Cele mai inspirate modele de alei pentru curte: Stiluri și materiale

16.09.2021  |  8 min
modele de alei pentru curte

Amenajarea curții reprezintă un element important în ansamblul peisagistic al reședinței unei familii, fie că este vorba despre o vilă în oraș, o casă la țară sau o cabană de vacanță. Dacă te întrebi cum alegi modelul de pavaj pentru o curte de vis, Elis Pavaje îți oferă o gamă largă de pavele premium și pavele standard, pentru realizarea unor combinații originale de culori, texturi și suprafețe mixte, care includ, pe lângă piatră, pavele și bolțari, elemente decorative precum iarbă, nisip sau pietriș.

Ai la dispoziție numeroase opțiuni de modele pentru alei de curte și grădină, iar în continuare le vom prezenta pe cele mai interesante, astfel încât îți poți alege stilurile și materialele pe care le consideri potrivite.


Stiluri diverse pentru aleea ta de vis

Primul pas constă în alegerea stilului de amenajare pentru curte, iar acesta trebuie să fie în concordanță cu stilul arhitectural al casei, pentru a crea un ansamblu armonios, care să reprezinte personalitatea proprietarilor și preferințele lor în materie de design exterior.


Stilul Regal

 

Eleganța este caracteristica principală a acestui stil de amenajare, un mod clasic și somptuous de a decora spațiul din jurul casei, ce este potrivit pentru reședințe de lux, cu spații generoase și grădini sofisticate cu flori și arbuști. Particularitățile unui stil regal sunt aleile simetrice, gazonul impecabil, gardul viu atent toaletat, rondurile cu flori discrete și mai ales, pavelele cu tonuri coloristice fine, de inspirație naturală. Acestea au dimensiuni reduse și sunt montate atent, pentru a crea suprafețe îngrijite, care să ofere senzația de nobil, regal.

 

Stilul Carpatin

 

La polul opus față de stilul regal, poți alege să amenajezi curtea în stil carpatin, pentru o atmosferă rustică, de vacanță, aproape de natură și de valorile tradiționale. Dacă preferi piatra pentru alei de curte și grădină, acest stil este perfect pentru tine deoarece înfrumusețează peisajul și oferă rezistența necesară în zonele cu o climă rece, cum sunt regiunile montane. Poți alege piatră cubică andezit sau alte combinații de piatră, granit și vegetație, care să consolideze solul, să prevină alunecările de teren și să-ți asigure accesul în siguranță, indiferent de vremea de afară.

 

Stilul Nordic

 

Minimalismul și simplitatea sunt caracteristicile unui stil nordic de amenajare pentru alei de grădină și de curte. Dacă ai o vilă modernă sau o casă de vacanță proiectată după cele mai recente tendințe în arhitectură, atunci cea mai indicată variantă pentru spațiile exterioare este o alee simplă, îngustă, care este proiectată în ansamblul grădinii cu un rol funcțional bine definit și îți asigură confortul de care ai nevoie, pentru că face legătura între diferitele arii ale curții: zona de relaxare, focarul, foișorul.


Stilul Iberic

 

Pentru o vilă cochetă de vacanță la mare sau o casă pitorească la țară, poți alege amenajarea curții în stil iberic.  Acest stil este caracterizat de alei superbe, ce amintesc de excursiile în Spania și înviorează atmosfera cu pavele în nuanțe vesele și culori vii, combinații mozaicale ce pun în evidență amenajările peisagistice cu vegetație mediteraneană, obiecte decorative din ceramică și piese de mobilier din fier forjat. Îți prezentăm în continuare un ghid util unde poți afla cum să alegi pavelele potrivite pentru casa ta, fie că este vorba despre o curte mică, unde schițezi o simplă alee de acces între stradă și intrarea în casă, ori ai la dispoziție o grădină generoasă, iar trasarea aleilor devine o adevărată artă.


Alei potrivite pentru o curte mică

 

Alei din piatră naturală

 

Atunci când locul pe care îl ai la dispoziție nu este foarte mare, trebuie să fii atent la amenajarea de modele pentru alei și curte care să creeze senzația de spațiu. Optează pentru piatră naturală în nuanțe deschise și alege modele simple, geometrice, pentru a oferi echilibru întregului ansamblu. Nu aglomera o curte mică prin amplasarea de jardiniere voluminoase ori sădirea unor arbori înalți. În schimb, plasează din loc în loc vase mici, cu flori vesele, care să constituie contraste de culoare ce vor înviora orice spațiu de dimensiuni reduse.


Alei minimaliste

 

O altă variantă este să intervii cât mai puțin în peisajul din curte și astfel să aranjezi alei minimaliste, prin simpla montare a unor grupuri de pavele care să traseze drumul prin iarbă, până la intrarea în casă. Alege nuanțele de gri asemănătoare bucăților de stâncă, pentru a păstra aspectul natural al grădinii. Dacă vrei un plus de culoare, încearcă o amenajare de alei cu pietriș colorat care să completeze pe margini pavelele în tonuri albe sau gri, iar în acest mod curtea va părea mai mare și mai spațioasă.

 

Alei din lemn

Dacă vrei să obții o amenajare peisagistică de inspirație tradițională, rustică, dar dimensiunea curții nu-ți permite să instalezi elementele specifice stilului carpatin, poți să alegi alei din plăci de lemn, care să marcheze traseele și să dea personalitate unui loc îngust. Aceste alei reprezintă o soluție excelentă și pentru curțile în pantă, deoarece se pot monta cu ușurință pe terenuri accidentate, cu diferențe de nivel. Pentru un plus de eficiență, poți să alegi plăci de WPC, un amestec de lemn și plastic. Acesta se montează mai repede și este mai ușor de curățat, așa că poate fi o variantă bună pentru amenajarea unei curți de mici dimensiuni.


Alei potrivite pentru o curte mare

 

Alei luminate

 

Dacă ești fericitul posesor al unei curți mari, poți să amenajezi alei de grădină care să pună în valoarea bogăția de vegetație, să marcheze locurile de relaxare din curte și intrarea în casă. Optează pentru alei luminate și alege lămpi de grădină, pe care le găsești atât în varianta de lămpi cu leduri, cât și lămpi solare. Atmosfera va fi impresionantă, mai ales în nopțile de vară, când poți să organizezi petreceri în aer liber, iar aleile din curte să fie luminate idilic, de parcă ai avea în grădină mii de licurici.


Alei cu poduri și iaz

 

Ai la dispoziție crearea unor amenajări care să pună în valoare curtea și grădina, și în același timp să-ți asigure conectarea cu elementele naturii. Printre cele mai spectaculoase modele de alei pentru curte sunt cele cu poduri și iazuri, care creează o atmosferă idilică și o stare de relaxare pe care ți-o dorești atunci când ajungi acasă.

 

Alei tip mozaic

 

O curte mare este un spațiu de joacă vizuală, pentru că ai prilejul să experimentezi combinații îndrăznețe de pavele, cu forme și culori variate, iar rezultatul va fi cel scontat: te vei bucura de alei vesele, iar aspectul grădinii va fi tonic, optimist, ospitalier. Poți realiza trasee șerpuite și alei de grădină cu forme neregulate, care să pună în valoare peluza și straturile cu flori. Dacă ai o curte în pantă, acest mod de a insera o alee de grădină va crea un efect vizual spectaculos, care îi va impresiona pe oaspeții tăi.

Alege inspirat modelul de alei pentru curte, ținând cont de dimensiunea grădinii, de forma ei, de caracteristicile de relief, dar și de stilul arhitectonic al casei și de modul în care vrei să amenajezi zona exterioară. Aleile sunt mai mult decât simple căi de acces, ci reprezintă elemente foarte vizibile care trebuie încadrate armonios în ansamblul reședinței tale, adecvate atât estetic, cât și funcțional.