Arhitectura contemporana urmareste si inglobarea elementelor clasice in ansambluri structurale, elemente din ce in ce mai cautate in ultima vreme. Expresia “stilul clasic este nemuritor” este vie in tot ceea ce ne inconjoara. Elis Pavaje a definit acest stil clasic: Stilul Regal.

In cadrul amenajarilor realizate într-un stil formal, criteriile sunt destul de bine definite si au o caracteristica generala: atentia la detalii. Meticulozitatea in combinarea si finisarea amenajarilor a facut ca acest stil sa ramana atat de apreciat. In antiteza cu stilul Nordic in care lejeritatea se dovedeste elementul cheie, stilul Regal este unul in care accentul se pune pe detaliul uneori chinuitor de muncit.

Stilul Regal Elis Pavaje este considerat in zilele noastre de multe ori neproductiv din cauza timpului suplimentar necesar sau a costurilor implicate de manopera migaloasa. Cu toate acestea, atunci cand ai ocazia sa vezi elemente amenajate in acest stil, amenajarile impun prin valoarea estetica si tonul elevat.

Folosirea stilului Regal, in general in cadrul reamenajarilor unor spatii mai vechi, permite pastrarea atmosferei nostalgice sau romantice a locurilor. Amenajarile in cadrul Stilului Regal sunt caracterizate de linii predominant curbe, ca o dantela fina,  formate in general din elemente fine, migaloase, cu o geometrie precisa.

Este un stil ce presupune o abordare atenta asupra fiecarui detaliu, mai ales in domeniul pavajelor utilizate, deoarece este prima suprafata pe care o observa un trecator. In mod inerent, ochiul uman este axat pe identificarea potentialelor pericole pentru noi, astfel incat in mod inconstient acordam mai multa atentie suprafetelor pe care calcam, decat celor cu care nu avem contact. Stilul Regal(formal) isi are originea in istorie in perioada in care cultura si posibilitatile tehnologice au fost suficiente pentru a permite acordarea atentiei cuvenite detaliilor fine. A fost perioada in care ornamentatia a cunoscut o explozie, poate unele din cele mai celebre fiind mozaicurile de pe pardoselile catedralelor.

In cazul amenajarilor exterioare aceasta atentie a fost acordata si aleilor din vecinatatea cladirilor, prin pavele și borduri atent alese, fiind apoi replicate la scara mai mare pe masura ce posibilitatile de prelucrare a materialelor au crescut.

In zilele noastre abordarea acestui stil este mult mai facila, deoarece exista o abundenta de materiale ce se preteaza. Un prim impediment ar fi lipsa de rabdare sau de timp pentru a gandi sau proiecta asemenea amenajari, care presupun un studiu mai amanuntit. Realizarea unor forme geometrice coerente pe suprafete mari, racordate si acordate cu imaginea de ansamblu, presupune un efort mai mare , fata de sa zicem stilul Nordic .

Totusi, aspectul lucrat al amenajarilor in stilul Regal impun o tinuta si un aspect dorit de catre multe persoane.

Aceeasi atentie care se acorda pavajului se impune si in amenajarea gradinii. Desigur, amenajarea spatiului exterior trebuie sa prezinte o imagine coerenta, unitara. Curtile care se preteaza unor asemenea amenajari, pe lângă pavaje atent alese, au o vegetatie bine structurata. Această structurare a vegetației poate fi realizată și cu ajutorul jardinierelor oferite de cei de la Elis Pavaje. Abordarea se poate regasi in stilul englez de amenajare, un stil cu spatii largi deschise, in cadrul carora o alee atent  lucrata se va evidentia mult mai bine, sau in cadrul unei amenajari in stil francez, acolo unde si partea de vegetatie urmeaza aceasi ideee a dantelariilor complexe, foarte lucrate.

Acest stil se leaga si de arhitectura cladirilor, iar in cadrul amenajarilor , stilul in sine va duce la o mai buna ierarhizare a spatiilor. Astfel din modul in care este alcatuita o circulatie  principala, detaliile ei, ne vor ajuta ca mult mai usor sa ne orientam in spatiu (directia de circulatie precum si importanta drumului pe care ne aflam). Tot astfel putem crea circulatii secundare ( a caror importanta sa transpara direct din realizarea lor) cu aspect tematic : un drum pavat utilitar poate fi cu o ornamentatie mai putin detaliata, un drum catre un punct de interes important poate avea o mai mare bogatie de ornamentatie.

Ceea ce este interesant in acest stil este diversitatea care o poate produce. Daca la stilul Nordic avem sobrietate, aici varietatea care poate fi create din diversele tipare, jocuri de culori si diferenta de texturi devine un mod de exprimare a diversitatii.

Stilul Regal este un mod de exprimare a caracterului individual, este un mod in care te poti exprima intr-un mod singular.

Articol realizat de catre Dragos Isacescu, arhitect al biroului http://arh-isacescu.ro, specializat in lucrari de landcaping (peisagistica si amenajari exterioare). De la jardiniere, terase si gradini , pana la foisoare, case de vacanta si vile, ideile celor doi membri ai echipei  conduc spre rezultate personalizate pentru fiecare beneficiar.