Rigole exterior: Avantajele și importanța lor în grădină

03.02.2014  |  3 min

Ai o locuință frumoasă la curte și vrei să amenajezi o grădină urbană frumoasă, unde să te relaxezi și să te distrezi alături de familie și prieteni. Vei avea flori, gazon, plante decorative, poate și un mic foișor, un focar sau o terasă cochetă. Pentru toate acestea îți trebuie o infrastructură specială, care să asigure inclusiv drenarea apei de ploaie și a surplusului de umiditate ce rezultă din udarea grădinii de legume și a spațiilor verzi.

Ce sunt rigolele?

Rigolele sunt elemente foarte importante în procesul de realizare a infrastructurii de acces. Ele au un rol indispensabil, acela de a drena apa pluvială sau cea rezultată în urma topirii zăpezii.
Rigolele sunt şanţuri realizate din beton prefabricat, puse una lângă alta. Ele au forme şi dimensiuni variate, fiind concepute astfel încât să se potrivească specificului terenului şi să fie compatibile cu stilul de amenajare.
Cea mai sigură şi mai comodă metodă de drenaj de suprafaţă este cea cu rigole. Avantajele unor rigole de exterior sunt multiple, așa că ele sunt recomandate când amenajezi curtea sau grădina cu pavaj. Folosește în amenajare și pavele şi dale, borduri rezidențiale și alte produse pentru grădină.

Cum alegi rigolele potrivite pentru sistemul de scurgere

Daca terenul tău este în pantă, când achiziționezi materialelele pentru amenajarea curții, acordă o atenție deosebită selectării tipului de rigole, pentru ca acestea să poată prelua tot surplusul de apă.

Cum se montează rigolele?

Rigolele se montează în cel mai jos punct al amenajării pentru a direcționa surplusul din apele pluviale. Ele sunt prefabricate industrial la dimensiuni precise, iar îmbinarea lor se face de cele mai multe ori prin îmbinare, fără a fi necesară utilizarea vreunui instrument special. Trebuie doar să sapi șanţul de suprafaţă în care vor fi montate, apoi rigolele vor fi introduse în acesta şi îmbinate corespunzător. Montajul rigolelor este uşor şi se face pe marginea aleilor, a curţilor şi grădinilor, pe un strat de nisip, ceea ce oferă avantajul de a putea fi desfăcute şi remontate uşor.
Pentru a se evita colmatarea reziduurilor și pentru ușurarea accesului, peste unele modele de rigole se montează grătare metalice sau din beton.

Rigolele asigură scurgerea apei pluviale din curte

Un sistem de rigole este foarte util, fiindcă el colectează apa de pe întreaga suprafaţă a curții și grădinii, fără neplăcerile unor zone inundate sau pline de bălţi. Amenajările exterioare vor fi menţinute curate şi funcţionale, indiferent de vreme, iar drenajul apei pluviale din curte nu va mai fi o problemă.