Fie că ştiaţi sau nu, rigolele sunt elemente foarte importante în procesul de pavare, în special pe o vreme ca aceasta! Ele au un rol indispensabil, acela de a drena apa pluvială sau cea rezultată în urma topirii zăpezii.

Până de curând, cea mai folosită metodă de scurgere a apelor pluviale din curţi era cea a gurii de scurgere. Însă, sistemul era unul greu de implementat şi destul de ineficient. În prezent, cea mai sigură şi mai comodă metodă de drenaj de suprafaţă este cea cu rigole. Aşadar, dacă vă decideţi să vă amenajaţi curtea sau grădina cu pavaj, ideal ar fi să aveţi şi acest sistem pe lângă pavele şi borduri.

Rigolele sunt, de fapt, nişte şanţuri formate din pavele semirotunde, puse una lângă alta. Ele au forme şi dimensiuni variate, fiind concepute astfel încât să se potrivească specificului terenului şi să fie perfect compatibile cu modelul de pavaj ales pentru curtea voastră.

Un sistem de rigole este foarte util, fiindcă el colectează apa de pe întreaga suprafaţă, ferindu-vă astfel de neplăcerile unei curţi inundate sau pline de bălţi. Suprafeţele amenajate vor fi menţinute curate şi funcţionale, indiferent de vreme. Montarea lor este uşoară şi se face liniar pe marginile aleilor, curţilor şi grădinilor, pe un strat de nisip, ceea ce oferă avantajul de a putea fi desfăcute şi remontate uşor. Acestea nu se fisurează, fiindcă permit solului să respire, şi rezistă la ciclurile de îngheţ-dezgheţ.

Rigolele se monteaza liniar si colecteaza apa de pe intreaga suprafata deservita. Ele sunt prefabricate la dimensiuni precise, iar imbinarea lor se face de cele mai multe ori prin glisare, fără a fi necesară utilizarea vreunui instrument special. Nu e nevoie decât să fie săpat sanţul de suprafaţă în care vor fi montate, apoi rigolele vor fi introduse în acesta şi îmbinate corespunzător. Pentru protectie , peste unele modele se monteaza grătarul metalic sau din beton.

Pentru a mulţumi cerinţele diferite în amenajarea exterioară, rigolele vin în diverse modele şi dimensiuni. De aceea, este important să contactaţi un producător de pavele de calitate, care vă poate oferi cele mai bune sfaturi în alegerea pavajelor şi rigolelor potrivite pentru curtea dumneavoastră!