Analiza despre proiectul Habermann Markt, Sibiu – invitat pe blog: SQM Architecture
Tot ceea ce facem ne leagă între noi, ne aduce mai aproape unii de alții. Un proiect concret care exemplifică aceste cuvinte este Piața Habermann din Sibiu, unde am creat un joc vizual cu pavelele premium de la Elis Pavaje, pentru spectacole și evenimente publice. Această amenajare publică reprezintă o platformă ce poate deveni un loc de întâlnire, un spațiu pentru concerte, un loc în care fiecare se poate simți parte din comunitate.
Arhitectura pe care ne-o imaginăm face mai mult decât să creeze obiecte sau spații, planuri, secțiuni și fațade, spații închise sau deschise. Arhitectura se regăsește în tot ceea ce ne înconjoară.
Face parte din viața fiecăruia, este o interacțiune frumoasă și totodată reprezintă o proiecție către viitor. Pășim pe alei, trotuare și borduri, mergem pe terase și prin curți. Ne bucurăm de spațiile noastre publice, de locurile unde ne vedem unii cu ceilalți.
Căutăm libertatea nemijlocit în natură, desculți, în iarbă, pietris sau râuri, pe stânci sau plaje de nisip. Totuși, de cele mai multe ori ne vedem nevoiți să alergăm după visele noastre prin locuri departe de natură, în mijlocul orașelor, în piețe pavate, printre clădiri de birouri, unde tânjim după senzația de libertate a pașilor noștri.
Poate de aceea ne bucurăm când regăsim lucruri care să ne ducă cu gândul la natură. Apă, nisip, pietriș, texturi și culori – toate acestea se recompun zilnic sub pașii noștri.
Pavelele drumurilor noastre sunt piese dintr-un puzzle mai mare decât metri pătrați sau metri cubi, metri liniari de borduri rezidențiale sau rigole, sunt de fapt piese puse de noi spre cei dragi, spre lumile noastre și spre noi înșine.
Arhitectura are acest rol complex de a imagina, a facilita și a înfăptui aceste spații, conexiuni și locuri pentru noi și sentimentele noastre, locuri unde ne întâlnim unii cu alții sau locuri în care ne retragem pentru a fi cu noi înșine.
Arhitectura, comunicarea și comunitatea
Prin toate proiectele biroului nostru, SQM Architecture, încercăm să aducem arhitectura aproape de zona emoției individuale, de ceea ce simte fiecare dintre noi.
Arhitectura noastră explorează mai mult decât spațiul construit. Creăm ansambluri de locuințe colective care să comunice cu orașul și cu cei ce le vor folosi, clădiri de birouri pe care să le simți atât de personale, încât să interacționezi natural cu ele, spații publice pe care să le folosești fără limite, spații private pe care să le poți numi acasă.
Suntem localizati în Cluj-Napoca, dar proiectele noastre sunt prezente în toate colțurile țării. De aceea, ne-a bucurat invitația de a transforma un loc special din inima Sibiului într-un nucleu public ce găzduiește evenimente diverse. Spațiul rămas în urma unei fabrici de bere, închis și inaccesibil, lângă centrul istoric, a fost locul unde clienții noștri și-au dorit acest loc public atractiv.
Proiect: Habermann Markt Sibiu (Piata Dobrun)
Așa a apărut Habermann Markt Sibiu. Am regrupat în acest spațiu un mix de funcțiuni care să-l facă viu, a fost deschis din toate direcțiile și a primit multiple valențe.
Am conceput o piață centrală unde am creat un joc vizual cu pavele Cortina P4 Tempo de la Elis Pavaje, o piață pentru spectacole și evenimente publice. Este vorba despre o platformă ce poate deveni un loc de întâlnire, unde fiecare se poate simți parte din comunitate.
Diferențele de nivel ale terenului au permis adăugarea unui amfiteatru (cu elemente de treaptă și blocuri de zid), ce are și rol de traseu de legătură dintre una dintre intrări și spațiul central al pieței.
În ansamblul pieței am introdus și o serie de module temporare cu rol comercial, noninvazive, demontabile și relocabile într-un viitor proiect cu rol social. Acestea creează fronturi comerciale ce reamintesc de piețele tradiționale, care stimulează afacerile locale, tradiționale și recunoscute la nivelul comunității.