Acum poate fi un moment bun pentru amenajarea curții (I)

19.03.2020  |  4 min

De ceva vreme lucrezi de acasă și poate privești cu îngrijorare perspectiva. Pe de altă parte, zilele trec și îți dorești să te simți iar implicat în ceva important. Oare nu ar fi momentul optim să începi acel proiect amânat de mult timp, de amenajare a curții?

 

Poate te gândeai că este prea scump sau poate doar pur și simplu nu știai de unde să începi. Acum ai timpul necesar să îți amenajezi chiar tu grădina. Vremea ține cu tine, este potrivită să lucrezi în aer liber. Vei descoperi că nici nu costă prea mult amenajarea mult dorită!

Am creat acest ghid util pentru a-ți oferi tot ceea ce trebuie să știi despre pavaje, pavele și dale. Vei adăuga funcționalitate și frumusețe curții tale, iar satisfacția lucrului făcut de tine va fi și mai mare la final!

Planifică!

Înainte de a merge mai departe și a face cumpărături pentru pavele, mai întâi ar trebui să faci o planificare adecvată. Urmează pașii prezentați în continuare, ca să fii eficient și să nu risipești resursele financiare, timpul și răbdarea celor din jur.

Ce luăm și unde montăm?

Locația proiectului este foarte importantă

Când vine vorba despre alegerea pavajului trebuie să iei în considerare cât de mult trafic va avea de suportat pavajul. Va fi călcat doar de oameni? Sau și de mașini?

Dacă vor fi și alei de acces auto trebuie să iei în considerare o grosime mai mare. De asemenea, pavelele din jurul piscinei trebuie să aibă rezistență la alunecare. Realizează o schiță cu cote, pentru delimitarea formei și a dimensiunilor din cadrul proiectului.

Ține cont de forma pavajului și de modelul de amenajare

Când amenajezi o zonă de acces rectangulară, încearcă să iei în considerare utilizarea pavelelor de format mare. Astfel vei acoperi suprafețe mai largi, într-un timp de instalare mai redus. În plus, vei face ca zona pavată să pară mai mare, datorită efectului vizual pe care-l creezi. Dispune pavelele astfel încât numărul de tăieri să fie minim.

Pentru amenajări în forme curbate sau circulare, utilizează pavele conice sau produse compuse cu forme rotunjite. Formele rectangulare mici îți permit tăieri minime. Îți recomandăm să montezi pavele cu un rosturi de cel puțin 3 mm. Acest lucru protejează pavelele de ciobire și lovire.

Selectarea culorilor și a texturii

Alege cu grijă culoarea atunci când selectezi pavaje pentru curtea ta sau pentru terasă. Nuanțele folosite vor completa spațiul prin asortarea culorilor cu exteriorul casei.

Ține seama de diferențele constructive și de cerințele pentru întreținerea pavajului. În acest mod vei opta pentru textura corectă, în funcție de caracteristicile pentru pavele de terasă și pavele de piscină.

Cum faci achiziția de pavele, plăci ceramice și produse pentru grădină potrivite pentru proiectul tău?

Vei alege cel mai potrivit magazin pentru tine în funcție de distanță și serviciile de livrare și descărcare oferite de vânzător. Dar cum calculezi cu exactitate ce cantitate de pavele, plăci, accesorii și materiale pentru casă și grădină vei avea nevoie?

Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin măsurarea spațiului pe care intenționezi să-l pavezi. Înmulțești lungimea și lățimea zonei de pavat, pentru a obține metri pătrați totali. Sau la nevoie, împarte suprafața în mai multe forme geometrice și calculează separat aria acestora, după care faci totalul.
Când obții necesarul de pavele, îți recomandăm să adaugi o cantitate suplimentară de 5%. Acestea reprezintă pierderile de materiale ce pot apărea la montarea pavelelor.

Livrarea

După ce ai decis numărul de pavele de care ai nevoie, urmează să plasezi o comandă și să verifici dacă proprietatea ta este accesibilă pentru camionul care livrează pavelele. Vezi dacă poți pregăti o zonă sigură suficient de largă pentru accesul camionului cu macara sau pentru descărcare cu stivuitorul. Stivuitoarele au de obicei nevoie de 2,8 metri de spațiu liber și au o înălțime de 2,9 metri.

Respectă aceste recomandări de amenajare și vei trece ușor mai departe, la etapele montajului.