În experiența mea, multe amenajări poartă amprenta proprietarului. Nu încerc să impun punctul de vedere personal, ci mai degrabă să interpretez dorințele beneficiarului din prisma experientei mele. Am identificat stilul carpatin (rustic) ca o necesitate reală pentru a defini amenajări cu caracteristici locale, cu puternice influențe rurale.
Pentru mulți dintre beneficiarii mei principala sursă de inspirație sunt amintirile (mai mult sau mai puțin exacte) din curtea bunicilor. Majoritatea deciziilor ce stau la baza unei amenajări au fundamente emoționale care ulterior sunt raționalizate. Astfel, se ajunge la preluarea unor materiale, texturi, sau culori din ceea ce memoria oferă ca un sentiment plăcut.
Am constatat că cei care ajung să investească într-o casă de vacanță sau de weekend, de regulă într-o zonă rurală sau de munte/deal, se îndreaptă către o amenajare din ceea ce am putea numi stilul carpatin. Practic este vorba despre o reinterpretare contemporană a unui stil tradițional rustic.
Natural, simplu, neșlefuit sunt elementele cheie ale acestui tip de amenajare. Astfel aspectul solid al pavajelor de piatră poate fi obținut prin tehnologia modernă, utilizând pavaje care îmbină ușurința în amenajare și prețul accesibil cu aspectul natural al pietrei. Iar acest aspect se aplica și suprafețelor verticale.
Fie ca vorbim de alei pietonale, spații de staționare pentru mașini, ziduri de sprijin, sau focare, elementele prefabricate ne oferă posibilitatea de a realiza intr-un stil rustic, o multitudine de combinații peisagistice constructive. Un focar, foișor sau o bucătărie de vară amenajată cu pavele Elis Pavaje cu aspect natural, vor crea un ambient complet pentru petrecerea timpului în aer liber.
Personal îl recomand acolo unde se dorește obținerea unui aspect tradițional al întregii amenajări (arhitectură, construcție și spații exterioare). Este foarte usor de adaptat, combinând lemn, pavele care imită piatra, în cazul renovării caselor vechi.
Dintre aspectele practice ale acestui stil aș vrea să menționez versatilitatea în cazul necesității preluării unor diferențe de nivel semnificative. De asemenea este recomandat pentru realizarea unor linii curbe, datorită dimensiunilor mici și medii ale pavajelor.
Din punct de vedere cromatic, alegerea este de asemenea facilă, datorită paletei largi de culori naturale. Culorile ce se găsesc în acest stil de amenajare sunt de la antracit la tonuri de maro, nuanțe de gri și alb-crem.
Stilul carpatin de la Elis Pavaje implică un mix de elemente ce creează un cadru ambiental perfect încadrat în natură. Creează diferențe de nivel, dacă acestea nu există în mod natural. Mizează pe pietre sau pavele care imită piatra, în dimensiuni diferite, pentru a da o personalitate unică acestui spațiu.
Dacă ai și un curs de apă în grădină și eventual poți să realizezi și o mini cascadă, atunci peisajul este unul complet, rupt dintr-un colț de munte. Bineînțeles că este nevoie de ceva spațiu pentru astfel de idei. Dacă nu, amenajarea se rezumă la bolovani, pentru a forma un munte în miniatură, pe care se cultivă plante specifice.
Obține o distribuire neuniformă a elementelor, pentru a crea mici spații cu flori. Una dintre plantele care rezistă la altitudini ridicate, dar care poate fi plantată și la voi în grădină într-un astfel de aranjament stancos, este echinaceea. Înflorește în tot cursul verii și rezistă la condiții de vreme vitrege.
Floarea de cosmos, garofița și Suzana cu ochi negri sau brumărele sunt alte flori potrivite pentru un astfel de peisaj montan transpus în grădina voastră. Sunt flori înalte, care creează verticalitate în acest spațiu. Ridică privirea celor care se plimbă printre ele, mai ales dacă grădina are în fundal un versant.
Plantează multe tufe de zmeură și mure, aluni și tufe sau copaci din specia coniferelor, pentru un aspect controlat neglijent.