Tocmai ți-ai construit casa mult visată și a venit momentul să amenajezi aleea de acces auto? Sau poate pur și simplu vrei să o refaci pe cea veche? Lucrarea nu este complicată, însă poate deveni copleșitoare dacă nu iei în calcul din timp toate aspectele. În acest articol vei descoperi care sunt pașii necesari pentru instalarea unei alei auto, cum alegi materialele potrivite și cum te asiguri că aceasta va avea un aspect care se potrivește cu restul curții.
Înainte de a te apuca de lucrare, e nevoie să te gândești cu atenție la toți pașii necesari pentru construirea aleii de acces auto enumerați mai jos. Aleea nu trebuie doar să arate bine, ci să fie și funcțională și, desigur, să reziste bine în timp.
Măsoară și alege dimensiunea potrivită
Începe prin a stabili zona exactă unde vei construi aleea, în funcție de spațiul de care beneficiezi și unde dorești să parchezi mașina. Dacă vrei și un garaj, acesta ar trebui să aibă aproximativ 4×6 metri pătrați pentru o singură mașină. Astfel, lățimea aleii ar trebui să aibă aceeași dimensiune precum garajul. Bineînțeles, dacă familia are două mașini, garajul se dublează, deci și aleea va avea o lățime mai mare. Pentru construirea unui garaj îți recomandăm bolțarii; resturile care îți rămân pot fi folosite pentru decorarea curții cu jardiniere improvizate.
Ia în calcul și dimensiunea automobilului, adăugând și deschiderea portierelor. În cele mai multe cazuri, o alee de 2,2 metri lățime ar trebui să fie suficientă. Dacă știi că în viitorul apropiat vrei să îți schimbi mașina cu una mai mare, află dimensiunile exacte, pentru a nu estima greșit aleea.
Alege modelul dorit
Există mai multe modele de alei pentru curte din care poți alege, în funcție de spațiul disponibil și de preferințe. În această fază trebuie să te gândești la aspectul complet al curții.
Dacă ai o curte mică, de exemplu, ai putea alege un model care creează senzația de spațiu, precum piatra naturală în nuanțe deschise sau pavelele geometrice. În cazul în care ai o curte mare, în schimb, e recomandat să eviți aleile cu modele simple și să optezi pentru pavele de mai multe culori sau forme, pentru un aspect jucăuș.
Pregătește zona de lucru
Ai ales pavele pentru aleea de acces auto? În cazul acesta, vei avea nevoie și de pietriș, nisip, dar și de o placă vibrantă cu talpă de cauciuc, pentru compactare. Același lucru este valabil și la pavajul din piatră naturală. Asigură-te că ai toate materialele necesare și vei fi pregătit de lucrare.
Construiește aleea de acces auto
Momentul mult așteptat a sosit! Respectă recomandările producătorului de pavele și borduri. La aproximativ o lună de la montaj se recomandă sigilarea și etanșarea pavajului. Acest proces se repetă o dată la 2 ani, pentru a menține calitatea aleii de acces.
Cum amenajezi accesul auto în pantă?
Dacă aleea auto se află în pantă, ai nevoie de mai multă aderență, în special când suprafața e acoperită de gheață, așa că îți recomandăm să alegi modele de pavaj cu suprafața structurată. Ia în considerare instalarea unei rigole de scurgere pentru colectarea apei pluviale în punctul cel mai jos. În acest moment, pe site-ul Elis Pavaje, sunt disponibile numeroase tipuri de rigole, cu forme și dimensiuni variabile.
Elis Fact – Rigolele se montează pe marginea aleii, având și un rol estetic: fac trecerea dintre aleea de acces auto și alte spații.
Fii atent la trecerile către alte suprafețe
Pentru a proteja aleea, dar și pentru un aspect plăcut, delimitează spațiul. O bordură de beton este rezistentă la uzură și la îngheț.
Iluminează aleea corespunzător
Iluminatul aleii auto și a altor zone de acces poate fi realizat cu surse electrice, cu baterii sau panouri solare. Dacă folosești sistem de iluminat cu sursă, trebuie să iei în considerare cablajele necesare pentru lămpi. Sursele de iluminat cu baterii sunt ușor de montat, însă va trebui să schimbi regulat bateriile, motiv pentru care îți recomandăm să optezi pentru unele reîncărcabile. Pe măsură ce bateria se consumă, lumina își va pierde din intensitate, deci nu te va lua prin surprindere atunci când ajungi seara acasă.
Sursele de iluminat cu baterii solare sunt considerate cea mai bună alegere deoarece se încarcă cu energie solară în timpul zilei, astfel încât produc lumină după lăsarea întunericului. Mai mult, sunt ușor de instalat.
Amenajarea unei alei auto nu este dificilă, însă trebuie să ții cont de anumite specificații pentru ca lucrarea să iasă perfectă. Alege materialele potrivite în funcție de nevoi și preferințe, stabilește detaliile înainte de începerea proiectului și asigură-te că lucrezi cu meseriași profesioniști, pentru o calitate ridicată a proiectului.