Amenajarea grădinii nu înseamnă doar însămânțarea gazonului și plantarea de flori, copaci sau arbori decorativi. La fel de multă atenție trebuie să acorzi și zonelor pavate din curte – aleile pietonale și de acces auto, locul de parcare, terasa pentru luarea mesei sau locul de grătar.
Desigur, vei amenaja toate aceste zone în funcție de bugetul disponibil și de dimensiunea curții tale, dar, indiferent de aceste aspecte, trebuie să știi care sunt cele mai importante materialele de care ai nevoie pentru realizarea zonelor pavate. Îți recomandăm să alegi pavele din beton vibropresat, care sunt rezistente în timp, accesibile ca preț și ușor de montat.
Poți să apelezi la serviciile unor profesioniști pentru montajul pavelelor, dar, dacă vrei să te ocupi chiar tu de amenajarea acestor zone pavate, își prezentăm în continuare care sunt materialele de care vei avea nevoie pentru a realiza infrastructura aleilor sau teraselor pavate.
Cum pregătești infrastructura pentru pavarea aleilor
Pentru început, trebuie să pregătești zona în care vei amenaja pavajul. Acest lucru presupune săparea solului până la o adâncime de minim 40 cm. Se urmărește realizarea unei pante plane longitudinale 0.5-1 % și o pantă transversală de 2-4 %, necesare scurgerii apei pluviale. Apoi, este momentul să așezi substratul, adică materialul peste care vei pune pavelele din beton.
În privința materialului pentru stratul de suport, se realizează din unul sau mai multe straturi, în funcție de destinația platformei:
- Piatră spartă: poate fi folosită ca terasament pentru drumuri, având o granulație de 16-31 mm;
- Balast: are o granulație până în 63 mm și este un amestec de nisip cu pietriș, ideal pentru terasamente, umplutură și ca agregat pentru betoane. Poți aplica balastul în unul sau mai multe straturi, iar grosimea stratului variază între 15-40 centimetri. Ideal ar fi să aplici balast în straturi de câte 15 centimetri, ca să poată fi compactate cât mai bine, asigurând astfel stabilitatea pavelelor;
- Pietrișul: are o granulație de 0-16 mm se aplica ca strat de drenaj sub pavele;
- Nisip: are o granulație de 0-4 mm și se folosește pentru inchiderea rosturilor dntre pavele.
Experții noștri îți recomandă să folosești ca substrat un pat de pietriș, într-un strat de aproximativ 3-5 cm. Trebuie doar să compactezi pietrișul, apoi să nivelezi, ca să obții un strat de suport cât mai stabil.
Înainte de montarea pavelelor, trebuie să te ocupi de borduri, care se fixează pe un pat de beton. Dacă nu vrei să folosești borduri, atunci ai grijă ca pavelele de pe marginile aleii sau terasei să fie fixate în stratul de beton, ca să nu se deplaseze. După ce ai terminat de montat toate pavelele, trebuie să mai compactezi o dată pavajul, iar apoi să treci la ultima etapă: rostuirea, prin aplicarea unui strat de nisip în spațiile dintre pavele, până când acestea vor fi umplute.
Acestea sunt regulile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să-ți montezi singur pavajele din curte. Ține cont de recomandările specialiștilor noștri și folosește doar materiale de calitate, inclusiv pentru infrastructură, ca să ai garanția unui lucru bine făcut!