Arh. Dragos Isacescu, despre stilul de amenajare Nordic

21.05.2019  |  10 min
stilul scandinav

 

Ce este stilul scandinav?

Printre cele mai apreciate moduri de amenajare a curții și grădinii este stilul scandinav, care a apărut în nordul Europei în anii ‘50, ca parte a curentului funcționalist. Arhitectura nordică a cucerit lumea întreagă prin amenajări simple, inspirate din natură și design modern.

Există mici diferențe în stilul scandinav de curte și grădină pentru fiecare țară nordică: danezii au conceptul “hygge”, o filosofie a stării de bine într-un spațiu confortabil și prietenos, cu linii fluide, ferestre largi și o gamă cromatică discretă.

Finlandezii au adus decorurile inspirate din natură, imprimeurile cu animale și plante, folosirea unor perne decorative. Norvegienii au și ei o contribuție personală la stilul nordic actual: au lansat moda cu un perete exterior de accent, vopsit într-o culoare diferită de ceilalți trei ai casei. Tot norvegienii au consacrat combinațiile de texturi lemn și lână pentru mobilierul de grădină în stil nordic.

Care sunt principale elemente folosite în decorul nordic?

Finisaje din lemn

Finisajele de lemn sunt caracteristice stilului scandinav, în care mobilierul din curte și produsele auxiliare sunt de culoare deschisă sau într-o gamă cromatică apropiată de natură (culoarea marmurei, tonuri de bej, nuanțe de maro-castaniu). În ultima perioadă lemnul și piatra au fost completate de materiale compozite și fibră de sticlă.

Decoruri minimaliste

Spre deosebire de alte stiluri de amenajare a grădinii (stil regal, stil carpatin sau stil iberic), când vine vorba despre decorațiuni scandinave, minimalismul este caracteristica principală. Fără culori în exces, vegetație luxuriantă, imprimeuri fantezoste sau mobilier luxos, o curte nordică este un ansamblu echilibrat, unde fiecare detaliu are un rol în ansamblul armonios.

Plante verzi

Casele nordice au grădini amenajate simplu, cu plante lăsate să crească libere, pe direcții de creștere care urmează liniile unor alei pentru curte și înconjoară terasa, foișorul sau focarul din curte. Sunt preferați arbuștii și coniferele, în general esențe perene, care dau prospețime și aduc o nuanță verde, plăcută, ce te aduce aproape de natură.

Ai la dispoziție o gamă largă de plante pentru amenajare de grădină nordică, așa că alege soiurile care se potrivesc, în funcție de mărimea curții tale.

Îmbinarea elementelor de decor cu mediul înconjurător

Legătura cu peisajele naturale este o caracteristică a stilului scandinav, iar ea este realizată și prin încadrarea elementelor de decor în ansamblul peisagistic al grădinii. Se folosește cât mai mult lumina naturală. Elementele constructive au texturi inspirate din materiale de construcție precum piatră și lemn.
Printre ideile de amenajare a curții în stil scandinav se numără și utilizarea unor pavaje cu dale Cortina P4, Cortina D7 culorile Tempo si Granit, pavaje Fantasia Tempo, pavele Umbra P3, Umbra P4, Umbra D2 pe culori alb crem, antracit, gri deschis, gri închis.

Poți să realizezi și amenajări cu plăci ceramice de nuanțe naturale, cu forme geometrice simple. Este foarte important cum alegi modelul de pavaj, ca să păstrezi atmosfera senină și armonioasă a curții.
Creează un centru vizual al grădinii prin montarea unui focar Quadra de culoare antracit sau alb crem, ca să te bucuri de curtea în stil scandinav chiar și în serile răcoroase.

Culori discrete și lumină naturală

Alege mobilier de grădină în culori scandinave discrete: folosește albul, pe care îl vei completa cu nuanțe cafenii și maro, care să sugereze esențele lemnoase. Vei utiliza și ivory, bej, crem, gri deschis sau galben pai. Adaugă accente cromatice de vișiniu și chihlimbar, pentru a crea jocuri de culori în lumina naturală ce scaldă grădina.

Fie că este vorba despre o curte largă sau o grădină urbană, stilul scandinav o va înfrumuseța prin jocuri de lumini într-un ambient simplu și confortabil.

Pavajele din dale de beton, pavele, borduri și plăci vor fi simple, în culori care să pună în evidență luminozitatea grădinii în stilului scandinav. Pentru serile în aer liber și nopțile de vară, poți folosi produse pentru grădină care să completeze lumina naturală cu sisteme de iluminat discrete și ecologice, precum pătrat lampă LED sau lămpi LED solare.

Stilul scandinav este simplu, agreabil și pragmatic. Se bazează pe un număr redus de elemente decorative pentru amenajări cu pavele, pavaje, dale beton mobilier de grădină minimalist și plante verzi

 

Arh. Dragoș Isăcescu, despre stilul de amenajare Nordic

Spune-ne câteva cuvinte despre tine
Sunt Dragos Isacescu, arhitect. Profesez ca arhitect, dar mai ales în amenajările de spații exterioare, unde am o experiență vastă. De la jardiniere, terase și grădini, până la foișoare, case de vacanță și vile, ideile mele au ca scop rezultate personalizate pentru fiecare beneficiar.

Filosofia mea are în centru omul. Omul este cel important, iar spațiul amenajat trebuie să-i fie propice. Din acest motiv consider că abordarea mea are succes, iar aspectul realizărilor vorbește în acest sens. Consider că un spațiu gândit de mine trebuie să reprezinte mai mult decât suma elementelor ce-l compun.

De ce elemente ții cont când realizezi un proiect în stil Nordic?

În momentul în care realizez un proiect și recomand stilul de amenajare, țin cont de următoarele elemente: arhitectura casei, mediul natural, suprafața de amenajat și configurația terenului, gusturile proprietarilor și funcționalitățile dorite de către aceștia.

În proiectele mele de amenajare exterioară, Stilul Nordic este cel mai solicitat, fiind preferatul celor care au un stil de viață predominant urban și simplu. Prin aspect încearcă să dea o nouă funcționalitate unor obiecte vechi sau chiar demodate. De asemenea, acest stil se folosește de lumină, încearcă să folosească progresul tehnologic și să minimalizeze manopera necesară punerii în practică.

În cazul amenajărilor din cadrul exterior caselor sau clădirilor, acest stil se manifestă prin folosirea unor produse cu contur rectangular, în general alb, tonuri de gri sau negru, însă cu posibilitatea unor accente de culoare. Acolo unde am abordat acest stil, am încercat să mă conformez caracteristicilor descrise mai sus. Abordarea este una geometrică, rectangulară, cu încercarea de a face diferite jocuri prin care să aduc ritm, dar și diversitate.

În cazul realizării suprafețelor de circulație din cadrul amenajărilor, încerc sa folosesc pavaj cu dimensiuni mari, acolo unde este posibil acest lucru, în ideea de a face o geometrie cât mai clară a suprafețelor, care să nu fie mărunțită de rosturile dintre plăci. Stereotomia (STEREOTOMÍE s.f. Parte a tehnicii care studiază metodele de tăiere, de fasonare și de îmbinare a corpurilor solide folosite în industrie și construcții) are ca scop crearea unui joc de linii, care să creeze un ritm lipsit de monotonie.

Folosirea pavelelor de dimensiuni mari permite reducerea timpului de montaj și se pretează foarte bine pentru suprafețe largi. Iar în cazul în care din motive practice este greu să folosesc plăci mari de pavele (pierderi prea mari de material, manopera de tăiere excesivă, suprafața îngustă de pavat etc.) încerc să fac același lucru, dar cu o atenție sporită la montaj, pentru a face posibila crearea unei iluzii optice a unor obiecte mai mari. Nuanțele deschise de pavaj aduc lumină și măresc spațiile.

Aceeași abordare o aplic și în cazul suprafețelor verticale, tot în ideea identificării unor volume mai mari, chiar dacă sunt realizate din obiecte mai mici.

Produsele Elis Pavaje permit realizarea unor amenajări complexe, atât prin diversitatea dimensiunilor, cat și a modurilor de combinare a diverse elemente realizate din pavaj vibropresat: pavele, elemente de zid sau gard, jardiniere, palisade, borduri, practic limita fiind doar imaginația.

Diversitatea prefabricatelor din beton vibropresat permite transformarea spațiilor exterioare într-o zonă funcțională, estetică și în perfectă armonie cu restul construcțiilor arhitecturale sau cu ambientul natural. Folosind ziduri de sprijin din blocuri de zid, blocheți, jardiniere, bănci, focare sau alte elemente, ai posibilitatea realizării unui concept unitar, cu aspect modern.

Ce probleme apar în cazul folosirii stilului scandinav de amenajare?

O problemă a acestui stil este că nu se pretează în orice situație. Amenajarea în stil nordic trebuie să se găsească într-un mediu coerent, într-o arhitectură sau un spațiu amenajat cu aceleași criterii: nu poți face acest stil în curtea bunicilor de la țară (poate doar într-un spațiu tematic izolat); altă problemă este disciplina necesara pentru a nu dilua acest stil, din cauza unor criterii precum: “ nevoia de culoare” sau nu încap plăci mari, sau alte considerente ce țin clar de nevoia amenajării într-un alt stil. Practic disciplina acestui stil este ceea ce îl face atât de apreciat.

De ce apreciază clienții stilul Nordic de amenajare?

Clienții mei apreciază proiectele mele realizate în stil nordic pentru spațiul liber și luminos, lipsit de ornamente, sobru, dar deschis.

Ceea ce trebuie reținut este că pentru fiecare om există un stil potrivit la un moment dat. Așa cum în funcție de vârstă gusturile evoluează, și abordarea unui anume stil în realizarea unei amenajări este propice într-un anumit loc și moment.