Amenajare curte mică: 20 idei de amenajare și sfaturi utile

24.08.2021  |  13 min

Amenajarea casei este o provocare și o plăcere în același timp, iar alegerea elementelor decorative pentru curte și grădină reprezintă adevărate proiecte de amenajări exterioare. Dacă nu dispui de un spațiu generos în jurul locuinței nu este nicio problemă, îți prezentăm în continuare idei de amenajare curte cu dimensiuni reduse și sfaturi utile pentru amenajare curte mică.

Poți să te bucuri de confort și relaxare alătiuri de familie și prieteni dacă folosești materialele potrivite și respecți câteva reguli de organizare a spațiilor exterioare.

Amenajarea unei curți mici cu piscină

O idee veselă de amenajare curte mică este crearea unei zone de sun & fun cu piscină, spre bucuria celor mici și relaxarea celor mari. Alege pavaje rezistente la umezeală, antiderapante și realizate în culori plăcute, de inspirație marină. Completează decorul cu mobilier de terasă, plante iubitoare de lumină, o umbrelă de soare, jucării și voie bună, căci o amenajare de curte mică cu piscină îți poate aduce vacanța mult dorită la numai doi pași de casă.

Amenajarea unei curți mici în pantă

Poate părea complicat la prima vedere să pui în practică un proiect de amenajare de curte mică în pantă, dar cu ajutorul unor trucuri de peisagistică vei obține o zonă în aer liber frumoasă și funcțională.
Începe cu terasarea terenului, prin crearea unui sistem de terase pe niveluri înclinate. Construiește ziduri de sprijin pentru terasamente cu blocheți din beton vibropresat, cărămidă sau piatră naturală. Adaugă vegetație care să consolideze solul și să creeze senzația de grădină botanică în miniatură. Alege arbuști ornamentali, gazon și flori perene.


Amenajarea unei curți mici în funcție de poziționare


Poți să alegi o amenajere de curte cu piatră sau dimpotrivă, să predomine spațiul verde, ca amenajare de curte la țară, lângă o casă de vacanță pe care o construiești așa cum îți place. Ca să utilizezi spațiul disponibil cât mai eficient, la un nivel estetic superior, este important să realizezi proiectul de amenajare curte mică în funcție de poziționarea sub formă de curte interioară sau exterioară.


Amenajare curte interioară mică

Curtea interioară este de obicei în spatele casei (stil britanic și american) sau ca pasaj de trecere în centrul ei (stil mediteranean și maur). Se pot organiza aici un focar pentru grătar, o zonă de dining pentru zilele de vară sau o oază de răcoare și relaxare, cu ajutorul unei mici fântâni. Când vine vorba despre amenajare curte interioară mică, singura regulă este adaptarea proiectului la limitele de spațiu. În rest poți să-ți folosești din plin creativitatea pentru a crea un mic colț de fericire, un secret garden departe de privirile curioșilor.

Amenajare curte exterioară mică

 

Curtea exterioară este zona din fața casei, vizibilă din stradă, și care este traversată de o alee de acces de la poartă până în casă. Cele mai populare idei de amenajare curte mică exterioară sunt cele de terasare laterală pentru crearea senzației de spațiu sau de organizare a unei terase-alee, flancată de gazon, plante cu flori și arbuști decorativi.


Amenajarea unei curți mici în funcție de stil


Alături de poziționare, stilul de amenajare curte mică este un criteriu foarte important pentru realizarea unui proiect reușit, care să satisfacă preferințele celor care locuiesc în casa respectivă. Inspiră-te din cele mai frumoase idei amenajare grădină și curte și alege ceea ce îți place, pentru locul tău de vis:

Curte mică în stil minimalist

 

Funcționalitatea este de bază în amenajarea unei curți în stil minimalist: creează mici terase verticale cu rol decorativ și de delimitare a spațiului, pavează o alee de dale care să facă legătura cu casa și păstrează liberă zona centrală, ca să o poți folosi după cum dorești: pentru un picinic cu prietenii, pentru amplasarea unor jardiniere sau ca zonă de relaxare.


Curte mică în stil modern

Abordarea modernă pentru amenajare curte foarte mică înseamnă crearea unei zone care să fie lipită de casă și prevăzută cu un gard decorativ, ca o terasă unde să amplasezi mobilier ușor, potrivit pentru relaxarea la o cafea și o șuetă. De obicei se pavează în întregime cu dale și pavele, pentru ca spațiul să fie multifuncțional (să poată găzdui jardiniere, șezlong de terasă, grătar de barbecue sau un candybar pentru petreceri în aer liber).


Curte mică în stil rustic

Stilul rustic este caracterizat prin simplitate, texturi naturale și forme inspirate din viața rurală. Predomină lemnul, piatra, plantele sezoniere pe care le găsești în mod obișnuit în grădinile de la țară (mușcate, trandafiri, cârciumărese). Utilizează pavele ca să creezi un decor original atât pentru pavaje, cât și pentru focar, grătar sau alei de trecere. Dacă spațiul îți permite, montează și un mic foișor de lemn, care va da curții un aspect idilic.


Curte mică în stil vintage

 

Abordarea vintage este una dintre cele mai apreciate idei de amenajare a unei curți mici și presupune un decor cu mare atenție la detalii, care să dea senzația de vechi și autentic, dar în același timp stilat și sofisticat. Alege materiale nobile precum lemn, alamă, fier forjat sau piatră și completează cu elemente de decor neconvenționale.


Curte mică în stil romantic

 

Dacă te gândești la o amenajare de grădină pentru curte mică, poți să optezi pentru stilul romantic, deoarece se caracterizează prin atenția asupra detaliilor, pentru a crea un aer boem, de inspirație artistică. Combină plante cu flori și arbuști pitici, așează într-un colț o măsuță unde să scrii sau să citești o carte în liniște și alege pentru suprafețele de acces pavele din beton cu modele antichizate, romantice.

Curte mică în stil mediteranean

 

Poți să aduci vara, marea și nostalgia Mediteranei la tine acasă printr-o amenajare de curte mică, dar plină de culori și arome. Plantează rozmarin, lavandă și plante aromatice precum busuioc, cimbru sau mentă. Folosește ca elemente de decor vase de teracotă, obiecte din ceramică și elemente de fier forjat. Luminează curtea cu spoturi plasate pe gazon, ca să dea senzația unei seri de vacanță, pline de farmec.


Curte mică în stil maur

 

Te vei bucura de o curte mică plină de culoare și personalitate dacă alegi stilul maur, caracterizat de pavaje în nuanțe puternice, mobilier de ratan sau răchită, elemente de cupru și obiecte din bambus. Pune în colțuri ghivece cu leandri, lămâi sau măslini sălbatici, pentru o atmosferă ca în O mie și una de nopți.

Curte mică în stil japonez

 

Chiar dacă ai o curte mică, poți să amenajezi o grădină în stil japonez, cu energie pozitivă și efect calmant oferite de combinarea unor elemente precum plante verzi, mușchi, pietre, zone mici de prundiş şi ochiuri de apă, după principiile filosofiei zen. Completează decorul cu un mic bonsai sau, dacă locuiești într-o zonă cu climă blândă, plantează un cireș japonez.


Curte mică cu loc de joacă pentru copii


Folosește spațiul pe care îl ai la dispoziție într-o curte mică pentru a amenaja un loc de joacă pentru copii, cu leagăn, tobogan, chiar o căsuță din lemn precum cele din copac, unde să-și creeze un cuib de jocuri și jucării. Ai grijă să folosești pavele și dale antiderapante și cu proprietăți antișoc, pentru a evita accidentările.

Curte mică fără gazon

Se poate întâmpla să nu ai loc pentru spațiu verde într-o curte mică sau să decizi că nu ai timp de grădinărit. Alege să pavezi în întregime curtea cu dale și pavele din beton vibropresat pe care să le combini în modele colorate și originale, care să dea un aspect vesel și reconfortant, perfect pentru a găzdui o masă în aer liber, alături de cei dragi.


Produse recomandate pentru amenajarea unei curți mici


După ce te-ai decis asupra stilului de amenajare curte mică, este important să alegi produse de calitate, în concordanță cu dimensiunile spațiului și cu particularitățile proiectului:


Pavele vibropresate

 

Dacă ai optat pentru pavele și dale standard, beneficiezi de soluții practice și accesibile, versatile și eficiente pentru alei, căi de acces, pavaje de suprafețe mici sau neregulate. Pentru un plus de efect poți să alegi pavele și dale premium, care se disting prin rezistență, finisaje atente, cromatică deosebită și forme interesante, care le conferă un aspect estetic impresionant și o funcționalitate superioară.


Pavele din piatră

Poți să optezi pentru pavele din piatră cubică andezit ca să beneficiezi de produse ce îmbină durabilitatea pietrei naturale cu versatilitatea cromatică a pavelelor din beton. Aceste elemente constructive sunt recomandate pentru amenajare curte mică, deoarece au rezistență deosebită, sunt disponibile într-o gamă largă de forme și dimensiuni, se întrețin ușor și au un aspect natural ce dă valoare spațiilor exterioare unde sunt folosite. Piatra andezit de la Elis Pavaje este o rocă naturală cu nuanțe superbe, de la gri-verzui deschis până la negru abanos.

Accesorii curte

Ca să beneficiezi de o amenajare curte mică de cel mai înalt nivel calitativ și estetic ai nevoie de accesorii pentru relaxare, precum balansoar, hamac sau leagăn. Dacă spațiul îți permite, instalează și un set de masă cu scaune, unde să petreci momente agreabile alături de familie și prieteni. Ca să îmbini utilul cu plăcutul, construiește un focar ce poate fi folosit și ca masă sau bar.
Instalează spoturi luminoase și lămpi solare, ca să te bucuri de un iluminat intim, plăcut și ecologic. Adaugă accente de lumină ambientală, pentru un plus de romantism. Colorează curtea cu jardiniere realizate din diverse tipuri de pavele, palisade pentru delimitări și terasări.

Ține seama de aceste recomandări amenajare pentru o curte mică și acordă atenție detaliilor, mai ales când alegi modelul de pavaj, pentru a obține o amenajare optimă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Alege stilul de amenajare, plantele, mobilierul și celelalte elemente în funcție de dimensiunile curții, pentru a crea o imagine armonioasă. Apelează la terasări, compartimentări și grădini pe verticală, pentru ca spațiul să pară mai mare, iar curtea mică să devină o oază de relaxare și un loc primitor, plin de veselie.