Grădina cu flori: idei de amenajare

06.09.2021  |  7 min

Casa este micul tău univers unde te simți confortabil și relaxat, iar orele petrecute în aer liber alături de cei dragi reprezintă momentele tale favorite. Ca să te bucuri de un ambient pe măsură, îți prezentăm câteva idei de amenajare grădină cu flori, ca să alegi ceea ce-ți place și se potrivește cu suprafața de curte sau gazon pe care o ai la dispoziție.

Optează pentru stilul favorit și completează proiectul de peisagistică cu aceste recomandări de amenajare pentru o grădină de vis.

Stiluri diverse pentru grădina ta

În materie de amenajări de curți și grădini, abordările creative și soluțiile originale au determinat apariția unor stiluri inedite, care se combină interesant cu rigorile clasice și îți oferă posibilitatea să aplici cele mai noi idei pentru grădină:

Regal

 

Dacă îți dorești un decor de grădină ca în filmele de epocă, alege amenajarea în stil regal, elegantă, sofisticată, cu elemente bine definite caracterizate prin simetrie și rigoare.

Caracteristicile acestei idei de amenajare grădină cu flori sunt gazonul, gardul viu, tufele perfect tunse, rondurile sau jardinierele de flori colorate și spațiile ample. În completare vin tufe înalte, perfect toaletate, iar pentru alei și zone de acces sunt potrivite pavele mici în culori naturale și nuanțe deschise.

Mobilierul de grădină este realizat din fier forjat și împletituri de nuiele, iar locul pentru ceai și conversație este marcat de un set de masă și scaune sofisticate, cu modele clasice.

Pentru o grădină cu flori în stil regal așează de-a lungul aleilor șiruri simetrice de arbuști și pune în mijlocul gazonului o fântână clasică înconjurată de ronduri mari cu flori viu colorate.

Nordic

 

 

Dacă îți dorești idei de amenajare pentru curte care să pună în valoare spațiul pe care îl ai la dispoziție, indiferent de mărimea lui, alege să creezi o grădină în stil nordic, care include materiale naturale, mobilier minimalist și vegetație autohtonă, pe care s-o lași liberă, având grijă doar să-i dai câteva direcții de creștere.

Preferată pentru amenajări de grădini mici, varianta nordică are multe zone cu pavaje, pavele și dale de beton completate de decorațiuni de grădină în stil minimalist, cu accent pe corpurile de iluminat.

Vei da culoarea unei grădini în stil nordic cu ajutorul unor flori de grădină intens colorate și a unor elemente de decor specifice interioarelor suedeze și norvegiene: perne colorate, lumânări parfumate, mici fotolii tip puf.

Rustic

 

Alege stilul rustic dacă îți dorești o grădină cu flori simplă, cu texturi naturale și decoruri de inspirație rurală. Vei planta flori tradiționale precum mușcate, trandafiri sau cârciumărese, iar mobilierul de grădină și zonele de delimitare a spațiilor verzi vor fi realizate din materiale naturale: piatră, lemn, argilă.

Dacă ești în căutare de idei de grădină ieftine, optează pentru stilul rustic, care este accesibil și agreabil deopotrivă. Se potrivește pentru casa de vacanță, vila de la mare sau curtea din spatele casei.

Mediteranean

Cu puțină imaginație, grădina cu flori poate fi locul tău de vacanță atunci când ești acasă. Chiar dacă ai o curte mică, amenajează o grădină în stil mediteranean, plină de culori și arome. Plantează flori roșii, albe și galbene, iar printre ele sădește rozmarin, levănțică și plante aromatice precum busuioc, cimbru sau mentă.

Completează decorul marin cu vase albastre, amfore, obiecte din ceramică și mobilier de fier forjat. Montează spoturi plasate pe gazon, ca să te bucuri de o veritabilă atmosferă de vacanță.

Minimalist

 

Una dintre cele mai interesante idei de amenajare grădină cu flori este cea în stil minimalist, care se potrivește și la curți mici, și la zone verzi de mari dimensiuni. Te vei bucura de un spațiu reconfortant, cu energie pozitivă, care îți va crea o stare de bine pentru întreaga zi.

Pentru aleile de acces alege pavele integrate în iarbă, care sunt denumite chiar pași din pavele, pentru că sunt specifice acestui tip de amenajare grădină. Dacă spațiul îți permite, plantează copaci și arbuști.


Idei de amenajare

Ti-ai ales stilul preferat, acum ai nevoie de idei de amenajare grădină cu flori în funcție de specificul curții tale: dimensiunile locului, înclinația solului, climă, umbrire, activități pe care le vei face aici.

Ca să beneficiezi de toată gama de produse pentru amenajare curte și grădină ai la dispoziție un catalog de produse și idei de amenajare de unde poți să te inspiri și să alegi ceea ce îți place.

Pentru informații de specialitate și recomandări de amenajare grădină apelează la distribuitori de pavele care sunt specializați în proiecte de peisagistică și te pot ajuta cu tot ceea ce ai nevoie pentru curtea și grădina ta, inclusiv cu datele de contact pentru montatori de pavaje, ca să realizezi proiecte de nivel profesionist.

Grădina verticală pentru spațiu limitat

Atunci când spațiul pe care-l ai la dispoziție nu este foarte generos, nu trebuie să te descurajezi, ci să încerci o dezvoltare pe verticală a unei grădini de flori și legume, cu ajutorul unor panouri modulare, spaliere de lemn sau cadre de fier forjat.

Ai la dispoziție numeroase soiuri de plante cățărătoare cu flori, iederă, viță de vie, plante aromatice sau legume precum căpșuni, zmeură, roșii sau dovlecei. Joacă-te cu nuanțele florilor și culorile vesele ale decorațiunilor de grădină, ca să creezi adevărate tapiserii vegetale care să însuflețească grădina și să creeze un ambient cu adevărat special.

Ghivece decorative pentru plante suculente

O idee de amenajare pentru o grădină cu flori frumoase indiferent de anotimp este amplasarea unor ghivece decorative de diferite forme, dimensiuni și culori, în care să pui plante suculente, cu flori cărnoase și viu colorate.

Plantele suculente precum aloe, yucca, echeveria, euphorbia sau kalanchoe se remarcă imediat în orice grădină pentru că au un aspect deosebit. În plus ai avantajul că se adaptează la orice fel de climă, iar soiurile sempervivum, rosularia și floare de piatră rezistă pe toată durata anului, așa că sunt o variantă excelentă pentru ghivece și jardiniere pe care să le pui în grădină, în curte sau pe balcon.

Jardiniere originale din materiale reciclate

Pentru un plus de originalitate poți să utilizezi decorațiuni de grădină din cauciucuri, obiecte vechi de metal, sticlă sau ceramică, iar ansamblul peisagistic va impresiona prin inovație și veselie.

Integrează elemente de zidărie, palisade și borduri care să delimiteze răsadurile de flori. Grădina ta va avea un aspect plăcut și original, iar tu vei putea muta ghivecele și jardinierele ca să creezi amenajări noi, care să-i surprindă pe oaspeți prin creativitate și culoare.

Completează amenajarea grădinii cu focare și grătare, ca să organizezi petreceri în aer liber alături de familie și prieteni. Pentru momentele de relaxare la umbră, construiește foișoare și pergole. Grădina cu flori va deveni locul vostru preferat în fiecare weekend.

Inspiră-te din aceste idei de amenajare grădină cu flori și transformă spațiul de lângă casă într-un proiect peisagistic reușit, care să îmbine aspectele estetice cu cele funcționale, pentru ca tu să te bucuri de confort și relaxare în cel mai frumos loc, acasă.