Pavajul reprezintă cea mai bună variantă pentru amenajarea unei curți de poveste. Avantajele sale sunt estetice – există o gamă variată de modele ce se îmbină perfect cu arhitectura unei case – dar și funcționale, pentru că oferă o doză mare de confort. Mai mult, popularitatea pavelelor ține și de costul accesibil oricărei persoane.
Totuși, una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac mulți dintre cei care cumpără astfel de produse este aceea că lasă montajul lor pe mâna unor muncitori nespecializați. Chiar și o mică eroare la montarea pavajului poate avea consecințe dezastruoase în ceea ce privește calitatea și rezistența lucrării în timp. Nu trebuie să fii expert în domeniu ca să recunoști un proiect neprofesionist, ci e important să știi cum să alegi servicii de calitate pentru montare pavaje. Descoperă, mai departe, câteva criterii de care trebuie să ții cont.
Proiectarea lucrării de amenajare
Mulți dintre cei care care aleg pavele și dale premium, recunoscute pentru calitatea lor impecabilă, consideră că o lucrare de pavare este un proces foarte simplu. Dacă te numeri printre ei, află că un asemenea proiect nu e floare la ureche. El presupune o serie de analize, discuții și stabilirea anumitor parametri în funcție de caracteristicile spațiului. O echipă de specialiști trebuie să studieze locul ce va fi pavat, limitele, gradul de înclinație al terenului, dimensiunea și forma gardului, solul, modul de scurgere a apelor pluviale, construcțiile existente sau traseele de circulație auto și/sau pietonală.
Pe lângă aspectele tehnice, un profesionist îți va prezenta și soluții creative de amenajare a exteriorului, ceea ce înseamnă că vei beneficia de servicii de proiectare și o simulare foto realistă, care să se potrivească spațiului și dorințelor tale, dar să fie și în concordanță cu stilul clădirii.
Rolul fazei de proiectare într-o lucrare de amenajare este esențial pentru că face corelarea nevoilor și preferințelor beneficiarului cu specificul terenului care va fi amenajat, caracteristicile materialelor folosite, culorile, formele și designul final. Așadar, este important ca specialiștii pe care îi alegi pentru montarea pavajului să realizeze un plan corect și să ia în considerare toate amănuntele tehnice și estetice la care cineva fără experiență nu s-ar putea gândi.
Experiența și profesionalismul echipei
Înainte de angajarea unor montatori, orice client trebuie să evalueze experiența și profesionalismul acestora printr-o serie de întrebări. Dacă știi ce etape de montaj trebuie respectate, atunci solicită-le celor pe care vrei să-i angajezi detalii referitoare la executarea terasamentului, necesarul de materiale ce vor fi folosite, tipul pavelelor și avantajele pe care le oferă acestea, în funcție de caracteristicile spațiului, sau modalitatea în care urmează să efectueze lucrarea. Câteva răspunsuri-cheie te vor ajuta să-i diferențiezi pe profesioniști de amatori.
Portofoliul de lucrări
Deși oamenii obișnuiesc să aleagă meșteri pentru anumite lucrări luând în considerare, de cele mai multe ori, costul final, un client are tot dreptul să solicite un portofoliu de proiecte anterioare sau recomandări. Dacă vorbim despre amenajări rezidențiale, încearcă să vezi câteva dintre lucrările efectuate de specialiști, pentru a determina dacă modul în care au fost montate pavelele se potrivește nevoilor tale.
Forma, culoarea, modelul, dimensiunea sau designul lucrării îți vor arăta dacă echipa a ales corect pavajul în funcție de arhitectura casei sau stilul grădinii. În cazul amenajărilor publice, pe lângă faptul că ai posibilitatea de a verifica, la fața locului, montajul pavelelor, poți evalua cum a fost pregătit terenul, asigurarea pantei de scurgere și rezistența pavajului montat pe o suprafață foarte mare.
Garanția montajului
Se acordă garanție pentru montajul pavelelor? Răspunsul este da. De altfel, acesta este unul dintre criteriile importante pe care trebuie să le iei în calcul, atunci când te gândești cum să alegi servicii de calitate pentru montare pavaje. După cum ți-am precizat deja, chiar și cea mai mică greșeală poate duce la deteriorarea lucrării. În cazul în care, după un sezon cu ploaie sau zăpadă, pavelele încep să se miște ori apa băltește pe alocuri, trebuie să știi pe cine vei trage la răspundere. Clienții își îndreaptă atenția spre furnizorul de produse într-o situație de acest fel, însă, responsabilitatea lucrării aparține montatorului.
De exemplu, garanția calității pavelelor poate fi acordată pentru o perioadă de până la 5 ani, însă, și pentru serviciile de montaj trebuie să soliciți, întotdeauna, un certificat de garanție de minim 1 an. Documentul trebuie să cuprindă datele beneficiarului, tipul serviciilor prestate, perioada de timp în care este acordată garanția, precum și condițiile în care prestatorul de servicii poate răspunde pentru proiectul executat. Cu siguranță, companiile serioase își vor asuma responsabilitatea montării pavajului prin acordarea certificatului de garanție la recepția lucrării.
Un pavaj montat corect trebuie să aibă un aspect plăcut, uniform, să se potrivească stilului arhitectural al casei și să respecte înclinația de 1% a pantei de scurgere. Dacă îți dorești o lucrare de calitate, ai grijă să iei în considerare astfel de criterii, atunci când apelezi la specialiști, pentru a evita consecințe grave și cheltuieli suplimentare, pe viitor.