Rolul pavelelor în estetica grădinii

15.03.2021  |  8 min
rolul pavelelor

Aleile au un rol deosebit în estetica grădinii. Ele delimitează zone în funcţie de rolul şi utilitatea lor, ne ajută să parcurgem cu uşurinţă spaţiul, scot în evidenţă amenajări  şi dirijează privirea. Aleile pot fi de dimensiuni diferite, raportate la dimensiunea spaţiului din curte şi la rolul lor – fie sunt alei pietonale, fie alei carosabile, la intrarea în garaj. Atât utilitatea cât şi lăţimea lor sunt caracteristicile care dictează tipul potrivit de dale, pavaj, jardiniere sau borduri. Pentru a crea alei perfecte avem nevoie de pavele de cea mai bună calitate, montate corespunzător.

Citiți articolul de mai jos pentru a afla din ce sunt realizate pavelele, care sunt cele mai folosite tipuri de pavele, care sunt avantajele lor și cum se pot monta. De asemenea, veți avea parte și de câteva recomandări din partea echipei noastre. 

 

 

Materialele folosite pentru pavele 

Pavelele pot fi confecționate dintr-o multitudine de materiale precum cărămidă, piatra, gudronul, betonul, cimentul sau chiar din deșeuri reciclate (polietilenă). Acestea sunt produse într-o varietate de forme, matrițele putând fi achiziționate pentru producția proprie. 

 

Cele mai cunoscute tipuri de pavele

Cele mai întâlnite modele de pavele sunt:

  • Pavelele din piatră sunt în mod natural mai rezistente și mai stabile datorită greutății. Piatra poate fi tăiată în diverse forme sau spartă pentru amestecuri cu ciment și diverși coloranți și apoi turnată în matrițe pentru pavele. Acest tip de pavele sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic și dau un ton rustic ambientului. 
  • Pavelele din beton, mai ales sub formă de grilaj, sunt soluția ideală de consolidare a solului și de întărire a terenului în pantă. Recomandarea noastră este să le decorați cu verdeață pentru un aspect cât mai natural. 
  • Pavajul ecologic este una dintre cele mai bune alternative la pavajele obișnuite. Pavelele ecologice sunt obținute din deșeuri reciclate, de exemplu polietilenă. Acestea nu prezintă riscuri pentru sănătate și sunt conforme cu normele europene.
  • Cărămizile klinker sunt pavele de diverse forme, obținute din prelucrarea cărămizii și vor aduce un plus de naturalețe oricărui spațiu. Acestea sunt ideale pentru alei, terase, căi de acces sau chiar curți interioare. 

 

Avantajele folosirii pavelelor

Cele mai importante trăsături ale pavelelor sunt aspectul, rezistența la factorii de mediu și rezistența la traficul la care sunt supuse. Și rosturile dintre pavele au un cuvânt de spus în această ecuație, spațiile dintre ele permițând o mai bună aerisire a solului, dar și drenarea mai bună a apei de ploaie. Nu în ultimul rând, în cazul unei reamenajări sau reparații, pavelele vor fi mult mai ușor de înlocuit sau de demontat. 

 

Recomandările Elis Pavaje

Pavajul ideal pentru aleile pietonale

Aleile pietonale, nefiind supuse unei greutăţi mari şi constante, permit utilizarea unor pavele mai subţiri, de 40 sau 60 de mm grosime.  În plus, tipul de pavea aleasă trebuie să ţină cont de distanţa pe care se întinde aleea şi de lăţimea acesteia.  Astfel, pentru aleile largi şi mai lungi se pretează mai bine modele de pavele precum Fantasia, Pătrat P4, Rustic sau Antico. Aleile mai înguste, fie că sunt lungi sau scurte, impun utilizarea unor pavele mai mici, cum ar fi Umbra, Dreptunghi sau Pătrat P6, care sunt atrăgătoare prin montura lor, asemenea unor pietre prețioase.

Modelul Fantasia

Odată ales modelul de pavaj, trebuie sa ne decidem asupra culorii. Trebuie sa ținem cont de arhitectura casei, de stilul amenajării interioare și exterioare și nu în ultimul rând, de arhitectura zonei în care se află casa. Pavelele Elis Pavaje sunt disponibile într-o paletă variată de culori, de la alb, gri, antracit şi teracota, până la galben roşu, maro şi verde.

Pavajul ideal pentru aleile carosabile

Spre deosebire de aleile pietonale, aleile dedicate maşinilor impun în primul rând utilizarea unei pavele mai groase, Elis Pavaje având în portofoliul său produse până la 100 de mm grosime. În acest caz puteți alege între Pătrat P4, Pătrat ECO care impune prin stilul său modern, elegant și simplu sau pentru Grilă, un pavaj care îmbină cu succes utilul cu frumosul. În plus, datorită formei sale, acesta permite menţinerea gazonului și păstrarea aspectului natural.

Modelul Pătrat P4

Bordura potrivită pentru aleea proaspăt pavată

Chiar dacă de multe ori când spunem bordură ne gândim la bordura clasică folosită în parcuri sau pe străzile publice, Elis Pavaje pune la dispoziţia clienţilor o gamă largă de borduri potrivite pentru amenajarea curţilor și delimitarea aleilor interioare. Una dintre cele mai moderne tipuri de borduri este cea cilindrică. Forma sa oferă un aspect special aleii pe care o delimitează. Mai mult, bordurile sunt disponibile într-o paletă variată de culori, cum ar fi: ciment, roşu, galben, antracit, teracota, alb, verde şi maro.

Jardiniera, din dragoste pentru flori

Odată luate deciziile privind pavelele și bordurile pentru alei, trebuie să ne gândim la amenajarea spațiilor verzi dedicate florilor. Jardinierele sunt elementele ideale, care pe lângă aspectul estetic aduc un plus de organizare. Iubitorii florilor pot alege dintr-o gamă variată de dimensiuni și culori astfel încât să se încadreze perfect în peisajul final al grădinii.

Montarea pavelelor

Grosimea 

Primul aspect pe care trebuie să îl luați în calcul este felul în care spațiul va fi folosit. La ce tip de trafic va fi supus? În funcție de răspuns veți avea de ales între următoarele:

  • Dale rezidențiale pentru curți – între 2 și 4 cm grosime;
  • Pavele pentru trafic pietonal intens – între 4 și 5 cm grosime;
  • Pavele pentru trafic auto ușor – între 5 și 6 cm grosime;
  • Pavele pentru trafic auto greu (mai mult de 7 tone) – între 8 și 10 cm. 

Înainte de montare trebuie realizată o schiță a terenului, alese plăcile, bordurile și jgheaburile. 

Montarea propriu-zisă a pavelelor

În primul rând trebuie trasate conturilele, această operațiune putând fi efectuată cu țăruși și sfoară, în funcție de măsurile făcute. Nu uitați să stabiliți și cotele verticale. Apoi va fi nevoie să curățați suprafața de montaj până la adâncimea necesară pentru realizarea cotei de înălțime a pavajului. De la acest nivel se toarnă întreaga structură de rezistență pentru susținerea pavajului. Folosiți sfoara pentru a marca și poziția bordurilor. Stratul de bază va fi realizat din pietriș sau beton de obicei. Luați în calcul și panta pentru scurgere. 

Dupa finalizarea stratului de bază, puteți monta bordurile pe o șapă umedă. Le puteți fixa prin baterea ușoară cu un ciocan de cauciuc. Pavelele se vor monta direct pe un pat de nisip cu grosimea de 3-6 cm si vor fi bătute și ele cu ciocanul cauciucat pentru fixare. Folosiți nivela pentru a verifica dacă plăcile sunt drepte. Lăsați un rost de 1-2 mm între elementele pavajului. 

După montarea ultimei plăci se va presăra nisip direct peste pavaj și apoi acesta va fi măturat pentru a intra în rosturi. Pentru a asigura nivelarea corespunzătoare puteți folosi aceeași placă de compactare sau placă vibrantă. 

Rolul unei lucrări de montaj de calitate

Odată selectate produsele potrivite amenajării aleii dumneavoastră trebuie să luaţi în calcul pasul următor – procesul de montaj. Puteți apela la o echipă specializată sau o puteți face chiar dvs, cu condiția să respectați anumite etape:

  • săpătură pentru realizarea infrastructurii;
  • compactarea terenului suport;
  • aşternerea a minim 15 cm de balast (fundația) şi compactarea acestuia;
  • montarea corectă a bordurilor şi a pavelelor conform planului;
  • rostuirea şi compactarea platformelor.

Dincolo de aspectul estetic, realizarea unei lucrări de montaj de calitate este importantă în întreţinerea viitoare a pavajului. Astfel, rezistenţa în timp a lucrării depinde într-o mare măsură de felul în care au fost montate pavelele. Pe lângă partea de producție, Elis Pavaje are peste 200 specialiști în montaj care vă pot ajuta să puneți în aplicare orice proiect, oricât de fantezist, amplu sau complicat ar fi acesta.

Pe lângă partea de producție, Elis Pavaje are peste 200 specialiști în montaj care vă pot ajuta să puneți în aplicare orice proiect, oricât de fantezist, amplu sau complicat ar fi acesta.