acces primitoare, zona de acces în curte sau în locuințe care arată atenție la detalii și preocuparea proprietarului pentru a crea zone decorative plăcute care te îndeamnă să te relaxezi și să te simți bine venit. Elementele de interes pot fi fie jardiniere sau o grădină de flori și plante aromatice care să îmbie simțurile la relaxare și o stare de bine. Inclusiv cultivarea micilor jardiniere ar trebui să fie un prilej de odihnă activă, în care să te pierzi în gânduri fără o țintă clară.

  1. Iluminat exterior care complimentează caracteristicile amenajării

Iluminatul exterior nu doar că este un element necesar de vizibilitate pentru prevenirea accidentărilor și asigurarea unei bune paze a proprietății însă pune în evidență frumusețea și caracteristicile amenajării exterioare. Sistemele de iluminat oferă o lumina difuză, creând o atmosferă ambientală plăcută. Spoturile încastrate sunt rezistente la umezeală, ploaie sau intemperii, nu necesită întreținere și te vor ajuta să pui în valoare curtea și grădina într-un mod discret și eficient, fiind totodată și în trend în ceea ce privește amenajarea curții și grădinii în 2024.

  1. Personalizare este cuvântul de ordine

În vremurile pe care le trăim este tot mai clar că a obține o amenajare de calitate ține de a fi tu însuți și a face lucrurile în stilul tău ținând cont de mediu și context. De aceea, personalizarea este cuvântul de ordine. Cele mai reușite proiecte au la bază solutii și produse de calitate adecvate formei terenului, reliefului și condițiilor de vreme din zona în care este construită casa. Un proiect profesionist respectă și aspecte de funcționalitate dictate de vârstele și stilul de viață al celor care locuiesc în casă. Astfel, vor fi determinate zonele verzi, zone de grădină, zone de umbră sau de soare, zonele destinate parcării și alte zone funcționale precum spații de joacă, zone pentru luat masa, relaxare sau socializare, zone care ar trebui să creeze zone ferite de privirile vecinilor sau dimpotrivă, care permite o bună vizibilitate și conectează proprietatea cu peisajul și mediul optând un gard care îmbină blocurile de zid cu fierul. Poate toate aceste detalii și pentru a te bucura cu cea mai mare satisfacție de reușita proiectelor tale te îndemnăm să apelezi cu încredere la profesioniști pentru realizarea unui plan de amenajare. Scrie-ne un e-mail la proiectare@elis.ro și vom intra în legătură pentru o propunere de amenajare.

  1. Fructificarea spațiilor mici. O curte mică dar un impact mare în viața ta.

Perioada pandemică a condus la o schimbare profundă a modului în care lucrăm și la apariția munca de acasă sau muncă la distanță. În acest context, tot mai multe persoane și în mod special familiile, preferă să se mute la curte. Tot mai mulți dintre noi ne dorim să ocupăm un loc al nostru pe pământ de unde să privim cerul și să ne bucurăm de prospețimea naturii. Din nevoia de a respecta un anumit buget sau de a locui în apropierea orașului, multe dintre spațiile exterioare sunt foarte mici, de dimensiunea unei mici terase în spatele casei. Cu multă creativitate și produse de calitate, aceste spații pot deveni minunate și să servească perfect obiectivelor tale. Produsele noastre au fost folosite cu succes în astfel de amenajări și menționăm aici elemente de gard de jumătate Siena, Jardiniera J2 sau pavelele din gama Cortina

  1. Plantarea între plăci

Un trend care se menține și în anul 2024 este plantarea între plăci. Acest stil de amenajare invită la echilbru și armonie vizuală între elementele construite și natura înconjuratoare. În plus, acestea ajută la realizarea drenajului din curte și te ajută să obții un aspect modern și proaspăt al designului. Cu ajutorul plăcilor Meissen poți realiza foarte simplu un astfel de proiect cu modelul Solid Gigant 2.0, un produs senzațional pentru orice tip de trafic, care se poate monta direct pe pământ sau pe suport, care facilitează și urgentează montajul, reducând de asemenea și costurile.

  1. Asortarea elementelor construite. Casa, gardurile și pavajul

Estetica modern minimalistă în care elementele se integrează subtil în peisaj păstrând un aspect general unitar și coerent ne-a format gustul și preferințele în ultimii ani. Așadar, asortarea pavajului și a gardului folosit complet sau parțial dar și asortarea lor cu casa din punct de vedere al cromaticii ne ajută să obținem acest efect. Această tendință este una foarte puternică în amenajările exterioare în anul 2024, tendință pe care noi la Elis Pavaje o susținem și încurajăm, venind în întampinarea ei cu cu o gamă largă de produse de calitate, în mai multe stiluri. Cu un simplu produs, precum pavelele Antico poți realiza atât gardul cât și pavajul, obținând un efect modern spectaculos.

Indiferent de preferințele individuale, tendințele pe care ți le-am prezentat oferă un ghid util pentru transformarea spațiului exterior într-o experiență autentică și personalizată ce poate fi obținută ușor cu produsele Elis Pavaje.  Tendințele selectate și pe care noi le considerăm practice și relevante, pun accentul pe funcționalitate, confort și eleganță naturală, oferind propuneri simple de amenajare ca răspuns la dorința de a simți bucuria autentică de a petrece timp de calitate în primul rând la tine acasă.