Dezvoltarea pe verticală, expresivitate în conturarea suprafețelor pavate

12.08.2020  |  5 min
Dezvoltarea pe verticala cu palisade

Amenajarea unei grădini pe verticală este soluția ideală dacă ai o curte în pantă, dar și atunci când îți dorești să valorifici la maximum dimensiunile grădinii tale. În ambele cazuri, soluția o reprezintă terasarea terenului, adică amenajarea grădinii prin conceperea mai multor niveluri, unul deasupra celuilalt.

Pare să fie un proiect dificil, dar în realitate terasarea curții îți oferă posibilități impresionante de amenajare exterioară, care îți pun în valoare creativitatea și îți oferă ocazia să obții pe fiecare nivel spații diferite, unice, dar în armonie unul cu altul. Dacă vrei să-ți amenajezi și tu grădina pe verticală, te invităm să citești cu atenție articolul nostru și apoi să alegi cea mai bună soluție de terasare pentru curtea ta.

Avantajele pe care ți le oferă terasarea terenului

Realizând mai multe niveluri de amenajare a grădinii, vei obține din start mai mult spațiu disponibil pentru nevoile tale, dar și ocazia de a construi spații de dimensiuni și funcțiuni diferite. Ținând cont de preferințele tale și de destinația fiecărui nivel astfel realizat, poți folosi pavaje, borduri, garduri, diferite soluții de amenajare a vegetației și chiar iluminat specific fiecărei zone în parte.  

Dezvoltarea pe verticala cu blocheti

Atunci când terasezi grădina, blocheții sunt elementul principal, deoarece ei permit realizarea unor suprafețe plane sau curbate. Blocheții din beton vibropresat sunt ideali pentru amenajarea teraselor și pereţilor de suport la grădinile construite în pantă, pentru că rezistă bine în timp şi sunt ușor de montat. De asemenea, blocheții pot fi folosiți și în grădinile cu suprafețe plane, pentru a crea efectul de terasă.

Desigur, amenajarea grădinii prin terasare îți oferă ocazia să folosești și alte elemente de design exterior deosebite, care te vor ajuta să obții un aspect unic, pitoresc: trepte de dimensiuni și forme diferite, jardiniere din beton pentru flori și arbuști, chiar și o mini cascadă, dacă ai acces la un curs de apă.

Ce presupune terasarea terenului

Terasarea terenului nu este o procedură complicată, dacă știi ce presupune și ce ai de făcut. Trebuie să urmezi 3 pași esențiali: săparea, consolidarea și amenajarea.

1. Săparea

Trebuie să începi săparea terenului de la nivelul superior, urmărind curbele de nivel. Vei stabili dimensiunea fiecărui nivel (a fiecărei terase) în funcție de destinația ei și de posibilitățile pe care ți le oferă terenul. Ca regulă generală, terasele vor avea dimensiuni diferite, iar acest aspect asigură un efect estetic deosebit: o terasă este mai lată, iar altele sunt mai mici.

2. Consolidarea

Pentru consolidarea teraselor, există mai multe soluții posibile, în funcție de natura terenului. Dacă diferența de nivel între terase este de cel mult 100 cm, atunci poți folosi jardiniere în care să plantezi flori sau diferite plante decorative. Pentru un efect mai dramatic, poți folosi blocheți, ca să obții o fațadă de zid impunătoare, masivă.

Însă, dacă diferența de nivel este mai mare de 100 cm, atunci trebuie să folosești blocheți și pământ armat, pentru a realiza un zid de sprijin. Această soluție este accesibilă din punct de vedere al costurilor, se poate realiza rapid, iar efectul estetic este unul deosebit.

3. Amenajarea

Am ajuns și la ultima etapă, cea mai plăcută, deoarece acum este momentul să-ți pui în valoarea imaginația și să dai grădinii tale aspectul la care ai visat dintotdeauna. Îți propunem câteva idei, din care te poți inspira:

Amenajează o terasă pentru relaxare

Oricine își dorește să aibă un loc frumos amenajat, unde să se relaxeze în aer liber. De aceea, poți transforma unul dintre nivelurile grădinii tale în terasă pentru luat masa, pentru lucru de acasă sau pentru relaxare. Ai nevoie doar de o zonă amenajată cu pavele din beton vibropresat, de un sistem de umbrire și de mobilier pentru exterior. O masă și câteva scaune sau o canapea sunt de ajuns. Dacă spațiul îți permite mai mult și dispui și de un buget mai generos, poți să construiești chiar și un mic foișor pe una dintre terase.

Montează trepte

Dezvoltarea pe verticala cu elemente de treapta SienaDeplasarea prin grădină, de la un nivel la altul, va fi mult mai ușoară dacă vei include în amenajare trepte. Cele mai practice sunt cele realizate din beton vibropresat, pentru că sunt rezistente în timp și nu sunt afectate de schimbările de temperatură sau de umezeală. Ideal ar fi să montezi trepte cât mai late și joase, ca să nu depui un efort prea mare atunci când le urci.

Folosește palisade

Palisadele, adică zidurile ornamentale de mică înălțime, sunt o altă soluție foarte bună de amenajare pentru o grădină terasată. Arată bine, iar dacă vei planta vegetație în apropierea lor, vei obține o grădină cu adevărat luxuriantă. Îți recomandăm să plantezi soiuri care sunt foarte rezistente și potrivite pentru grădinile pe verticală: tufe, arbuşti ornamentali veşnic verzi (conifere, iarbă albastră, iederă, tuia), plante târâtoare sau curgătoare.

Prin urmare, amenajarea pe verticală îți oferă mai multă libertate și un plus de expresivitate, care va face din grădina ta un loc ideal pentru relaxare și petrecerea timpului alături de cei dragi.